Trzynasty Bal Przymierza Rodzin

Opublikowano: 14-01-2011

W sobotę, 8 stycznia, w Auli Głównej Politechniki Warszawskiej odbył się Trzynasty Bal Przymierza Rodzin. Studio Kulinarne Roberta Sowy zadbało o podniebienia i obsługę gości tej prestiżowej imprezy.

balrodzin012.jpg balrodzin014.jpg

Wśród zaproszonych osób znalazło się wiele znakomitych osobistości ze świata polityki, biznesu i kultury. W imprezie uczestniczyli m.in.: Prezydent RP Bronisław Komorowski z Małżonką, Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz i Ambasador Republiki Węgierskiej Pan Robert Kiss.

balrodzin006.jpg

Bal zainaugurowano uroczystym polonezem, a w dalszej części imprezy prowadzonej przez Annę Nehrebecką i Andrzeja Piotrowskiego nie zabrakło ciekawych rozmów, występów i oczywiście tańców do białego rana. Cały dochód z balu przeznaczony zostanie, jak co roku, na cele statutowe Przymierza Rodzin. 

Menu na bal skomponował Robert Sowa, a obsługę zapewniło jego Studio Kulinarne. Tego wieczoru serwowano wiele smacznych dań, m.in. polską gęś w trzech odsłonach (mus z gęsich wątróbek na pumperniklu z konfiturą figową, wędzony półgęsek z marynowaną gruszką, żurawiną i grzybami leśnymi oraz pasztet z gęsi ze śliwkami kalifornijskimi); roladki z szynki Podkomorzego nadziewane serem pleśniowym, rukolą i suszonymi pomidorami; pieczoną kaczkę z karmelizowanymi gruszkami oraz indyjskiego indyka duszonego w mleku kokosowym z garam masala i świeżą kolendrą.

balrodzin023.jpg balrodzin027.jpg

Dzięki wsparciu firmy Limito, goście mogli skosztować przepysznych ryb i owoców morza, których nie zabrakło w menu mistrza Sowy. Przygotowana została również specjalna stacja kulinarna, gdzie doradca kulinarny Limito – Rafał Targosz serwował wędzonego na gorąco łososia norweskiego z kwaśną śmietaną i puszystym chrzanem oraz różne rodzaje sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i japońskim chrzanem wasabi.