Teo Vafidis poleca nowe przepisy.
Opublikowano: 26-03-2011


Polędwica wieprzowa z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie
Składniki na 4 porcje:
•Polędwica wieprzowa 4szt
•Pieczarki 100g
•Papryka świeża tricolore po 1szt
•Miód grecki tymiankowy 2 łyżki
•Wino czerwone wytrawne 200ml
•Cebula dymka 2szt
•Ocet winny Balsamico 2 łyżki
•Oliwa z oliwek Pomace Theofilos do smażenia
•Świeży tymianek 1 łyżka
•Sól, pieprz do smak
Sposób wykonania:
Myjemy, dokładnie osuszamy polędwiczki oraz warzywa.
Polędwiczki oczyszczamy z niepotrzebnych błonek a następnie oprószamy je solą i pieprzem wedle gustu.
Pieczarki kroimy na plasterki, papryki w paseczki i siekamy dymkę.
Na niewielkiej ilości oliwy Pomace Theofilos obsmażamy ze wszystkich stron polędwiczki na złoty kolor a następnie zdejmujemy je z patelni.
Do pozostałego na patelni sosu dodajemy miód, wino oraz ocet Balsamico i gotujemy przez chwilę by sos się lekko zredukował.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy Pomace i wrzucamy dymkę, paprykę a następnie pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 5 min.
Kroimy polędwiczki w plastry i układamy obok duszone warzywa. Posypujemy świeżym posiekanym tymiankiem .
Danie skrapiamy obficie przygotowanym miodowo winnym sosem.
Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
Sałatka ze szpinaku, pieczarek i sera Feta
Składniki na 4 porcje:
•Szpinak świeży 300g
•Rukola 200g
•Pieczarki świeże małe 300g
•Migdały słupki 2 łyżki
•Ser Feta 200g
•Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos 5 łyżek
•Świeży rozmaryn, tymianek i oregano po 1 łyżeczce
•Sok z 1 cytryny
•Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
•Liście szpinaku, rukoli oraz pieczarki myjemy dokładnie i osuszamy.
•Pieczarki kroimy na cienkie plasterki.
•Ser Feta rozkruszamy za pomocą widelca
•Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
•Miksujemy oliwę z oliwek Extra Virgin, świeże zioła, sok z cytryny, oraz sól i pieprz do smaku.
•Na talerzu wykładamy liście szpinaku i rukoli, na nich równomiernie rozkładamy pieczarki i posypujemy serem Feta oraz migdałami.
•Sałatkę skrapiamy obficie wcześniej przygotowanym dresingiem.
Życzmy smacznego a jutro zapraszamy na relacje z VI Festiwalu Kuchni Greckiej!