Sztuka tworzenia
Opublikowano: 13-10-2014

Nie od dziś wiadomo, że stworzenie dania doskonałego jest nie lada sztuką. I nie chodzi tylko o estetykę talerza, lecz przede wszystkim o umiejętność doboru smaków, aromatów i tekstury dania. Ważne jest także otoczenie, w którym je podano. Smakosze wiedzą, że są takie miejsca na gastronomicznej mapie Polski, gdzie jedzenie, wykreowane przez mistrzów kuchni, staje się małym dziełem sztuki. Jeśli dodatkowo jest podane w przepięknym, klimatycznym i inspirującym otoczeniu, musi smakować wspaniale.
Znawcy smaku wiedzą, że atmosfera towarzysząca posiłkom jest niezwykle istotna. Ma ona wpływ na niemal wszystkie ludzkie zmysły – od wzroku począwszy, na węchu i smaku skończywszy. Teza, że człowiek „je oczami” nie jest zatem pozbawiona słuszności. Bohaterowie „Śniadania na trawie” pędzla Édouarda Maneta z pewnością cieszyli się doskonałym apetytem, wzmocnionym pięknem otaczającej ich natury.
Na kulinarnej mapie Wrocławia powstało nowe magiczne miejsce, które już zyskało grono miłośników. Food Art Gallery to luksusowa restauracja i galeria sztuki współczesnej dedykowana osobom poszukujących piękna w każdej dziedzinie życia . Również otoczenie Food Art Gallery wpływa na jej szczególny charakter – restauracja położona jest obok najpiękniejszej nadodrzańskiej mariny w ścisłym centrum Wrocławia i bardzo bliskim sąsiedztwie Rynku, vis a vis zabytkowego gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego, pomiędzy mostami Uniwersyteckim i Pomorskim.
W Food Art Gallery znakomite, wysmakowane dania podawane są w pięknych, równie wysmakowanych wnętrzach. To holistyczne współtrwanie kuchni i sztuki funkcjonuje w miejscu, gdzie umiejętnie połączono walory restauracji z galerią sztuki współczesnej. Goście restauracji mogą zaspokoić zarówno głód „kulinarny”, jak i głód sztuki, podziwiając dzieła szefa kuchni i artystów prezentujących swoje prace. – Food Art Gallery to restauracja aspirująca do klasy fine dining, których wciąż niewiele jest we Wrocławiu, to miejsce spotkań ludzi doceniających niezwykłe smaki, ale też piękne wnętrza, jakość obsługi, dbałość o estetykę i najdrobniejsze szczegóły; to wreszcie miejsce, w którym wyrafinowana kuchnia styka się ze sztuką współczesną w najlepszym wydaniu – tłumaczy właścicielka restauracji, Anna Gendaj.
Food Art Gallery serwuje potrawy kuchni autorskiej, skomponowanej przez doświadczonego Szefa Kuchni, Mariusza Kozaka, który łączy tradycję z awangardą. Polskie smaki zyskują tu nowe brzmienie, a naturalne aromaty i struktury stanowią podstawę kreatywnych kombinacji. Wyjątkowy charakter Food Art Gallery jest doskonale widoczny w kunsztownym minimalizmie potraw, ich zmysłowości i estetyce.
Dania, przygotowywane według tradycyjnych receptur, wzbogacanych fantazją szefa kuchni, urzekają zmysły, jednocześnie rozbudzając wyobraźnię. Obok klasycznego menu à la carte, każdego dnia podawane są specjalności inspirowane chwilą. Kuchnia Food Art Gallery jest kreatywna, bogata w smaki i aromaty, korzystająca z nowoczesnych technologii. Dodatkowo goście mogą delektować się domowymi lodami i sorbetami, wypiekanym na miejscu pieczywem i ręcznie robionymi słodyczami.
Nastroje w Food Art Gallery zmieniają się wraz z oprawą artystyczną wnętrza, natomiast smaki zgodnie z przemijaniem pór roku. Dzięki temu goście zawsze mogą spodziewać się nowych wrażeń, zarówno artystycznych, jak i smakowych.
Sztuka towarzysząca haute cuisine to dobry sposób na jej promowanie – sztuka łagodzi obyczaje, zaś zadowolony z dania gość łaskawym okiem patrzy na to, co go otacza. Warto więc jeść dobrze i w dobrym miejscu, aby zaspokoić wszystkie zmysły.