The Best Pizza Awards 2024
Opublikowano: 08-10-2024
Franco Pepe ponownie na szczycie rankingu. Drugie miejsce zajmują Rafa Panatieri i Jorge Sastre, a podium zamyka Simone Padoan. Nagrody specjalne otrzymują Tsubasa Tamaki, Raffaele Bonetta, Ito Yuichi, Amalia Costantini, Jacopo Mercuro, Rafa Panatieri i Jorge Sastre, Isabella De Cham oraz Cristian Santomauro.
Zakończyła się właśnie ceremonia wręczenia nagród The Best Pizza Awards 2024, organizowana przez The Best Chef, a sponsorowana przez Molini Pizzuti. Wydarzenie odbyło się w Spazio Antologico, East End Studios w Mediolanie, a jego motywem przewodnim było “The Future of Pizza”, podkreślając wyjątkowość tego dania i zagłębiając się w jego genezę.
Po raz czwarty z rzędu laureatem nagrody głównej został Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), utrwalając swoją pozycję jako jednego z najbardziej wpływowych liderów sceny gastronomicznej. Na miejscu drugim uplasowani się Rafa Panatieri i Jorge Sastre, założyciele Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), a trzecie miejsce powędrowało do Simone Padoan z pizzerii I Tigli (San Bonifacio, Włochy). Przez pełne niespodzianek wydarzenie publiczność została mistrzowsko oprowadzona przez Filippo Solibello i Federice Morra.
Franco Pepe, mistrz pizzy z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), prawdziwie zrewolucjonizował świat pizzy, przekształcając rejon Alto Casertano w prawdziwe centrum gastronomiczne, przyciągające tysiące turystów z całego świata. Innowacyjna wizja pozwoliła mu uzyskać właściwą równowagę między makroskładnikami – węglowodanami, białkami i tłuszczami – zamazując tym obraz pizzy jako „grzesznej przyjemności”. Przez swoją pracę, oprócz podkreślania wyjątkowości włoskiej kuchni, Franco jako strażnik doskonałości historycznych i kulturowych wartosci regionu, pokazuje, że pizza może stać się częścią zrównoważonej diety, bez rezygnacji z walorów smakowych.
Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), mogą się poszczycić bogatym doświadczeniem zdobytym w międzynarodowej kuchni, wspólnie wprowadzając nową wizję pizzy w Hiszpanii, kładąc nacisk na najwyższej jakości składniki oraz praktyki ekologiczne. Filozofia restauracji „Od farmy do pizzy”, opiera się na wykorzystywaniu ekologicznych i sezonowych składników od lokalnych dostawców lub z własnych upraw. Ich pizzeria jest znana z wyjątkowej dbałości o produkcję wędlin i serów, które zystkało międzynarodowe uznanie.
Simone Padoan, założyciel I Tigli w San Bonifacio (San Bonifacio, Włochy), jest pionierem pizzy gourmet, który wyniósł to danie na poziom wyrafinowanej sztuki kulinarnej. Konsystencja jego ciasta różni się pod względem konsystencji w zależności od wyboru składników i ich kombinacji. Może być miękkie lub chrupiące, cienkie lub bardziej pulchne. W ten sposób każda pizza staje się przemyślanym projektem, gdzie każdy element przyczynia się do harmonijnego i zaskakującego rezultatu. I Tigli stało się miejscem pielgrzymek dla miłośników pizzy, szukających wyrafinowanych doznań kulinarnych.
Lista 100 najlepszych pizzaioli, znajdująca się pod tym linkiem: Top 100, zawiera mistrzów pizzy z 29 krajów i 72 miast, każdy z własną historią i unikalnym stylem. Lista została tworzona w oparciu o opinie samych kandydatów, głosujących na dziesięciu konkurentów, oraz preferencjach ekspertów z branży gastronomicznej, których głosy odgrywają równie istotną rolę. Zwycięzcy są wyłaniani na podstawie preferencji profesjonalistów z branży, wolnych od zewnętrznych wpływów czy subiektywnych ocen.
