Szkocka na słodko
Opublikowano: 27-01-2011

W Szkocji whisky to nie tylko ulubiony trunek, ale także dodatek w kuchni, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Whisky Dewar’s przedstawia przepis na tradycyjny szkocki przysmak, gdzie złocisty alkohol odgrywa ważną rolę.
Smak whisky, smak Szkocji

Atholl Brose
Atholl Brose to szkocki deser. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się już w 1475 roku. Pochodzenie nazwy tego narodowego przysmaku związana jest z pewną historią. Legenda głosi, że deser pomógł schwytać lorda McDonalda, który kierował buntem przeciwko królowi. Spiskowiec został złapany przy studni, którą na polecenie księcia hrabstwa Atholl, została wypełniona mieszanką zawierającą whisky, miód oraz płatki owsiane. Mikstura tak posmakowała McDonaldowi, że zamiast uciekać w obliczu niebezpieczeństwa, został przy studni, aby cieszyć się smakiem słodkiej kompozycji. Jego schwytanie oznaczało koniec buntu i początek popularności Atholl Brose.

5 łyżek płatków owsianych
150 ml śmietany kremówki
150 g serka naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki whisky Dewar’s 12 YO
400 g malin
Przygotowanie:
Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypać na nią płatki owsiane. Opiekać około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia. Ubić kremówkę i starannie wymieszać z serkiem naturalnym. Dodać miód i whisky Dewar’s 12 YO, wymieszać, a następnie połączyć z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachować kilka malin do przybrania deseru, pozostałe ułożyć wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Udekorować pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podawać cranachan natychmiast lub przed podaniem wstawić do lodówki. Smacznego!
Przepis zaproponowany przez markę Dewar’s to idealne rozwiązanie na szybki, pyszny i oryginalny deser. Niezwykłe połączenie alkoholu i słodkich dodatków zabierze każdego łasucha do Szkocji i zachęci do poznawaniu tego kraju „od kuchni”.