Łukasz Fulara prezentuje kolejne autorskie dania
Opublikowano: 10-03-2010


Gotowana roladka z turbota i łososia w nori na sosie szpinakowo-miętowym z czosnkiem
Składniki: filet turbota,filet łososia, nori,szpinak, mięta,czosnek, oliwa, sól,pieprz
Przepis:
Z turbota i łososia przygotować roladkę tak, aby łosoś znajdował się w środku.
Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę zawinąć w nori, a nastepnie folię spożywczą.
Gotować około 25min w temperaturze 85 stopni.Szpinak sparzyć. Liście szpinaku mięty i czosnek połączyć z oliwą.Całość blenderować, doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie podawać na zimno.
Pierś kurczaka ze skórą z szyjkami rakowymi i kurkami na grillowanej cukini z sosem z marchwi różowego grapefruita i imbiru
Przepis:
Marynowaną pierś w czosnku i tymianku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy, a nastepnie pieczemy w temperaturze 175 stopni.Szyjki rakowe,kurki,kalarepę oraz czerwoną cebule przesmażamy doprawiając solą, pieprzem i koperkiem.
Całość układamy na grillowanych plastrach cukini.
Marchew pieczemy z dodatkiem oliwy.Gdy jest miekka gotujemy w miąższu grapefruita z imbirem.
Całosć blenderujemy doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodnik śliwkowy z musem mascarpone
Składniki:
śliwki węgierki,czerwone wino,cukier,laska wanili, cynamon, limonka, gożdziki,żółtko,mascarpone,pomarańcza.
Przepis:
- Śliwki gotujemy w winie z dodatkiem cukru,wanili,cynamonu,limonki,gożdzików
- Blenderujemy i cedzimy przez drobne sito.Odstawiamy do lodówki.
- Żółtko ucieramy z cukrem dodajac mascarpone ziarenka wanili i sok ze świeżej pomarańczy.