Targi Gastrosilesia 2014 za nami!
Opublikowano: 03-10-2014

Za nami już trzecia edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014
Gastrosilesia 2014 zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej. Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów czy też Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności w pokazach kulinarnych serwując dwa różne i wyjątkowe dania.
W Centrum Kulinarnym przez cały czas odbywały się pokazy kulinarne. Szefowie Kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska przeprowadzili pokaz „Hanysy kontra Kaszubi” (Tomasz Nowak i Sebastian Humski kontra Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Powszechnym zachwytem i zainteresowaniem cieszyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika. Wielkim wydarzeniem kulinarnym było też gotowanie dziczyzny czyli kuchnia myśliwska w nowoczesnym wydaniu (Sebastian Humski i Tomasz Nowak).
Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów, odbywającym się tez w Centrum kulinarnym, była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło w konkursie: I Kulinarny Puchar Śląska. W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros,(Przewodniczący Jury), Dariusz Wójcik (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, a także Śląski Kurator Oświaty i reprezentant organizatora – Adam Wagner. Zwycięska ekipa: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz staż do wyboru: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.
W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta w obecnych czasach, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady te zgromadziły pełen komplet słuchaczy.
W czasie kiedy odbywały się pokazy i prelekcje, w halach targowych prezentowane były najnowsze technologie i rozwiązania stworzone z myślą o nowoczesnej gastronomii. Goście mogli w praktyce poznać zalety mobilnych kontenerów gastronomicznych, systemów sprzedaży samoobsługowej , a także uzyskać porady prawne, architektoniczne czy też sanitarne. Dopełnieniem owocnych spotkań biznesowych były pokazy sztuki barmańskiej (wykonaniu Krzysztofa Drabika, 3 –krotnego Mistrza Polski w pokazach barmańskich w free style, Mistrza Europy) oraz pokazy mody branżowej „gastro”.
Grupa producentów owoców La-Sad wspierała akcję: „Jedz polskie jabłka”. Owoce były obecne wszędzie: zarówno przy scenie, na stoiskach wystawców jak i sali konferencyjnej czy w centrum kulinarnym.
– Tegoroczna edycja miała szczególne znaczenie z uwagi na towarzyszące jej hasło przewodnie: Dzisiaj rządzi Gastronomia. Podjęliśmy próbę wsparcia śląskiej gastronomii i z pełną odpowiedzialnością możemy już dziś powiedzieć, że nasze starania zakończyły się pełnym sukcesem. Cieszy nas powszechnie wyrażana opinia, że organizowane przez nas targi to jedno z najważniejszych branżowych spotkań specjalistów – mówi właściciel firmy Weindich Pan Jerzy Weindich.