Uczta po łotewsku

Opublikowano: 14-07-2010

W upalny letni dzień w swoim domu przyjęła nas żona Ambasadora Łotwy Pani Tatjana Semane. Byliśmy umówieni na przygotowanie kilku łotewskich potraw, aby przybliżyć naszym czytelnikom smaki tamtejszej kuchni. Okazało się, że wybrane przez Panią Tatjanę dania doskonale pasowały do aury tego dnia. A zatem z pewnością sprawdzą się też i w Państwa kuchniach, jako delikatny, ale bardzo pożywny posiłek w wakacyjnym sezonie. Zapraszamy do gotowania! 

Łotewski chłodnik

latvian_cooking104.jpg

Składniki:

800 ml kefiru lub maślanki

kilka łyżek słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)

2 buraki

4 ogórki

4 rzodkiewki

2 ugotowane jajka

2 szkl. ugotowanej wody

szczypiorek, koperek, natka pietruszki

sól

Sposób wykonania:

1. Wcześniej umyte i obrane buraki ścieramy na tarce i zalewamy 2 szklankami ugotowanej wody.

latvian_cooking036.jpg

2.Ogórki kroimy w drobna kostkę, ścieramy na tarce lub dla zaoszczędzenia czasu rozdrabniamy w mikserze.

 latvian_cooking053.jpg latvian_cooking064.jpg

3. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami, które rozdrabniamy razem z koperkiem.

 latvian_cooking060.jpg  latvian_cooking058.jpg  latvian_cooking070.jpg

4. Siekamy szczypiorek.

 latvian_cooking076.jpg

5. Żółtka oddzielamy od  białek, te ostatnie rozdrabniamy.

latvian_cooking068.jpg

6. Żółtka rozcieramy wraz ze szczypiorkiem i odrobiną soli.

latvian_cooking081.jpg   latvian_cooking079.jpg



7.
Dolewamy kefir, wszystko mieszamy.

latvian_cooking085.jpg latvian_cooking087.jpg

8. Łączymy z pozostałymi składnikami i ponownie mieszamy.

latvian_cooking093.jpg latvian_cooking094.jpg latvian_cooking096.jpg

9. Dodajemy ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki.

latvian_cooking097.jpg latvian_cooking102.jpg

10. Dekorujemy wedle uznania np. natką pietruszki i możemy podawać.

latvian_cooking103.jpg  latvian_cooking105.jpg

Łotewska zupa z dyni

latvian_cooking153.jpg

Składniki:

 

ćwiartka dyni

szklanka wody

1 cebula

3 ząbki czosnku

kostka serka topionego

sól, pieprz, suszona pietruszka

odrobina oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

1. Dynię doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 200 stopniach do momentu aż będzie miękka.

latvian_cooking006.jpg

2. Oddzielamy miękki miąższ dyni od skóry. 

latvian_cooking115.jpg latvian_cooking118.jpg

3. Wkładamy do garnka.

latvian_cooking121.jpg

4. Dodajemy suszoną pietruszkę i całość zalewamy szklanką wody.

latvian_cooking135.jpg latvian_cooking125.jpg

5.  Dodajemy obraną cebulę i czosnek i doprowadzamy do wrzenia.

latvian_cooking130.jpg

6. Pozostawiamy na średnim ogniu przez ok. 10 min.

latvian_cooking124.jpg latvian_cooking128.jpg

7. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy kostkę topionego serka.

latvian_cooking137.jpg

8. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

latvian_cooking144.jpg latvian_cooking148.jpg

9. Zupę przelewamy do wazy lub miski i podajemy na stół.

latvian_cooking150.jpg   latvian_cooking155.jpg

Życzymy smacznego!