Trzecia restauracja Marcina Popielarza już otwarta!
Opublikowano: 21-07-2022
20 lipca miało miejsce otwarcie trzeciej (po Białym Króliku w Gdyni i Biôłim Trusie w Sulęczynie) restauracji szefa Marcina Popielarza tym razem we Gdańsku Wrzeszczu.
Hewelke Restaurant & Bakery, bo o niej mowa, mieści się na terenie historycznego gdańskiego browaru odrestaurowanego i oddanego ponownie do użytku w 2022 roku jako rozbudowany kompleks. Składa się na niego 25 eleganckich apartamentów na wynajem krótko i długoterminowy z zabytkowych budynkach Willi Dyrektora i Suszarni. Jesienią otwarta zostanie także Spa Sphaera – imponująca strefa Spa & Wellness z basenem, jacuzzi, saunami, hammanem i gabinetami zabiegowymi.
Hewelke Restaurant to zlokalizowane w klimatycznych, piwnicznych wnętrzach miejsce otwarte dla wszystkich, gastropub z klimatyczną kuchnią chef patrona Marcina Popielarza i head chefa Alyony Orel, która pracowała z nim od kilku lat także w gdyńskim Białym Króliku. Ten nowy koncept to połączenie tradycji kulinarnych z różnych części świata oraz towarzyszącej im selekcji najlepszych alkoholi. Kucharze puści tu wodze fantazji i zapraszają na podróż poprzez swoje ulubione smaki kuchni międzynarodowej, w menu nie brakuje potraw bardziej tradycyjnych, jak i tych o orientalnych nutach. Hewelke to restauracja na szybkie lunche, ale i długie, niespieszne wieczory przy bogato wyposażonym barze lub chef’s table pozwalającym na „podglądanie” kucharzy przy pracy oraz żywy, bezpośredni kontakt. Sama kuchnia jest otwarta, widoczna z sali, co skraca dystans między gotującymi a Gośćmi i jest atrakcją samą w sobie.
Na miejscu funkcjonuje także rzemieślnicza piekarnia z prawdziwą pasją tworząca chleby na zakwasie i najlepszej mące, długo leżakowane, wypiekane bez pośpiechu, długo zachowujące świeżość. Dawniej raczyły Gości Hotelu Quadrille w Gdyni, od teraz dostępne dla szerszej grupy trójmiejskich odbiorców.
Restauracja Hewelke zaprasza codziennie od 13.00. Będąc tu, warto zajrzeć do samego Browaru Hevelius, by docenić jego aktualny wygląd i funkcjonalność.