Tajniki palestyńskiej kuchni
Opublikowano: 02-06-2010

Jakie są typowe dania kuchni palestyńskiej?
Mamy 4 główne tradycyjne potrawy. Pierwsza nazywa się Makluba („do góry nogami”). Zawiera ryż, kurczaka, kalafiora oraz wiele arabskich przypraw, w szczególności kardamon. Podobne danie – Al Kidra składa się z jagnięciny, ryżu, czosnku, ciecierzycy i podobnych przypraw. Kolejna potrawa – Dolma przygotowywana jest z liści winogron oraz ryżu z dodatkiem warzyw lub mięsa. Jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ każdą porcję trzeba przyrządzić oddzielnie. Ostatnie z tradycyjnych dań składa się z arabskiego chlebka, cebuli, specjalnych przypraw i kurczaka. Dodajemy sporo oliwy z oliwek i pieczemy je w piekarniku. By je przygotować potrzeba również sporo czasu i myślę, że to główny problem z naszymi daniami.
A jak prezentują się desery?
Posiadamy Knafa ze specjalnym rodzajem białego sera. Pieczemy je w piekarniku i posypujemy orzeszkami pistacjowymi. Na koniec polewamy całość syropem z wody i cukru. To jest bardzo pyszne.
Jakie są główne czynniki, które ukształtowały kuchnię palestyńską?
Myślę, że kluczową rolę miała natura kraju. Nie używamy na przykład w kuchni zbyt wiele wołowiny, ponieważ posiadamy więcej jagnięciny i wolimy jej smak. Nie mamy też za dużo potraw z ryb, ale są one bardzo popularne w rejonie Gazy, która znajduje się nad morzem. Nasz kraj słynie także z warzyw takich jak pomidory, ogórki oraz z owoców. Dlatego tych składników używamy w naszych potrawach. Ogólnie mówiąc, wszystko zależy od geografii kraju i jego klimatu. Krajobraz Palestyny jest również bardzo zróżnicowany. Są góry, równiny, pustynie i morze. W rejonie Gazy na przykład rosną tropikalne owoce takie jak mango, w Hebronie winogrona, oliwki i figi. Wszystko zależy od klimatu, więc na wybrzeżu można znaleźć na przykład cytryny i pomarańcze.
Wydaje się, że wiele zależy też od regionu…
Zgadza się. Każde miasto lub wioska w Palestynie posiada specjalne danie, owoc lub inny produkt. Północ słynie na przykład ze specjalnej kaszy podobnej do kuskusu. W moim regionie jada się tradycyjnie ryż z jogurtem i jagnięciną.
W Polsce jemy zazwyczaj trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolację. Jak wygląda układ posiłków w Palestynie?
Wygląda podobnie, ale trochę różni się ich czas. Zazwyczaj jemy śniadanie o około 10-11, potem lunch o około 16 i obiad około 22-23. Ponadto dla nas głównym posiłkiem jest lunch nie obiad. Więc to są podstawowe różnice, ale ogólnie my też jemy trzy główne posiłki w ciągu dnia.
Co się zazwyczaj je w Palestynie na śniadanie? Jest ono raczej na słodko czy na słono?
Jest raczej na słono. Popularny na śniadanie jest gęsty jogurt, ponadto jajecznica, hummus i nasza kolejna specjalność zatar. Jemy też sporo oliwek: zielonych i czarnych. Nasze śniadania nie są lekkie, a raczej bardziej konkretne.
Czy na specjalne okazje takie jak np. wesela przygotowuje się dużo jedzenia?
Nasze wesela trwają nie jeden lecz siedem dni. Zawsze zawierają dużą ilość jedzenia. A najważniejszym momentem wesela jest ostatni dzień, gdy wszystko dobiega końca.
Gdzie się zazwyczaj robi zakupy spożywcze?
Podobni e jak w Polsce. Mamy duże supermarkety i małych sprzedawców, którzy sprzedają produkty domowej roboty takie jak ser, oliwę czy oliwki. Ja osobiście wolę kupować u nich, ponieważ oferują znacznie lepsze i świeższe jedzenie. Najważniejsze jednak, że się ufa tym osobom i można być pewnym, że ich produkty s ą na pewno korzystne dla zdrowia.
Jakich przypraw używa się często w kuchni palestyńskiej?
Najbardziej popularny jest kardamon, czarny pieprz i cynamon. Używamy również specjalnej mieszanki nazywanej przyprawą arabską lub mieszanką siedmiu przypraw. W jej skład wchodzi cynamon, kardamon, czarny pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka i kmin.
Co najczęściej podawane jest jako dodatek do dań?
