Unikalne przepisy na potrawy z grilla
Opublikowano: 07-07-2010
Uczestnicy II edycji Pucharu Mazowsza w Grillowaniu specjalnie dla czytelników portalu Newsgastro podzielili się swoimi autorskimi przepisami na nowatorskie i ciekawe potrawy z grilla. Receptury zostały starannie przygotowane z myślą o konkursie, więc jakość dań i niepowtarzalny smak gwarantowane! Zapraszamy do grillowania!
Roladki z indyka faszerowane szpinakiem i serem ricotta w towarzystwie grillowanej cukinii i karmelizowanej marchewki
Autorzy przepisu: Sebastian Ługowski; Jakub Pinis (Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie – studia licencjackie)
Składniki:
? Pierś indyka 1200 g
? Cukinia 800 g
? Serek ricotta 150 g
? Miód 300 g
? Sos sojowy 80 g
? Czosnek granulowany 25g
? Czosnek w ząbkach – 5 ząbków
? Kurkuma 20 g
? Oliwa 150 g
? Liście szpinaku 300 g
? Jogurt naturalny 500 g
? Majonez 200 g
? Marchewka 500 g
? Buraki 500 g
? Wykałaczki
? Sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania:
Pierś indyka pokroić na porcje o wadze ok. 200 g, rozbić i bejcować mieszaniną (miodu, sosu sojowego, czosnku, oleju, kurkumy) odstawić na 40 min. Następnie wewnętrzną stronę mięsa przesmarować serkiem risotta, położyć garść świeżego szpinaku i zawinąć w roladkę.
Spiąć wykałaczką i grillować, następnie przygotowane roladki zapiec w piecu 7 min.
Cukinię pociąć na plastry grubości 7 mm i grillować. Marchewkę zblanszować w osolonej wodzie, pociąć w plastry, posypać cukrem i grillować. Przygotowane roladki pociąć na plastry (3 kawałki każda) ułożyć na warzywach grillowanych. Polać sosem jogurtowym (majonez, jogurt, czosnek, miód i ewentualnie sól, cukier). Dekoracja róża z buraka i karmel.
*******************
Jamajski szaszłyk z polędwiczki wieprzowej, wołowej oraz piersi kurczaka, zamarynowany w panierce kawowej, wędzony w dymie drzew owocowych, podany z grillowanym polskim pierogiem wypełnionym płynną pikantną czekoladą inków, muśniętym wiśniami aromatyzowanymi żubrówką.
Autorzy przepisu: Cezary Powała – Kapitan, Marlena Sowińska (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, Ul. Poznańska)
Składniki (na 4 porcje):
Pomarańcze 200g
Truskawki 200g
Brzoskwinie 200g
Gruszki 200g
Kurczak 150g
Boczek wędzony 150g
Cielęcina 150g
Czekolada 1 tabliczka
Czuszka 1szt
Szalotka 1/2
Żubrówka 200ml
Mąka 100g
Jajo 1szt.
Oliwa 20 ml
Świeży imbir
Masło
Frużelina (wiśnie)
Sposób wykonania:
1. Kroimy wszystkie owoce w równą kostkę.
2. Mięso kroimy na równe kawałki.
3. Nabijamy wszystkie produkty (wcześniej rozdrobnione)na patyczki do szaszłyków.
4. Rozpuszczamy czekoladę (za pomocą łaźni parowej)
5. Na maśle podsmażamy rozdrobnioną czuszkę i cebule.
6. Do zrumienionych warzyw wlewamy 100ml. Żubrówki, wszystko razem odparowujemy.
7. Do patelni (z czuszka i cebulą) dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko musi sie zagotować.
8. Sporządzamy ciasto pierogowe. Następnie formujemy pierogi, których farszem będzie nasza ostra czekolada "inków”.
9. Do rondla wkładamy patyczki owocowe do tego 1kg soli i czekamy aż sól złapie temperaturę. Na rondel nakładamy folię aluminiową na której będą leżały nasze szaszłyki. Całość przykrywamy patelnią od góry.
10. Szaszłyki wędzimy ok 45 min w dymnie drzew owocowych.
11. W trakcie wędzenia szaszłyków wykonujemy sos z frużeliny .
12. Frużelinę zagotowujemy, dodajemy żubrówki oraz świeżego imbiru. Wszystko odparowujemy i pod koniec zagęszczamy masłem.
13. Ugotowane pierogi grillujemy np. na patelni grillowej lub na grillu.
14. Wszystko razem układamy na talerzu .
***********
Filet z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety z sałatką z grillowanych ziemniaków
Autorzy przepisu: Mateusz Piątek, Wojciech Tubacki, Sławomir Stempień (Zespół szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie)
Składniki na 6 porcji:
Pierś z kurczaka 6 szt.
Szpinak 200g
Cebula 100g
Czosnek 6 ząbków
Sos sojowy 40 ml
Ser feta 100g
Cukier brązowy 15g
Sól i pieprz do smaku
Na sałatkę:
Ziemniaki 500g
Ogórek kiszony 150g
Papryka czerwona 150g
Koperek 2-3 pęczki
Boczek wędzony 150 g
Szczypiorek 2-3 pęczki
Jaja 4 szt.
Bulion wołowy 150 ml
Musztarda 100g
Majonez 300g
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sposób wykonania piersi z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety:
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy następnie lekko rozgniatamy i wycinamy kieszonki.
Cukier brązowy łączymy z sosem sojowym, solą, pieprzem, zmielonymi płatkami chilli i ucieramy na gładką masę a następnie marynujemy kurczaka i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Cebule myjemy obieramy i kroimy w kostkę a następnie smażymy aż do zeszklenia.
Szpinak siekamy i dorzucamy do zeszklonej cebuli i odparowujemy nadmiar wody dodając w trakcie posiekany czosnek.
Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy drewnianą łyżką tak, aby powstała gładka i klejąca masa i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi z kurczaka, następnie boki piersi na czas grillowania spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka kładziemy na grill.
Gdy mięso jest już upieczone przekrajamy je pod kątem i rozsuwamy tak, aby było widać nadzienie, pierś podawać z wcześniej przygotowaną sałatką.
Sposób wykonania sałatki z grillowanych ziemniaków:
Ziemniaki myjemy, kroimy w plastry i podgotowujemy tak, aby były al dente, następnie odcedzamy i grillujemy.
Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w półkrążki.
Boczek wędzony myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Szczypiorek i koperek myjemy i kroimy.
Jaja myjemy i gotujemy na twardo następnie jaja obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
Sporządzamy bulion wołowy, studzimy i łączymy z majonezem i musztardą oraz z częścią koperku a następnie doprawiamy solą i pieprzem, zmielonymi płatkami chilli i sosem tabasco.
Następnie łączymy wszystkie składniki z sosem i odstawiamy na 15 minut do lodówki a następnie porcjujemy.
******
Grillowany łosoś norweski z grillowanymi warzywami i sosem tropikalnym
Autorzy przepisu: Monika Olszewska; Patrycja Staros (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul.Poznańska 6/8)
Składniki:
sos sojowy 100 ml
sos teryiaki 100ml
wino białe 30ml
cukier 60g
olej 20g
czosnek
imbir 50g
cebula 30g
pieprz, sól do smaku
salsa tropikalna
kukurydza
bób zielony
cebula
papryka czerwona
pietruszka
ocet winny
Życzymy udanego grillowania i smacznego!