Szklarnia w restauracji
Opublikowano: 30-07-2014

Restauracja Szklarnia to nowe miejsce na mapie Warszawy, zlokalizowane w Soho Factory. Autorskie menu Natalii Huzarewicz łączy wpływy kuchni śródziemnomorskiej z prostotą i sezonowością. Sercem restauracji jest ogród i prawdziwa szklarnia, w której uprawiane są warzywa i zioła.
Natalia Huzarewicz jest szefem kuchni, jej mama Jolanta Huzarewicz – właścicielem, załogę tworzy zgrana grupa znajomych. Młoda i energiczna ekipa chce zmienić warszawską gastronomię i nawyki żywieniowe zabieganych mieszkańców stolicy. W tym celu postawili w restauracji prawdziwą szklarnię, a z rosnących w niej warzyw i ziół korzystają, przygotowując dania dla gości.
– Kuchnia to moje środowisko naturalne. Kiedy akurat nie gotuję, myślę, czytam, a nawet śnię o jedzeniu. Szklarnia to mój osobisty egzamin, okazja, by, we współpracy z zespołem, zaprezentować swoje pomysły szerszej publiczności. Mam nadzieję, że go zdam – mówi Natalia Huzarewicz.
Sercem restauracji jest ogród, którego wakacyjny klimat pozwala uciec na chwilę od zgiełku miasta. Wystrój wnętrza jest minimalistyczny, prym wiodą rośliny, które porastają jedną ze ścian, tworząc wertykalny ogród. Nad ogrodem i restauracją swój blask roztaczają dwa duże neony, które wskazują drogę gościom.
KUCHNIA
– Nasza kuchnia opiera się na zasadzie „od pola do stołu” – wykorzystujemy tylko najświeższe produkty, nie używamy sztucznych składników, nie zgadzamy się na bylejakość, nie chodzimy na skróty. Szklarnia to miejsce stworzone z miłości do jedzenia, gotowania i karmienia.– mówi Natalia Huzarewicz.
Natalia proponuje gościom potrawy inspirowane kuchnią śródziemnomorską, dostosowane do pory roku i przygotowywane z doskonałych jakościowo naturalnych składników. Punktem wyjścia dla filozofii szklarniowej kuchni jest zamiłowanie do dobrego, bezpretensjonalnego jedzenia, proekologiczne podejście oraz szacunek do gościa.
DZIEŃ W SZKLARNI
Od samego rana podawane są pyszne śniadania i doskonałe kawy oraz pieczywo domowej roboty. Lunche, w kilku – również bezmięsnych – wariantach Szklarnia serwuje od poniedziałku do piątku od 12.00 do 16.00. W niedzielę oferowany jest bufet brunchowy działający na zasadzie „jesz ile chcesz”. Przez cały dzień goście mogą zamawiać dania z karty, która zmienia się, uwzględniając sezonowe produkty. Świeżym warzywom towarzyszą ryby, owoce morza, mięsa, sery i makarony.
Mocnym punktem w menu są oryginalne, kolorowe sałaty i zupy. Smakowitej całości dopełniają świeżo zerwane zioła i znakomite wina dobrane przez eksperta. Na wielbicieli słodkości czeka wybór ciast i deserów.
Szklarnia zaprasza gości już od 30 lipca!
www.facebook.com/RestauracjaSzklarnia
Adres:
SOHO FACTORY, bud. 39
Mińska 25, 03-808 Warszawa
Godziny otwarcia:
niedziela – czwartek: 9:00-23:00
piątek-sobota: 9:00 – 2:00
Kontakt:
kontakt@restauracjaszklarnia.pl
tel. +48 690 51 10 20