II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU w Gnieźnie

Opublikowano: 03-06-2010

   img_2460_resize.jpg 

26 maja, przy słonecznej pogodzie, odbył się  na boisku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Gnieźnie przy ulicy Gdańskiej, II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU, nad którym honorowy patronat objął starosta gnieźnieński Krzysztof Ostrowski.

img_2523_resize.jpg Celem konkursu była integracja szkół ponadgimnazjalnych w zawodach gastronomicznych oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych, a także wymiana doświadczeń między uczniami i nauczycielami.

Temat tegorocznej edycji konkursu, który już na stałe wpisał się w kalendarz imprez szkolnych, brzmiał: „Grillowane potrawy: ziemniaki w asyście filetu z kurczaka i owoców". 

Organizatorzy zapewnili uczestnikom stanowiska pracy, sprzęt kuchenny i naczynia potrzebne do wykonania zadania, a sponsorzy – oprócz ufundowanych nagród – produkty niezbędne do wykonania zadania.

O puchar starosty gnieźnieńskiego walczyło pięć zespołów :

ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 W GNIEŹNIE 

SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2 W GNIEŹNIE

ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 2 WE WRZEŚNI 

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W SWARZĘDZU

ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W POZNANIU

Ponad dwugodzinne zmagania kandydatów do tytułu mistrza grilla uwieńczone zostały zestawem atrakcyjnych dań, których degustacja pozwoliła Jury Smakoszy wyłonić zwycięzców.

img_2498_resize.jpg

W skład Jury technicznego wchodzili:

Przewodniczący  jury: Marcin Różański – szef kuchni Hotelu „Twardowski” w Poznaniu, który szczegółowo objaśnił zasady konkurs. Jako najważniejsze kryterium podał smak, a w dalszej kolejności cechy takie jak wygląd czy aromat przyrządzanej potrawy.

Wojciech Gubański – szef kuchni Hotelu „Pietrak” w Gnieźnie,

Wojciech Drewniak- szef kuchni z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,

oraz Adrian Pluta – przedstawiciel handlowy firmy Kamis S.A.

img_2512_resize.jpg

Każda drużyna składała się z dwóch zawodników i jednego pomocnika. Nad każdą drużyna czuwali  opiekunowie, którymi byli nauczyciele.



1. Zwyciężył ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 W GNIEŹNIE


Opiekun: Paulina Pudelewicz

Drużyna w składzie: Dawid Błachowiak, Anna Czyż oraz  Patryk Bruch.

img_2560_resize.jpg img_2563_resize.jpg

Zwycięska drużyna zachwyciła jury grilowaną piersią z kurczaka z brzoskwiniami i mozarellą w sosie malinowo – jałowcowym.

img_2462_resize.jpg img_2464_resize.jpg

2.SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2 W GNIEŹNIE

Opiekun: Magdalena Ślimak- Jaskólska

Drużyna: Karolina Wiśniewska, Daria Miśnik

3.ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 2 WE WRZEŚNI

Opiekun: Dorota Kaczmarek

Drużyna: Wojciech Bednarek, Artur Lech

img_2467_resize.jpg

4. ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W SWARZĘDZU

Opiekun: Dorota Witecka

Drużyna: Patryk Kwietniewski, Szymon Matela

5. ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W POZNANIU

Opiekun: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz

Drużyna: Anna Królak, Michal Sarnowski

img_2468_resize.jpg   img_2490_resize.jpg

Magdalena Nitka – nauczycielka z Zespołu szkół Ponadgimnzjalnych nr 4 w Gnieźnie, jedna z pomysłodawczyń konkursu stwierdziła, że wszystkie potrawy były bardzo smaczne i ogólnie konkurs został przeprowadzony na wysokim poziomie.

img_2496_resize.jpg  img_2506_resize.jpg

Głos zabrali również:

img_2522_resize.jpg

wicestarosta gnieźnieński Dariusz Pilak, który wyraził uznanie dla organizatorów a w szczególności docenił odwagę i kreatywność młodzieży.

img_2528_resize.jpg Do słów wicestarosty nawiązał w swoim wystąpieniu także dr Klaudiusz Święcicki, prorektor GWSHM Milenium, dziekan Wydziału Nauk o Kulturze i Turystyce:

– Moja obecność na tym konkursie nie jest przypadkowa, bowiem Gnieźnieńska Wyższa Szkoła Humanistyczno – Menedżerska „Milenium”, którą reprezentuję, od tego roku uruchamia nowy kierunek studiów na Wydziale Turystyki i Rekreacji – hotelarstwo. W ramach jego działania uczelnia obejmie patronat nad klasami hotelarskimi w tej szkole. Uczniowie tych klas będą mogli od nowego roku szkolnego uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych uczelni jako wolni słuchacze.

Oficjalne wyniki konkursowego grillowania przedstawił dyrektor ZSP nr 4 Dariusz Banicki. Podziękował sponsorom za liczne nagrody oraz mentorom i współorganizatorom tego kulinarnego wydarzenia.

img_2442_resize.jpgGratulując zwycięzcom, dodał:

– W tym konkursie nie ma pokonanych. Wszyscy zwyciężyliście, udowadniając talent kulinarny i poczucie estetyki, której nie moze zabraknąć nowoczesnemu kucharzowi. Dziękuję wam i waszym nauczycielom za udział w tegorocznym konkursie i znakomite przygotowanie. 

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy z podziekowaniami.

Organizatorzy dziękują sponsorom, bez których nie doszło by do zorganizowania tego konkursu, za wsparcie i pomoc.

Portal NewsGastro.pl gratuluje młodzieży zapału i kreatywności, nauczycielom cierpliwości a organizatorom pomysłu. Czekamy niecierpliwie na kolejny konkurs!