Szef Kuchni Robert Muzyczka poleca…

Opublikowano: 12-08-2010

Autorski PRZEPIS NA „Śledziową sałatkę kaszubską” Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni „Dworu Korona Karkonoszy”, powstały na bazie półproduktów firmy SEKO S.A.

sledz_seko003.jpg

Śledziowa sałatka kaszubska

Składniki:

– 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO S.A. (1 opakowanie),

– 5 średnich ugotowanych ziemniaków,

– 1 średnia cebula,

– 2 średnie kiszone ogórki,

– 100g rodzynek,

– 1 mały pęczek koperku,

– 250ml  kwaśnej śmietany,

– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

SMACZNEGO!!!

źródło: SEKO S.A.