Podczas prezentacji rankingu przyznano również szereg nagród specjalnych w następujących kategoriach, w tym wprowadzono nową nagrodę:
- The Best Pizza Science Award – Raffaele Bonetta z Raf Bonetta Pizzeria (Pozzuoli, Włochy), zdobył tę prestiżową nagrodę, wyróżniając się badaniami, technicznymi eksperymentami i przetwarzaniem surowców.
- The Best Pizza Art Award – W tej kategorii nagrodę zdobyła Amalia Costantini z Mater (Fiano Romano, Włochy) za swój talent artystyczny, dzięki któremu przekształca swoje dania w dzieła sztuki, prawie zbyt piękne, by je zjeść.
- The Best Pizza Next Award – Ito Yuichi z Crosta i Bianca Omakase (Makati, Filipiny) to młody talent, który wykazał się niezwykłymi umiejętnościami i jest na progu wielkiego sukcesu w świecie pizzy.
- The Best Pizza Pastry Award – Jacopo Mercuro z 180Grammi Pizzeria Romana (Rzym, Włochy) zdobył tę nagrodę, prezentując najlepszą wersję słodkiej pizzy.
- The Best Fried Pizza Award – Isabella De Cham z Isabella De Cham Pizza fritta (Neapol, Włochy) po raz drugi z rzędu została uznana za królową smażonej pizzy, łącząc tradycję z nowoczesnością.
- The Best Pizza Experience Award – Nagroda ta została przyznana Tsubasie Tamaki z Pizza Studio Tamaki (Tokio, Japonia) za stworzenie miejsca, które stało się prawdziwą ikoną w mieście. Jego pizzeria to obowiązkowy punkt dla wszystkich miłośników pizzy odwiedzających Tokio.
- The Best Pizza Margherita Award – Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), oprócz zajęcia drugiego miejsca w rankingu top 100, zdobyli również tę nagrodę za stworzenie najpyszniejszej pizzy Margherita, pomimo prostoty jej składników.
- The Best Pizza Identity – Cristian Santomauro z pizzerii L’Ammaccata – Antica Pizza Cilentana (Casal Velino, Włochy) został laureatem nowej nagrody The Best Pizza za umiejętność interpretacji pizzy w sposób głęboko autentyczny, przekazując unikalne i prawdziwe przesłanie. Celem tej nagrody jest uhonorowanie tych, którzy poprzez swoje dzieło kultywują tradycję podkreślającą wyjątkowość swojego regionu.
Dodatkowo, The Best Pizza przyznało specjalne wyróżnienie: Excellence in Ethical and Inclusive Communication, którym został uhonorowany program telewizyjny „Pizza Girls” za promowanie etyki i inkluzywności, dając głos i widoczność utalentowanym kobietom pizzaiolo, które są inspirującymi gwiazdami sceny kulinarnej. Nagrodę tą otrzymał Carlo Fumo jako twórca i reżyser.
The Best Pizza 2024 było niezwykłym wydarzeniem, inspirującym i wzbudzającym do refleksji dla wszystkich wyjątkowych gości. Pizza Talks i warsztaty dały gościom okazję do podzielenia się swoimi reflekcjami podczas pobudzających do myślenia dyskusji, wzbogacających w ten spasób wiedzę uczestników..
Antonio Ruotolo, dyrektor projektu The Best Pizza, stwierdza: “Jesteśmy zachwyceni, możliwością doświadczenia tego niezwykłego, pełnego emocji wydarzenia, w którym Mediolan powitał najlepsze gwiazdy świata pizzy. Organizacja tej inicjatywy co roku daje nam coraz większą satysfakcję, a jej rozwój przynosi wyjątkowe spełnienie. Chcielibyśmy podziękować wszystkim uczestnikom i profesjonalistom za pomoc w uczynieniu tej edycji niezapomnianą. Z niecierpliwością wyczekujemy organizacji kolejnej edycji, która zaskoczy wszystkich wieloma nowymi atrakcjami. Jesteśmy pewni, że przyszłoroczne wydarzenie będzie jeszcze bardziej zachwycające i pełne emocji!