Top Chef na na jesieni w Polsacie
Opublikowano: 31-07-2013

Szefowa Polsatu podkreśla, że „Top Chef” to jeden z najstarszych i najsłynniejszych amerykańskich formatów, w którym walczą nie amatorzy, ale osoby zawodowo związane z gotowaniem. – Może w nim wziąć udział zarówno szef kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy – precyzuje Terentiew.
– W czasie castingów mieliśmy niesamowity odzew z całej Polski. Od morza aż do Tatr. Drogą mailową napłynęło do nas ponad 600 zgłoszeń, przez nagrywane w studio ATM castingi przeszło około 300 osób, potem zaś wybraliśmy 30 osób. W ostatnim etapie uczestniczyłam osobiście, w czasie tego etapu wybraliśmy finałową czternastkę. Mogę powiedzieć, że mamy fantastycznych finalistów, dla których kuchnia pełni w życiu różną rolę – dla jednych to pasja, dla innych sztuka, a dla jeszcze innych realizacja marzeń. Przekonałam się podczas castingów, że gotowanie to domena mężczyzn, ale są oczywiście też kobiety – mówi Wirtualnemedia.pl Nina Terentiew.
Uczestników podczas kolejnych zadań oceniać będą Wojciech Modest Amaro, który zostanie szefem jury. Wojciech Modest Amaro to właściciel warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która jako jedyny polski lokal posiada prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin.
Casting na prowadzącego program wygrał Grzegorz Łapanowski – kucharz, który doświadczenie zawodowe zdobywał w kilkunastu restauracjach, a jego materiały o tematyce kulinarnej pokazywane były m.in. w „Dzień dobry TVN”, prowadził też program na antenie Kuchnia+. Do jury mają dołączyć kolejne osoby, jednak Polsat nie ujawnia jeszcze ich nazwisk z powodu nie sfinalizowanych umów.
Zwycięzca programu „Top Chef” otrzyma w nagrodę 100 tys. złotych. – Taka nagroda może bardzo pomóc zwycięzcy w założeniu własnej restauracji, a to wielkie marzenie każdego, kto zawodowo zajmuje się sztuką kulinarną. Będziemy uczestnikom pomagać w spełnieniu tego marzenia – podkreśla w wypowiedzi dla portalu Wirtualnemedia.pl Nina Terentiew.