Szkolenie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Opublikowano: 01-06-2011

W czwartek, 26 maja, Robert Sowa wraz z Konradem Birkiem i Krzysztofem Baranowskim poprowadził szkolenie dla nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej w Warszawie. Tematem prezentacji były ryby i owoce morza, ich wykorzystanie w kuchni, najnowsze trendy ich przygotowywania i serwowania oraz, co najważniejsze, aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem.

 pokaz-komorska

 

Właściwa dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia, dlatego należy zwracać uwagę na to, co jemy i zachować właściwe proporcje – przekonywali prowadzący.

Jedzenie ryb nigdy nie było w Polsce zbyt popularne i niestety na przestrzeni lat, mimo wielu kampanii edukacyjnych, niewiele się zmienia – powiedział na wstępie Robert Sowa. Statystyki mówią, że przeciętny Polak zjada około 6-7 kg ryb rocznie, podczas gdy spożycie ryb w krajach europejskich wynosi ok. 20 kg na rok na osobę.

 pokaz-komorska-2

Ryby tłuste, zwłaszcza morskie (np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, dorsz, halibut) zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, które zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Mięso ryb jest również źródłem łatwostrawnego i przyswajalnego białka i zawiera liczne minerały: cynk, selen, fosfor, potas, jod, wapń i magnez. Warto też pamiętać, że chude gatunki ryb zawierają witaminy z grupy B, natomiast tłuste są źródłem witaminy A i D.

 pokaz-komorska-3

Robert Sowa i Konrad Birek podkreślali również, że ważny jest sposób przygotowania ryb. Zamiast ich smażenia, namawiali na pieczenie i grillowanie bez dodatku tłuszczu, po uprzednim zamarynowaniu w oliwie z oliwek z czosnkiem i ulubionymi ziołami. To wzbogaca smak ryby i zdecydowanie poprawia zapach, który często jest jednym z powodów, dla których unikamy przygotowywania ryb.

Po części teoretycznej, kulinarny team Roberta Sowy z pomocą wybranych uczniów przygotował łososia norweskiego marynowanego w ziołach LIMITO z sosem serowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami i świeżymi kiełkami, który został wyserwowany uczestnikom szkolenia. Dzięki takiej formule wszyscy mieli możliwość skosztowania przygotowanego dania. Sądząc po pustych talerzykach – udało się udowodnić, że ryby są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.

Na pamiątkę wspólnie spędzonych wszyscy uczniowie i nauczyciele otrzymali książki Roberta Sowy, w których sporo przepisów bazuje na rybach i owocach morza. Uprzejmie dziękujemy za wsparcie Jerzemu Pasikowskiemu – Prezesowi Fundacji Klubu Szefów Kuchni, za ufundowanie książek dla wszystkich uczniów i nauczycieli uczestniczących w prezentacji.

zssg-wawa

 —

Sykwia Boetcher