The Best Cookbook in the Word 2010 sukcesem książki „NATURA KUCHNI POLSKIEJ”
Opublikowano: 26-01-2011

Kulinarna książką Wojciecha Modesta Amaro nominowana została do nagrody The Best Cookbook in the Word 2010. To prestiżowa nagroda przyznawana od ponad 14 lat przez niezależne jury w Paryżu.
"To książka o potencjale kulinarnym Polski, o możliwościach, jakie daje bogactwo polskiej przyrody w połączeniu ze świadomym gotowaniem, popartym nowoczesną technologią i nostalgią do tradycji. Moja autorska wizja kuchni polskiej XXI wieku, którą będę zawsze kontynuował" – powiedział Wojciech Modest Amaro, znany polski kucharz.
W tym roku o nagrodę ubiegało się 154 krajów, spośród których początkowo zakwalifikowało się 57 reprezentantów, zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Polska pozycja dostała się do ścisłego finału w kategorii Najlepsza książka kucharska świata 2010.
W finale pozostały już jedynie cztery książki: "Me a Kai" Roberta Olivera (Nowa Zelandia), "Natura kuchni polskiej" Wojciecha Modesta Amaro (Polska), "Noma" Rene Redzepi (Wielka Brytania) oraz "The Essential New York Times Cookbook" Amandy Hesser (USA).
"Dla mnie to już ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że moja książka znalazła się obok pozycji Rene Redzepiego – szefa kuchni najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze. Radość jest tym większa, że książka przywołuje zapomniane polskie produkty takie jak: głóg, dereń, czy morwę" – dodaje Wojciech Modest Amaro, który już wkrótce otwiera autorską restaurację.
Ostateczne ogłoszenie wyników odbędzie się 3 marca 2011 na uroczystej gali w Paryżu.
źródło: PAP