Theofilos Vafidis na słodko i Andrzejkowo

Opublikowano: 25-11-2010

Kritsynakia maślane w czekoladzie

glikakritsinakia_270_181.jpg

Składniki:

• Ciasto francuskie 450g

• Cukier 4 łyżeczki

• Cynamon mielony 1 łyżeczka

• Czekolada kuwertura 100g

• Masło 2 łyżki

• Rum 1łyżka



Sposób wykonania:

zawijanie.jpg

Rozwałkowane na cienki plaster ciasto kroimy na paski grubości 2cm i długości ok. 15cm. Chwytając za końce lekko skręcamy w przeciwnych kierunkach by powstały spiralki. Mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy nasze Kritsynakia. Układamy je w natłuszczonej wysokiej blaszce i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 25 minut by urosły i zarumieniły się.

posyp.jpg

W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę z masłem i rumem. Kiedy ciasteczka wystygną polewamy je przestudzoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.



Piegowate biszkopty

2.jpg

Składniki:

• Cukier brązowy 100g

• Masło 60g

• Jajko 1szt

• Mąka pszenna 100g

• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

• Szczypta soli

• Cynamon mielony ½ łyżeczki

• Czekolada kuwertura posiekana 100g

Sposób wykonania:

Mikserem ubijamy masło z cukrem na białą masę, dodajemy również jajko. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i chwilę jeszcze ubijamy, by połączyły się wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę i mieszamy.

Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy małe ciasteczka które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (pozostawiamy między nimi odstępy, by mogły wyrosnąć).

Pieczemy w rozgrzanym do 190ºC piekarniku przez 12 minut by urosły i zarumieniły się. Jeśli chcemy, by stały się kruche możemy piec je trochę dłużej.

piegowate.jpg 

 

Kandyzowane skórki pomarańczy

Składniki:

• 3 pomarańcze

• Woda mineralna niegazowana 50ml

• Cukier 250g

skorka_z_pomaranczy.jpg

Sposób wykonania:

Umyte i osuszone  pomarańcze obieramy ze skórki pozostawiając na niej trochę miąższu.

W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej pokrojoną skórkę w paseczki długości około 6cm. Obgotowujemy ją przez 2 minuty, przecedzamy na sito a wodę wylewamy. Czynność powtarzamy, by usunąć goryczkę ze skórki pomarańczowej.

Następnie przygotowujemy syrop z wody mineralnej oraz cukru i kandyzujemy w nim przygotowane paseczki skórki pomarańczy przez 5min na wolnym ogniu. Odsączamy i rozkładamy na grillu lub innej kratce na kilka godzin, by odciekł nadmiar syropu.

 skorka_pomaranczowa.jpg