Szkocka na słodko

Opublikowano: 27-01-2011



W Szkocji whisky to nie tylko ulubiony trunek, ale także dodatek w kuchni, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Whisky Dewar’s przedstawia przepis na tradycyjny szkocki przysmak, gdzie złocisty alkohol odgrywa ważną rolę.
Smak whisky, smak Szkocji

szkocja.jpgNieodłącznym elementem każdej podróży jest smakowanie miejscowej kuchni. Często te kulinarne doświadczenia pamiętamy jeszcze długo po powrocie do rodzinnego kraju. Przywozimy z sobą nie tylko pamiątki i zdjęcia, ale także smak. Trudno wyobrazić sobie powrót ze Szkocji bez butelki szkockiej whisky. Tam trunek spożywany jest nie tylko jako drink, ale stanowi także dodatek do tradycyjnych narodowych dań. Whisky Dewar’s zaprasza wszystkich miłośników złocistej „wody życia” w podróż do Szkocji za pomocą zmysłów. Przepis proponowany przez markę Dewar’s zachęca do eksperymentowania w poszukiwaniu nowych doznań kulinarnych. Whisky nadaje potrawom oryginalny i wyjątkowy smak, która przełamuje rutynę w kuchni. Jeśli chcesz poznać fragment Szkocji nie wychodząc z domu zachęcamy do spróbowania przepisu na Atholl Brose.
Atholl Brose

Atholl Brose to szkocki deser. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się już w 1475 roku. Pochodzenie nazwy tego narodowego przysmaku związana jest z pewną historią. Legenda głosi, że deser pomógł schwytać lorda McDonalda, który kierował buntem przeciwko królowi. Spiskowiec został złapany przy studni, którą na polecenie księcia hrabstwa Atholl, została wypełniona mieszanką zawierającą whisky, miód oraz płatki owsiane. Mikstura tak posmakowała McDonaldowi, że zamiast uciekać w obliczu niebezpieczeństwa, został przy studni, aby cieszyć się smakiem słodkiej kompozycji. Jego schwytanie oznaczało koniec buntu i początek popularności Atholl Brose. 
atholl_brose.jpgSkładniki:
5 łyżek płatków owsianych
150 ml śmietany kremówki
150 g serka naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki whisky Dewar’s 12 YO
400 g malin
Przygotowanie:

Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypać na nią płatki owsiane. Opiekać około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawić na około 15 minut do ostygnięcia. Ubić kremówkę i starannie wymieszać z serkiem naturalnym. Dodać miód i whisky Dewar’s 12 YO, wymieszać, a następnie połączyć z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachować kilka malin do przybrania deseru, pozostałe ułożyć wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Udekorować pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podawać cranachan natychmiast lub przed podaniem wstawić do lodówki. Smacznego!

Przepis zaproponowany przez markę Dewar’s to idealne rozwiązanie na szybki, pyszny i oryginalny deser. Niezwykłe połączenie alkoholu i słodkich dodatków zabierze każdego łasucha do Szkocji i zachęci do poznawaniu tego kraju „od kuchni”.