The World’s 50 Best Restaurants 2018 – pełna lista!

Opublikowano: 20-06-2018

W tym roku najlepsi szefowie kuchni z pięciu kontynentów spotkali się w hiszpańskim mieście portowym Bilbao, aby wziąć udział w ceremonii wręczenia nagród The World’s 50 Best Restaurants. Uroczystość rozpoczęła się od hołdu dla kulinarnych legend, które odeszły w minionym roku, a byli to: Gualtiero Marchesi – pierwszy włoski szef kuchni, który otrzymał trzy gwiazdki Michelin, francuski „papież gastronomy” Paul Bocuse oraz Anthony Bourdain – prezenter CNN, pisarz i szef kuchni.

Tegorocznym zwycięzcą została włoska Osteria Francescana i szef kuchni Massimo Bottura, którego olśniewające, a czasem surrealistyczne przeróbki klasycznych włoskich przepisów sprawiły, że powrócił na pierwsze miejsce, które po raz pierwszy zajął w 2016 roku. Jego restauracja słynie z takich dań, jak na przykład: “Autumn in New York”, “Oops, I Dropped the Lemon Tart”, a mistrz w przemówieniu podkreślił, że jest to sukces całego zespołu. 

Drugie miejsce zajęła restauracja El Celler de Can Roca w Katalonii, a Mirazur w południowej Francji awansował na miejsce trzecie. Natomiast lider listy z 2018 roku – restauracja Eleven Madison Park spadła na czwartą pozycję z uwagi na fakt, że przez cztery miesiące była zamknięta z powodu renowacji.

Międzynarodowe media poświęcają sporo miejsca wątkowi pomijania w zestawieniu szefowych kuchni. Najwięcej komentarzy związanych jest z Atelier Crenn i Dominique Crenn, która w 2016 otrzymała tytuł “Best Female Chef”. Jednak rok później jej restauracja znalazła się dopiero na 83 pozycji, a w tym roku została zupełnie pominięta. Na taką sytuację może mieć wpływ wygłoszona przez nią krytyka dla nierówności płci w branży, natomiast samą nagrodę nazwała wręcz „głupią”, oskarżając organizację o nietaktowne traktowanie kobiet. W tym roku najlepszą szefową została Clare Smyth (Core by Clare Smyth, London). Ona także nie pozostała obojętna wobec kwestii kobiet w gastronomii m.in. publikując na Instagramie takie słowa: “I don’t need you to include me from what you excluded me from. We are not diversity we are normal. I want you to normalize your side til it looks like our side and recognize we should have been there all along.” Także podczas wystąpienia poruszyła wątek równości płci w zawodzie. Warto dodać, że na liście 50 najlepszych restauracji na świecie znalazło się tylko pięć kobiet. 

Best Female Chef: Clare Smyth (Core by Clare Smyth, London)

Chef’s Choice Award: Dan Barber (Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, New York)

Best Pastry Chef: Cédric Grolet

Lifetime Achievement Award: Gastón Acurio

Art of Hospitality Award: Geranium (Copenhagen, Denmark)

One to Watch: Single Thread (Healdsburg, California)

BBVA Scholarship Winner: Jessie Liu (Taipei)

Sustainable Restaurant Award: Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

Highest New Entry: Disfrutar (Barcelona, Spain)

Highest Climber Award: Den (Tokyo, Japan)

The World’s 50 Best Restaurants

1. Osteria Francescana (Modena, Italy) *best restaurant in Europe*

2. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)

3. Mirazur (Menton, France)

4. Eleven Madison Park (New York City) *best restaurant in North America*

5. Gaggan (Bangkok) *best restaurant in Asia*

6. Central (Lima, Peru) *best restaurant in South America*

7. Maido (Lima, Peru)

8. Arpege (Paris, France)

9. Mugaritz (San Sebastian, Spain)

10. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

11. Quintonil (Mexico City, Mexico)

12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

13. Pujol (Mexico City, Mexico)

14. Steirereck (Vienna, Austria)

15. White Rabbit (Moscow, Russia)

16. Piazza Duomo (Alba, Italy)

17. Den (Tokyo, Japan) *highest climber*

18. Disfrutar (Barcelona, Spain) *highest new entry*

19. Geranium (Copenhagen)

20. Attica (Melboure, Australia)

21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris, France)

22. Narisawa (Tokyo, Japan)

23. Le Calandre (Rubano, Italy)

24. Ultraviolet (Shanghai, China)

25. Cosme (New York City)

26. Le Bernardin (New York City)

27. Boragó (Santiago, Chile)

28. Odette (Singapore) *new entry*

29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, France)

30. D.O.M. (São Paulo, Brazil)

31. Arzak (San Sebastian, Spain)

32. Tickets (Barcelona, Spain)

33. The Clove Club (London, UK)

34. Alinea (Chicago)

35. Maaemo (Oslo, Norway) *new entry*

36. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)

38. Lyle’s (London) *new entry*

39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)

40. Septime (Paris, France)

41. Nihonryori RyuGin (Tokyo, Japan)

42. Ledbury (London, UK)

43. Azurmendi (Larrabetzu, Spain) *sustainable restaurant award*

44. Mikla (Istanbul, Turkey) *new entry*

45. Dinner by Heston Blumenthal (London, UK)

46. Saison (San Francisco)

47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzlerand) *new entry*

48. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia) *new entry*

49. Nahm (Bangkok, Thailand)

50. Test Kitchen (Cape Town, South Africa) *Africa’s best restaurant*

https://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners

https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-best-restaurants-2018/index.html

https://www.eater.com/worlds-50-best-restaurants-awards/2018/6/19/17475404/worlds-50-best-restaurants-2018-list-winners