Uczniowie gotują dla Mistrzów Kulinarnych
Opublikowano: 25-01-2010

W poniedziałkowe południe 18 stycznia, w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbyły się niecodzienne kulinarne warsztaty.
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika z Ożarowa Mazowieckiego, mieli okazję w ramach praktycznych zajęć przygotować potrawy dla wybitnych szefów kuchni.
Wśród nich znaleźli się:
– znany nie tylko w środowisku gastronomicznym Karol Okrasa, Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
– Jarosław Uściński – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera
– Stefan Birek – członek OSSKiC oraz szef kuchni Hotelu LORD
– Robert Ziemkiewicz – szef kuchni Hotelu Holiday Inn
Zmotywowani tak prestiżowym jury degustacyjnym uczniowie, "włożyli" całe swoje serce w najdrobniejszy element każdego z przygotowywanych dań.
Po intensywnych przygotowaniach w eleganckiej oprawie zaserwowane zostały:
– Surówka z selera, marchewki, jabłka, rodzynek, orzechów oraz majonezu i oliwy z oliwek
– Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka kwaszonego, papryki czerwonej, cebuli, jabłka,
marchewki oraz majonezu i oliwy z oliwek
– Pieczywo czosnkowe
– Kotlety drobiowe z ananasem i serem
– Forszmak z mięsa wieprzowego z pieczarkami, ogórkiem konserwowym, kiełbasą i cebulą,
zagęszczony mąką pszenną z wodą i śmietaną
Oczywiście do degustacji przyłączyli się także pozostali nauczyciele Szkoły
m.in. Agnieszka Karnas – nauczyciel technologii gastronomicznej, Krystyna Gottner – nauczyciel technologii gastronomicznej oraz Agnieszka Smoleńska Szymczak – nauczyciel obsługi konsumenta
Oceniając mimikę ich twarzy podczas konsumpcji z powodzeniem można powiedzieć, że byli w pełni zadowoleni ze swoich podopiecznych.
Po części degustacyjnej nie mogło obyć się bez kilku słów jakimi szefowie kuchni podzielili się z uczniami.
Zwrócili uwagę na najważniejsze aspekty wykonywanego w przyszłości zawodu, zasady etyczne, wzajemny szacunek i pełne zaangażowanie na każdym etapie swojej pracy.
Jak słusznie wypowiedział się Karol Okrasa – podstawą jest pełna koncentracja na ciągłym doskonaleniu swojego warsztatu kulinarnego, ewentualna kariera wychodząca poza czystą gastronomię np: w mediach powinna zostać zawsze dodatkiem.
Na koniec w ramach podziękowań, każdy z szefów kuchni otrzymał pamiątkowe dyplomy.
W imieniu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tony Halika, pragniemy także podziękować Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, które na cele edukacyjne uczniów oddało do dyspozycji nowocześnie wyposażone przestrzenie i pozwoliło na profesjonalną realizację opisanego wydarzenia.