„UNIFREEZE CULINARY CUP 2013”
Opublikowano: 05-06-2013

W dniu 25.05.2013 w Płocku odbyła się II edycja Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Unifreeze Culinary Cup 2013”.Organizatorem konkursu jest firma „Unifreeze Sp.zo.o.” oraz Szef Kuchni warszawskiej restauracji „Endorfina”- Michał Górecki, współorganizatorami są „Płocki Ośrodek Kultury i Sztuki” i „Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego w Płocku”.
Do konkursu zakwalifikowanych zostało 12 ekip reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 90 minut przystawki zimnej lub gorącej składającej się z piotrosza i dowolnych krewetek oraz dania głównego w którego skład wchodził comber z jelenia i dowolne grzyby.
1.BARTOSZ TUROWSKI I KRYSTIAN FRANKOWSKI-RESTAURACJA „EATALIA”- BORÓWIEC
2.KAMIL TŁUCZEK I PIOTR STAWARZ-RESTAURACJA „VIS A VIS”- ŁAŃCUT
3.MICHAŁ CZEKAJŁO I PAWEŁ BŁASZCZYK-TEAM „LWIA ENKLAWA”- WROCŁAW
4.GRZEGORZ RYTELEWSKI I ADAM MAJEWSKI-„ TEATR KAMIENICA”- WARSZAWA
5.ADAM DMYTERKO I GRZEGORZ KĘDZIOR-RESTAURACJA „PERGOLA”- KOŁOBRZEG
6.JAKUB BONDZIUL I RAFAŁ GRZEGORZEK-RESTAURACJA „AMBER ROOM”- WARSZAWA
7.DANIEL OLAS I KAROLINA WIŚNIEWSKA-RESTAURACJA „PRO-VITA”- KOŁOBRZEG
8.DANIEL CHRZANOWSKI I MICHAŁ ZABORSKI- RESTAURACJA „KOKIETERIA” – GDAŃSK
9.JAROSŁAW SZAŁKOWSKI I KATARZYNA WOŹNICKA-RESTAURACJA „ZAMKOWA”- PŁOCK
10.BARTOSZ PETER I KAMIL WEREWKA- HOTEL „COPERNICUS”- TORUŃ
11.MARTA KLOC I GRZEGORZ BARTOSZEK- HOTEL „AMBASADORSKI”- RZESZÓW
12.MATEUSZ KORBIN I DAWID ZAGRZYWIEC- RESTAURACJA „KUCHNIE ŚWIATA”- WARSZAWA
Zawodników oceniało Jury degustacyjne profesjonalne w składzie:
– Łukasz Konik- Executive Chef hotelu „Brant” Majdan koło Warszawy
– Dariusz Zahorański- Executive Chef hotelu „Radisson Blue” Warszawa
– Jacek Krawczyk – firma „Smarten”, portal gastronomiczny „Newsgastro”
– Konrad Birek- Executive Chef restauracji „Sowa i Przyjaciele”
– Maciej Kołodziejczyk – firma „Janex”
Oraz Jury techniczne w składzie:
– Tomasz Wereszczyński – Excutive Chef hotelu „Herman” Płock
– Mariusz Gachewicz – Executive Chef
Uczestników konkursu oceniało również Jury degustacyjne Vip, w którego skład wchodzili zaproszeni goście I sponsorzy a byli to:
– Katarzyna Marcinkiewicz -„ Piekarnia Szwajcarska”
– Maciej Stojkowski -„Kitle Pl”
– Izabela Leszczyńska – restauracja „Endorfina”
– Ewa Wojtysiak – Międzynarodowe Targi Poznańskie
– Agata Ślepowrońska-restauracja „Endorfina”
Jury degustacyjne Vip przyznało osobne nagrody dla pierwszych 3 miejsc:
I MIEJSCE ZDOBYLI:
Marta Kloc i Grzegorz Bartoszek z hotelu „Ambasadorski”
II MIEJSCE:
Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek z restauracji „Amber Room”
II MIEJSCE:
Grzegorz Rytelewski i Adam Majewski z restauracji „Teatr Kamienica”
Na wieczornej gali, która odbyła się w płockim hotelu „Herman” odbyło się główne ogłoszenie wyników konkursu:
I MIEJSCE ZDOBYLI:
DANIEL OLAS I KAROLINA WIŚNIEWSKA Z HOTELU „PRO VITA” KOŁOBRZEG
Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody jak również nominację do półfinałów „Kulinarnego Pucharu Polski 2013”oraz czek w wysokości 1500PLN który wręczyła Ewa Wojtysiak przedstawiciel Międzynarodowych Targów Poznańskich.
II MIEJSCE:
MARTA KLOC I GRZEGORZ BARTOSZEK HOTEL „AMBASADORSKI” RZESZÓW
III MIEJSCE:
BARTOSZ PETER I KAMIL WEREWKA HOTEL „COPERNICUS” TORUŃ
Patronat merytoryczny:
Patronat medialny:
Sprzęt na konkurs użyczyła firma Gastro Magic Service