Teo Vafidis znowu w Księdze Rekordów Guinnessa
Opublikowano: 10-09-2010

W niedzielę 6 czerwca w centrum miasta przygotowano i rozczęstowano prawie 3 tony miejscowego przysmaku Serrajko Ryzogalo. Wszystko działo się na oczach setek widzów.
Ciekawostką jest, że wydarzenie miało miejsce podczas „Święta Ryżu” i deser przygotowano wyłącznie z miejscowych składników w kotle o szerokości 2,5m i wysokości 1m. Ważył 303,74kg, o 2 więcej od poprzedniego. Potrzebne było 300kg ryżu, dwie tony mleka, 400kg cukru, 1200 litrów wody, 60-70 kg mąki kukurydzianej i dużej ilości cynamonu.
Impreza została zorganizowana w ramach trzydniowego III Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego zorganizowanego przez Izbę Handlu i Przemysłu Serres pod egidą greckiego Ministerstwa Turystyki.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni Ateny, KSK Cypru, członkowie Stowarzyszenia Cukierników, Restauratorów i Kucharzy w Serres, nauczyciele i uczniowie Szkół Gastronomicznych Grecji.
Kolejny raz miałem zaszczyt reprezentować Fundację KSK Polska, a towarzyszył mi na specjalne zaproszenie Bartłomiej Czerwiński Szef Kuchni Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.