Uczta po łotewsku
Opublikowano: 14-07-2010

Łotewski chłodnik
Składniki:
800 ml kefiru lub maślanki
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
2 buraki
4 ogórki
4 rzodkiewki
2 ugotowane jajka
2 szkl. ugotowanej wody
szczypiorek, koperek, natka pietruszki
sól
Sposób wykonania:
1. Wcześniej umyte i obrane buraki ścieramy na tarce i zalewamy 2 szklankami ugotowanej wody.
2.Ogórki kroimy w drobna kostkę, ścieramy na tarce lub dla zaoszczędzenia czasu rozdrabniamy w mikserze.
3. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami, które rozdrabniamy razem z koperkiem.
4. Siekamy szczypiorek.
5. Żółtka oddzielamy od białek, te ostatnie rozdrabniamy.
6. Żółtka rozcieramy wraz ze szczypiorkiem i odrobiną soli.
7. Dolewamy kefir, wszystko mieszamy.
8. Łączymy z pozostałymi składnikami i ponownie mieszamy.
9. Dodajemy ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki.
10. Dekorujemy wedle uznania np. natką pietruszki i możemy podawać.
Łotewska zupa z dyni
Składniki:
ćwiartka dyni
szklanka wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
kostka serka topionego
sól, pieprz, suszona pietruszka
odrobina oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1. Dynię doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 200 stopniach do momentu aż będzie miękka.
2. Oddzielamy miękki miąższ dyni od skóry.
3. Wkładamy do garnka.
4. Dodajemy suszoną pietruszkę i całość zalewamy szklanką wody.
5. Dodajemy obraną cebulę i czosnek i doprowadzamy do wrzenia.
6. Pozostawiamy na średnim ogniu przez ok. 10 min.
7. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy kostkę topionego serka.
8. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
9. Zupę przelewamy do wazy lub miski i podajemy na stół.
Życzymy smacznego!