Uczta po łotewsku
Opublikowano: 14-07-2010
Łotewski chłodnik

Składniki:
800 ml kefiru lub maślanki
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
2 buraki
4 ogórki
4 rzodkiewki
2 ugotowane jajka
2 szkl. ugotowanej wody
szczypiorek, koperek, natka pietruszki
sól
Sposób wykonania:
1. Wcześniej umyte i obrane buraki ścieramy na tarce i zalewamy 2 szklankami ugotowanej wody.

2.Ogórki kroimy w drobna kostkę, ścieramy na tarce lub dla zaoszczędzenia czasu rozdrabniamy w mikserze.

3. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami, które rozdrabniamy razem z koperkiem.

4. Siekamy szczypiorek.

5. Żółtka oddzielamy od białek, te ostatnie rozdrabniamy.

6. Żółtka rozcieramy wraz ze szczypiorkiem i odrobiną soli.

7. Dolewamy kefir, wszystko mieszamy.

8. Łączymy z pozostałymi składnikami i ponownie mieszamy.

9. Dodajemy ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki.

10. Dekorujemy wedle uznania np. natką pietruszki i możemy podawać.

Łotewska zupa z dyni

Składniki:
ćwiartka dyni
szklanka wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
kostka serka topionego
sól, pieprz, suszona pietruszka
odrobina oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1. Dynię doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 200 stopniach do momentu aż będzie miękka.

2. Oddzielamy miękki miąższ dyni od skóry.

3. Wkładamy do garnka.

4. Dodajemy suszoną pietruszkę i całość zalewamy szklanką wody.

5. Dodajemy obraną cebulę i czosnek i doprowadzamy do wrzenia.

6. Pozostawiamy na średnim ogniu przez ok. 10 min.

7. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy kostkę topionego serka.

8. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

9. Zupę przelewamy do wazy lub miski i podajemy na stół.

Życzymy smacznego!