Teo Vafidis poleca dania z kaszą

Opublikowano: 04-10-2010

Zapraszamy do wypróbowania nowych przepisów z dodatkiem kaszy autorstwa Teo Vafidisa, które prezentował w TV!. Życzymy przyjemnego gotowania!



pitakia.jpg

Pitakia pikantne z coucous

•    Ciasto francuskie 500g

•     Anchovy 100g

•    Rosół warzywny 450ml

•    Coucous 200g

•    Pepperoni macedońskie 3szt

•    Pomidory suszone 4szt

•    Czosnek 1 ząbek

•    Oliwa z oliwek Theofilos

Do gotującego się rosołu warzywnego dodajemy posiekane Pepperoni Macedońskie i ząbek czosnku, gotujemy przez 1min i zalewamy Couscous. Odstawiamy kaszę na 5min pod przykryciem. Z ciasta wycinamy prostokąty, układamy na nich niewielką ilość przygotowanej kaszy, kawałki anchovy i suszonego pomidora. Brzegi zlepiamy i układamy na blasze posmarowanej oliwą. Po wierzchu również spryskujemy Pitaka oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180˚C na złoty kolor.

Bukices z kaszą gryczaną

mpukitses.jpg

•    Bakłażan 1szt

•    Cukinia 1szt

•    Pieczarki 4szt

•    Cebula 1szt

•    Czosnek 3 ząbki

•    Natka pietruszki 0,5 pęczka

•    Kasza gryczana 50g

•    Ser halloumi 100g

•    Oliwki czarne i zielone po 4szt

•    Oliwa z oliwek Theofilos Pomace do smażenia

•    Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos

•    Sól, pieprz do smaku

Bakłażan i cukinię kroimy w krążki grubości ok4cm i łyżeczką drążymy w nich płytkie dołeczki, następnie spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika o temp. 180˚C na 15 min, żeby zmiękły. Usunięty miąższ oraz niewykorzystane części siekamy w kosteczkę. Z pieczarek usuwamy nóżki i kapelusze blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu winnego. Podsmażamy na oliwie Pomace posiekaną cebulkę, ogonki pieczarek, miąższ i niewykorzystane części z bakłażana i cukinii. Dodajemy czosnek i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.

W żaroodpornym naczyniu nasmarowanym oliwą Pomace układamy bakłażana, cukinię i pieczarki, napełniamy farszem, układamy na nich plasterki oliwek, posypujemy startym serem Halloumi i zapiekamy przez kolejne 15 min, aż ser się zarumieni.

Podajemy gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Kasza jaglana z owocami z sosem jogurtowym

•    Kasza jaglana 1 szklanka

•    Mleko 1szklanka

•    Masło 1 łyżka

•    Cukier waniliowy 4 łyżki

•    Morele suszone 5szt

•    Figi suszone 5szt

•    Orzechy laskowe 10szt

•    Migdały 10szt

•    Jogurt grecki 200g

•    Cynamon mielony 1 łyżka

Kaszę jaglaną ugotować al’dente dodając mleko i masło.

Posiekane orzechy, migdały i suszone owoce wymieszać z ciepłą kasza i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z jogurtu i cukru waniliowego przygotować sos i polać nim zapiekankę. Piec w rozgrzanym do 200˚C piekarniku przez około 15min na złoty kolor. Posypać cynamonem.



Smacznego!

Autor przepisów: Teo Vafidis