V Festiwal Jabłka – konkurs kulinarny „Pojedynek o złote jabłko” już za Nami
Opublikowano: 16-09-2011

W dniu 03.09.2011r. na Sandomierskim rynku odbyło się Ogólnopolskie Pożegnanie Wakacji V Festiwal Jabłka oraz IV Mistrzostwa Polski w Carvingu.
Organizatorzy:
- Urząd Miasta Sandomierz
- Hotel KORONA*** Sandomierz
przy współpracy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni reprezentowanej przez Waldemara Hołówkę
- · Sandomierskie Centrum Kultury
Współorganizatorzy:
- Sandomierski Ogrodniczy Rynek Hurtowy S.A.
- Klub „LAPIDARIUM”
O godzinie 10.00 Rozpoczęły się IV Mistrzostw Polski w Carvingu na Rynku Starego Miasta Sandomierza
- Konkurs składał się z trzech konkurencji:
Pierwsza konkurencja – rzeźba w arbuzie z motywem polskiego serialu „Ojciec Mateusz” i miasta Sandomierza – Czas trwania 2 godziny.
Druga konkurencja – rzeźba w 3 jabłkach – temat dowolny. Czas trwania 20 minut
Trzecia konkurencja – Free style. Czas trwania 2 godziny
O nagrodę główną Tytuł Mistrza Polski w Carvingu oraz statuetkę Krzemienia Pasiastego ufundowaną przez Hotel KORONA walczyli następujący zawodnicy :
ü Paweł Sztenderski – 1 miejsce i tytuł Mistrza Polski w Carvingu
ü Tomasz Szpalek – 2 miejsce i tytuł Vice Mistrza Polski w Carvingu
ü Grzegorz Gniech – 3 miejsce i tytuł II Vice Mistrza Polski w Carvingu
ü Piotr Kwiatek – 4 miejsce
ü Piotr Nowak – 5 miejsce
ü Sebastian Ługowski – 6 miejsce
relacja na stronie: http://www.carving-art.pl/IV_MP_w_carvingu.php
Prace Carvingowe oceniało jury w składzie:
– Dariusz Ślusarczyk
– Marek Rybacki
– Waldemar Hołówka
– Marek Łukasiewicz
– Agata Goździewska – przedstawiciel Hotelu KORONA w Sandomierzu
O godz. 13.00 Rozpoczął się konkurs Kulinarny pn. „Pojedynek o Złote Jabłko”
Konkurs kulinarny „Pojedynek o Złote Jabłko” , którego hasłem przewodnim było „Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”. Kucharze reprezentujący Polskie restauracje mieli za zadanie przygotować 6 zestawów dania głównego z użyciem jabłek .
Organizator:
Hotel Korona w Sandomierzu
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
O Złote jabłko rywalizowali kucharze i werdyktem jury zajęli następujące miejsce;
ü Restauracja Jan Bełchatów – Piotr Krogulec – I miejsce – Schab z prosiaka mlecznego gotowany w niskiej temperaturze z jabłkowo-waniliowym puree, zapiekanych ziemniakach i warzywach
ü Restauracja Vilanova Warszawa – Zbigniew Łęgowski – II miejsce –Polędwica wołowa na musie z kaczych wątróbek z pieczonym jabłkiem i sosem wędzonym
ü Hotel „Pałac Bursztynowy” Włocławek – Przemysław Błaszczyk – III miejsce – Jagnięcina w sadzie jabłkowym z akcentem śliwki i czerwonej porzeczki
ü Hotel Grand Sal **** Wieliczka – Michał Kuduk (Polędwiczka wieprzowa faszerowana wątróbką drobiową i boczkiem z kaszanką i jabłkiem w cieście francuskim i z sosem z ogórka kiszonego, jabłka i miodu)
ü Hotel Ambasadorski Rzeszów – Marcin Gątarski (Grillowana polędwiczka w boczku na wstążkach warzywnych z kremowym puree jabłkowo-chrzanowym zdobiona chipsami z jabłka)
ü Restauracja „KAMIENICA” Łańcut – Kamil Tłuczek ( Roladka z kaczki z duetem musów w asyście czerwonej kapusty i jabłka w sosie szodonowym)
Dania konkursowe ocinało Jury w składzie;
JURY DEGUSTACYJNE
Pana Waldemar Hołówka – Przewodniczący Jury
Krzysztof Gawlik
Karolina Mazur
Stefan Birek
Mirek Drewniak
JURY TECHNICZNE
Janusz Pyra
Piotr Szczygielski
Około godz. 14.00 rozpoczęło się gotowanie przez uczestników konkursów kulinarnych i Jurorów na MEGA PATELNI – duszonej kapusty z boczkiem i jabłkami , zbiórka pieniędzy z degustacji prowadzona była na rzecz Piotrusia – małego Kucharza i budowę Przedszkola nr 5 w Sandomierzu. Akcję charytatywną prowadziła Fundacja Kultury Ziemi Sandomierskiej. Zebrano 1246,53 zł
Sponsorzy:
- Santa – Eko Tadeusz Zych Izabela Rutowska Spółka Jawna
- Piekarnia Mechaniczna Jan Mączka Dwikozy
- Bank Spółdzielczy Tarnobrzeg
- Konsorcjum Handlowe GHL Lublin
- CAMBELL Sp. z o. o. – Galeria Sandomierz
- Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe WILMAX z Sandomierz
- Bank Zachodni WBK Partner O/Sandomierz
- PZU S.A.
- Crossanty Lantmannen Unibake Poland sp. z o. o – Nieporęt
- Prymat Sp. z o. o. Jastrzębie Zdrój
- Hydro gaz G.K. Kopeć Spółka Jawna – Padew Narodowa
- COMMERICIO Polska Sp. z o. o.
- Hazi s.c Nowy Targ
- Sandomierski Ogrodniczy Rynek Hurtowy S.A.
- Drimpol Rykowscy Sp. J. Rzeszów
- PPHU Specjał Sp.z o.o. Rzeszów
- COCA COLA HBC Polska Sp. z o.o. Warszawa
- Grupa Żywiec S.A. Żywiec
- REN A. Pyłka Spółka Jawna Radom
- Nestle Professional
- OERLEMNS Foods Polska Sp. z o. o. Strzelno
- KOMAT
- RM GASTRO
PATRONAT MEDIALNY :
- Radio „Leliwa”
- Echo Dnia, 24 godziny na dobę www.echodnia.eu – największy portal w regionie
- TVP Kielce
Serdeczne podziękowania należy złożyć organizatorom tj. władzom miasta Sandomierza, szczególnie Pani Vice –Burmistrz Ewie Kondek , Panu dyrektorowi Hotelu Korona Hubertowi Zając za olbrzymie zaangażowanie i poczynienie wszelkich starań które uwieńczone zostały sukcesem i przebieg zaplanowanych programowo wydarzeń odbył się bez najmniejszych zakłóceń!
Dziękujemy również uczestnikom zmagań kulinarnych, Jurorom oraz szczególnie sponsorom i wszystkim zaangażowanym osobom które przyczyniły się do realizacji tego przedsięwzięcia.
Na zakończenie imprezy odbył się koncert zespołów POPARZENI KAWĄ TRZY i h.R.A.B.I.A.
Waldemar Hołówka