Teo Vafidis znowu w Księdze Rekordów Guinnessa

Opublikowano: 10-09-2010

Kolejny raz moje rodzinne miasto Serres zapisało się w Księdze Rekordów Guinnesa. W 2008 roku zasłynęło z Serrajki Bougatsa – tradycyjnego deseru z ciasta Fillo z kremem waniliowym na bazie semoliny w miodowym syropie o długości 20m i wadze 250kg, a w 2009 roku z Wouwalisja Biftekia – pulpetów grillowanych z mięsa bawolego – 312,5kg w 4 godziny.

rice_pudding012.jpg rice_pudding011.jpg

W niedzielę 6 czerwca w centrum miasta przygotowano i rozczęstowano prawie 3 tony miejscowego przysmaku Serrajko Ryzogalo. Wszystko działo się na oczach setek widzów.

rice_pudding008.jpg rice_pudding009.jpg

Ciekawostką jest, że wydarzenie miało miejsce podczas „Święta Ryżu” i deser przygotowano wyłącznie z miejscowych składników w kotle o szerokości 2,5m i wysokości 1m. Ważył 303,74kg, o 2 więcej od poprzedniego. Potrzebne było 300kg ryżu, dwie tony mleka, 400kg cukru, 1200 litrów wody, 60-70 kg mąki kukurydzianej i dużej ilości cynamonu.

 rice_pudding006.jpg rice_pudding007.jpg rice_pudding010.jpg

Impreza została zorganizowana w ramach trzydniowego III Międzynarodowego Festiwalu  Gastronomicznego zorganizowanego przez Izbę Handlu i Przemysłu Serres pod egidą greckiego Ministerstwa Turystyki.

 rice_pudding004.jpg  rice_pudding002.jpg

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni Ateny, KSK Cypru, członkowie Stowarzyszenia Cukierników, Restauratorów i Kucharzy w Serres, nauczyciele i uczniowie Szkół Gastronomicznych Grecji.

rice_pudding005.jpg  rice_pudding001.jpg

Kolejny raz miałem zaszczyt reprezentować Fundację KSK Polska, a towarzyszył mi na specjalne zaproszenie Bartłomiej Czerwiński Szef Kuchni Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.