Teo Vafidis poleca nowe przepisy.

Opublikowano: 26-03-2011

theowkuchni.jpg



Polędwica wieprzowa z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie
Składniki na 4 porcje:
Polędwica wieprzowa 4szt
Pieczarki 100g
Papryka świeża tricolore po 1szt
Miód grecki tymiankowy 2 łyżki
Wino czerwone wytrawne 200ml
Cebula dymka 2szt
Ocet winny Balsamico 2 łyżki
Oliwa z oliwek Pomace Theofilos do smażenia
Świeży tymianek 1 łyżka
Sól, pieprz do smak
Sposób wykonania:
 
Myjemy, dokładnie osuszamy polędwiczki oraz warzywa.
Polędwiczki oczyszczamy z niepotrzebnych błonek a następnie oprószamy je solą i pieprzem wedle gustu.
Pieczarki kroimy na plasterki, papryki w paseczki i siekamy dymkę.
Na niewielkiej ilości oliwy Pomace Theofilos obsmażamy ze wszystkich stron polędwiczki na złoty kolor a następnie zdejmujemy je z patelni. 
Do pozostałego na patelni sosu dodajemy miód, wino oraz ocet Balsamico i gotujemy przez chwilę by sos się lekko zredukował.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy Pomace i wrzucamy dymkę, paprykę a następnie pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 5 min. 
Kroimy polędwiczki w plastry i układamy obok duszone warzywa. Posypujemy świeżym posiekanym tymiankiem .
Danie skrapiamy obficie przygotowanym miodowo winnym sosem.

Sałatka ze szpinaku, pieczarek i sera Feta

Składniki na 4 porcje:
Szpinak świeży 300g
Rukola 200g
Pieczarki świeże małe 300g
Migdały słupki 2 łyżki
Ser Feta 200g
Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos 5 łyżek
Świeży rozmaryn, tymianek i oregano po 1 łyżeczce
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Liście szpinaku, rukoli oraz pieczarki myjemy dokładnie i osuszamy.
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. 
Ser Feta rozkruszamy za pomocą widelca
Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
Miksujemy oliwę z oliwek Extra Virgin, świeże zioła, sok z cytryny, oraz sól i pieprz do smaku.
Na talerzu wykładamy liście szpinaku i rukoli, na nich równomiernie rozkładamy pieczarki i posypujemy serem Feta oraz migdałami.

Sałatkę skrapiamy obficie wcześniej przygotowanym dresingiem.

Życzmy smacznego a jutro zapraszamy na relacje z VI  Festiwalu Kuchni Greckiej!