Teo Vafidis na 9 Dobroczynnym Balu Charytatywnym we Wrocławiu

Opublikowano: 20-01-2011

Dnia 15 stycznia 2011 roku we Wrocławskiej Hali Stulecia odbył się już 9 Dobroczynny Bal Charytatywny, którego organizatorami są Anna i Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. Uczestniczyli w nim m.in. poseł Stanisław Huskowski, prof. Alicja Chybicka, kierownik Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej, prof. Tadeusz Luty, były rektor Politechniki Wrocławskiej, prof. Bogusław Fiedor, rektor Akademii Ekonomicznej, Grzegorz Dzik, prezes grupy Impel i Jacek Levernes, szef koncernu Hewlett-Packard na Europę, Bliski Wschód i Afrykę. 

bal_teo002.jpg

Tradycją balu są licytacje. W tym roku najwyższą cenę, bo ponad 300 tys. zł osiągnęło pióro, które należało do papieża Jana Pawła II. Na parkiecie bawiło się 1200 osób. Gwiazdą wieczoru był Zbigniew Wodecki. Zebrane pieniądze będą przeznaczone na zakup rezonansu magnetycznego dla Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego we Wrocławiu przy ul. Koszarowej i do finansowanie budowy Przylądka Nadziei – nowej siedziby Kliniki Hematologi Dziecięcej.

bal_teo008.jpg         bal_teo004.jpg

Jedną z czterech firm przygotowujących dania na ten wyjątkowy wieczór był Pałac Alexandrów mieszczący się w pod Wrocławskim Samotworze, który zaprosił do współpracy a jednocześnie zagwarantował dodatkową atrakcję na balu, europejskiej sławy greckiego kucharza Theofilosa  Vafidisa.

bal_teo001.jpg

W menu Pałacu znalazły się między innymi:

– Krewetki Sachanaki w sosie pomidorowym z warzywami zapiekane z serem feta – gotowane na żywo,
– Rybny duet Stifado – kompozycja Miecznika- Dentex z cebulkami w aromatycznym sosie winnym z greckim serem feta,
– Gigantyczna fasola pieczona z Pepperoni Macedońskim i oliwkami w sosie pomidorowym zapiekana pod greckimi serami Manouri i Graviera.
– Horiatyki tradycyjna sałatka grecka z oryginalnym serem Feta, greckimi oliwkami oraz oliwa z oliwek.

bal_teo003.jpg bal_teo005.jpg


Wszystkie dania zostały przygotowane według greckiej receptury oraz z oryginalnych greckich produktów.   
Przy tak wyśmienitym menu oraz przy muzyce na żywo goście bawili się do białego rana.