Najczęściej jemy posiłki z ryżem i chlebem. Ziemniaki nie są zbyt popularne. Natomiast bardzo ważne jest by do każdego posiłku dodać jakieś warzywa. Dlatego też często jemy potrawy z dodatkiem sałatek.
Czy tęskni Pani czasem za jakimś smakiem lub produktem z Palestyny, który nie jest dostępny w Polsce?
Myślę, że najbardziej za figami i małą odmianą cukinii, której nie ma w Polsce. Ale jest w Warszawie specjalny sklep – Samira, gdzie można kupić wiele arabskich produktów.
Czy możemy teraz wykorzystać te składniki w praktyce i ugotować jakieś tradycyjne danie z Palestyny?
Oczywiście. Zapraszam do mojej kuchni. Przygotujemy potrawę Al Kidra.
Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiała Marita Górska
Zapraszamy na lekcję gotowania dania Al Kidra krok po kroku. Przepis znajdziesz tutaj.
********
What are the most typical dishes that come from Palestine?
We have 4 main traditional dishes in Palestine. The first one is called Makluba (“upside down”). It contains rice, chicken, cauliflower and a lot of Arabic spices, especially cardamom. A similar dish – Al Kidra is made with lamb, rice, garlic, chickpeas and the same spices. Another dish – Dolma is prepared with grapes leaves, rice with vegetables or meat. The preparation of it is very time-consuming, because each item is made separately. The last traditional dish contains Arabic bread, onions, special spices and chicken. We add a lot of olive oil and cook it in the oven. It also takes quite a lot of time and this is I think the main problem with our dishes.
What about the desserts?
We have Knafa with special kind of white cheese. We bake it in the oven and put pistachio on the top. At the end we pour it with a syrup made with water and sugar. It is really delicious.
What were the main factors that shaped your cuisine?
I think that the most important was the nature of the country. We do not use for example a lot of beef in our cuisine, because there is more lamb and we prefer this taste. We do not have many fish dishes, but they are popular in Gaza which is at the seaside. Our country is also famous for vegetables like tomatoes, cucumbers and fruit that is why our dishes contain these ingredients. Generally, it all depends on the geography of the country and the climate. The landscape of Palestine is also very diversified. There are mountains, plains, deserts and seaside. In Gaza for instance people plant tropical fruit like mangoes, in Hebron grapes, olives and figs. It all depends on the climate, so on the coast you will find for example lemons and oranges.
It seems that much depends on the region…
That is right. Each city or village in Palestine has its special dish, fruit or other product. In the North for example there is a special groats similar to couscous. In my region people traditionally eat rice with yoghurt and lamb.
People in Poland usually eat breakfast, dinner and supper. How does the meals look like in Palestine?
In Palestine it looks similar but the time is a little bit different. Some people eat breakfast at 10-11 o’clock, then lunch at about 4 o’clock and dinner 10-11 in the evening. And for us the main meal is lunch not dinner. So this is what differs, but generally we also eat 3 main meals a day.
What people in Palestine usually eat for breakfast? Is it rather sweet or savoury?
It is rather savoury. Popular for breakfast are: a special thick yoghurt, scrambled eggs, hummus and our another speciality called zatar. We also eat a lot of olives: green and black ones. Our breakfast is rather heavy not light.
Do special occasions such as weddings in Palestine include a lot of food?
Our weddings last not only one day, but even up to seven days. They always include a lot of food. The main day is the final one, when the wedding completes.
Where do you usually shop for food?
It is similar like here. We have big supermarkets and small vendors who sell home-made products like cheese, olive oil or olives. I prefer to buy from them, because the food is more delicious and fresh. But the most important thing is that you trust those people and you can be sure that their products are healthy.
What are the typical spices used in Palestinian cuisine?
Most popular is cardamom, black pepper and cinnamon. We also use a special mixture called the Arabic spices or the 7 spices, which include cinnamon, cardamom, black pepper, ginger, nutmeg paprika and cumin.
What is the most popular side dish?
We usually eat our dishes with rice and bread. Potatoes are not so popular. But is very important to add vegetables to each meal. So we usually eat our dishes with some kind of salad.
Do you miss any tastes or products from your country which are not available here in Poland?
I think especially figs and small kind of zucchinis which you do not have here, but there is a special shop in Warsaw – Samira, where I can buy many Arabic products.
Can we put now the ingredients into practice and cook some traditional Palestinian dish?
Of course, I invite you to my kitchen, we will prepare Al Kidra.
Thank you very much for the interview.
We invite you to follow our step-by-step recipe and prepare this dish at home.