Teo Vafidis poleca smakowite przepisy

Opublikowano: 13-12-2010

Kotopoulo A’la Salonika z kouskous

tv_przepisy002.jpg

Składniki na 4 porcje:

• Filet z kurczaka 600g

• Cebula szalotka 4szt

• Papryka czerwona 1szt

• Papryka żółta 1szt

• Czosnek 2 ząbki

• Oliwki Kalamata bez pestki 10szt

• Oliwa z oliwek Pomace „Theofilos”

• Pomidory krojone bez skórki w soku Serco 300g

• Ser Feta 100g

• Sól

• Pieprz

• Oregano

• Liść laurowy 1szt

• Ziele angielskie 4szt

• Couscous Helios 200g

Sposób wykonania:

1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, szalotkę w kosteczkę, papryki w paseczki, oliwki w plasterki a czosnek przepuszczamy przez praskę. Pomidory miksujemy wraz z sokiem.

tv_przepisy004.jpg

2. Na oliwie z oliwek Pomace szklimy cebulkę, dodajemy filet z kurczaka i obsmażamy przez chwilę, by nabrał lekko różowego koloru (nie należy przypiekać).

3. Dodajemy pomidory, paprykę, czosnek, oliwki, ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 5minut, przyprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli.

4. Podajemy gorące z ugotowanym al’dente Couskous Helios. Danie posypujemy rozkruszonym serem Feta i świeżym oregano.

Tourlu tourlu szafranisto

tv_przepisy005.jpg

Składniki na 4 porcje:

• Papryka zielona 1szt

• Papryka czerwona 1szt

• Fasolka szparagowa100g

• Pepperoni Macedońskie 2szt

• Pieczarki 4szt

• Cebula szalotka 2szt

• Por 1szt

• Ziemniaki małe 2szt

• Sok z 1 pomarańczy

• Wino czerwone likierowe 150ml

• Oliwa z oliwek Pomace Theofilos 4 łyżki

• Ekologiczna herbatka ROZGRZEWAJĄCA z szafranem Krocus Kozanis 2 saszetki

• Sól

• Pieprz

• Grecki jogurt 400g

Sposób wykonania:

1. Pora kroimy w krążki, pieczarki w półplasterki, papryki i ziemniaki w grubą kostkę, Pepperoni w krążki, fasolkę na połowę a szalotkę w kosteczkę.

tv_przepisy003.jpg

2. W wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę Pomace i szklimy na niej szalotkę, dodajemy pora i chwilę podsmażamy.

3. Dodajemy ziemniaki, pieczarki, fasolkę, Pepperoni, papryki, posypujemy zawartością saszetek Herbatki i mieszamy.

4. Wlewamy wino i sok z pomarańczy a następnie dusimy naszą potrawę na wolnym ogniu przez około 7 minut. Sos powinien się lekko zredukować a warzywa powinny być chrupiące.

5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i serwujemy gorące z greckim jogurtem.

 Prasoryzo szafranisto z serem Graviera

tv_przepisy001.jpg

Składniki na 4 porcje:

• Por jasna część 1kg

• Cebula szalotka 4szt

• Koperek posiekany 4 łyżki

• Natka pietruszki posiekana 2 łyżki

• Oliwa z oliwek Pomace Theofilos 2 łyżki

• Sól 1 łyżeczka

• Czarny pieprz mielony 0,5 łyżeczki

• Ekologiczna herbatka ŚRÓDZIEMNOMORSKA z szafranem Krocus Kozanis 2 saszetki

• Woda 2 szklanki

• Ryż 1szklanka

• Ser Graviera 100g

Sposób wykonania:

1. Pory kroimy w cienkie krążki, szalotkę w kosteczkę, natkę i koperek drobno siekamy.

2. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę Pomace i szklimy szalotkę. Dodajemy pora, natkę, koperek i dusimy ciągle mieszając przez 5 minut.

3. Wlewamy wodę i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy ryż, wrzucamy saszetki z herbatką i mieszamy naszą potrawę.

4. Gotujemy pod przykryciem około 15minut aż ryż będzie a’l dente i usuwamy saszetki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Podajemy gorące posypane startym serem Graviera