V Festiwal Jabłka – konkurs kulinarny „Pojedynek o złote jabłko” już za Nami

Opublikowano: 16-09-2011

W dniu 03.09.2011r.  na Sandomierskim rynku odbyło się Ogólnopolskie Pożegnanie Wakacji V Festiwal Jabłka oraz IV Mistrzostwa Polski w Carvingu.

 sandomierz008

 

Organizatorzy:

  • Urząd  Miasta Sandomierz
  • Hotel KORONA*** Sandomierz

przy współpracy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni reprezentowanej przez Waldemara Hołówkę

  • · Sandomierskie Centrum Kultury

Współorganizatorzy:

  • Sandomierski Ogrodniczy Rynek Hurtowy S.A.
  • Klub „LAPIDARIUM”

 

sandomierz001  sandomierz004  sandomierz007

 

O godzinie 10.00 Rozpoczęły się IV Mistrzostw Polski w Carvingu na Rynku Starego Miasta Sandomierza

  1. Konkurs składał się z trzech konkurencji:

 

Pierwsza konkurencja – rzeźba w arbuzie z motywem polskiego serialu „Ojciec Mateusz” i miasta Sandomierza  – Czas trwania 2 godziny.

Druga konkurencja – rzeźba w 3 jabłkach – temat dowolny. Czas trwania 20 minut

Trzecia konkurencja – Free style. Czas trwania 2 godziny

O nagrodę główną Tytuł Mistrza Polski w Carvingu oraz statuetkę Krzemienia Pasiastego ufundowaną przez Hotel KORONA  walczyli następujący zawodnicy :

ü  Paweł Sztenderski – 1 miejsce i tytuł Mistrza Polski w Carvingu

ü  Tomasz Szpalek – 2 miejsce i tytuł Vice Mistrza Polski w Carvingu

ü  Grzegorz Gniech – 3 miejsce i tytuł II Vice Mistrza Polski w Carvingu

ü  Piotr Kwiatek – 4 miejsce

ü  Piotr Nowak – 5 miejsce

ü  Sebastian Ługowski – 6 miejsce

relacja na stronie:  http://www.carving-art.pl/IV_MP_w_carvingu.php

Prace Carvingowe  oceniało   jury w składzie:

 – Dariusz Ślusarczyk 

 – Marek Rybacki

 – Waldemar Hołówka 

 – Marek Łukasiewicz 

 – Agata Goździewska – przedstawiciel Hotelu KORONA w Sandomierzu

O godz. 13.00 Rozpoczął się  konkurs Kulinarny pn. „Pojedynek o Złote Jabłko”

sandomierz002  sandomierz003 

Konkurs kulinarny „Pojedynek o Złote Jabłko” ,  którego  hasłem  przewodnim było „Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”. Kucharze reprezentujący Polskie restauracje mieli za zadanie przygotować 6 zestawów dania głównego z użyciem jabłek .

Organizator:

Hotel Korona w Sandomierzu

Fundacja Klubu Szefów Kuchni

O Złote jabłko  rywalizowali kucharze i werdyktem jury zajęli następujące  miejsce;

ü  Restauracja Jan  Bełchatów – Piotr Krogulec – I miejsce –  Schab z prosiaka mlecznego gotowany w niskiej temperaturze z jabłkowo-waniliowym puree, zapiekanych ziemniakach i warzywach

ü  Restauracja Vilanova Warszawa – Zbigniew Łęgowski – II miejsce –Polędwica wołowa na musie z kaczych wątróbek z pieczonym jabłkiem i sosem wędzonym

ü  Hotel „Pałac Bursztynowy” Włocławek – Przemysław Błaszczyk – III miejsce – Jagnięcina w sadzie jabłkowym z akcentem śliwki i czerwonej porzeczki

ü  Hotel Grand Sal **** Wieliczka – Michał Kuduk (Polędwiczka wieprzowa faszerowana wątróbką drobiową i boczkiem z kaszanką i jabłkiem w cieście francuskim i z sosem z ogórka kiszonego, jabłka i miodu)

ü  Hotel Ambasadorski Rzeszów – Marcin Gątarski (Grillowana polędwiczka w boczku na wstążkach warzywnych z kremowym puree jabłkowo-chrzanowym zdobiona chipsami z jabłka)

ü  Restauracja „KAMIENICA” Łańcut – Kamil Tłuczek ( Roladka z kaczki z duetem musów w asyście czerwonej kapusty i jabłka w sosie szodonowym)

Dania konkursowe ocinało Jury w składzie;

sandomierz005 

JURY DEGUSTACYJNE

Pana Waldemar Hołówka – Przewodniczący Jury

Krzysztof Gawlik

Karolina Mazur

Stefan Birek

Mirek Drewniak

JURY TECHNICZNE

Janusz Pyra

Piotr Szczygielski

sandomierz006Około godz. 14.00 rozpoczęło  się gotowanie przez uczestników konkursów kulinarnych i Jurorów na MEGA PATELNI  – duszonej kapusty z boczkiem i jabłkami , zbiórka pieniędzy z degustacji prowadzona była  na rzecz   Piotrusia – małego Kucharza  i budowę  Przedszkola nr 5 w Sandomierzu. Akcję charytatywną prowadziła  Fundacja Kultury Ziemi Sandomierskiej.  Zebrano 1246,53 zł

Sponsorzy:

  1. Santa – Eko Tadeusz Zych Izabela Rutowska  Spółka Jawna
  2. Piekarnia Mechaniczna Jan Mączka Dwikozy
  3. Bank Spółdzielczy Tarnobrzeg
  4. Konsorcjum Handlowe GHL Lublin
  5. CAMBELL Sp. z o. o. – Galeria Sandomierz
  6. Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe WILMAX z Sandomierz
  7. Bank Zachodni  WBK Partner O/Sandomierz
  8. PZU S.A.
  9. Crossanty Lantmannen Unibake Poland sp. z o. o – Nieporęt
  10. Prymat Sp. z o. o. Jastrzębie Zdrój
  11. Hydro gaz G.K. Kopeć Spółka Jawna – Padew Narodowa
  12. COMMERICIO Polska Sp. z o. o.
  13. Hazi s.c Nowy Targ
  14. Sandomierski Ogrodniczy Rynek Hurtowy S.A.
  15. Drimpol Rykowscy  Sp. J. Rzeszów
  16. PPHU Specjał Sp.z o.o. Rzeszów
  17. COCA COLA  HBC Polska Sp. z o.o. Warszawa
  18. Grupa Żywiec S.A.  Żywiec
  19. REN A. Pyłka Spółka  Jawna  Radom
  20. Nestle Professional
  21. OERLEMNS Foods Polska Sp. z o. o. Strzelno
  22. KOMAT
  23. RM GASTRO

PATRONAT MEDIALNY :

  1. Radio „Leliwa”
  2. Echo Dnia, 24 godziny na dobę www.echodnia.eu – największy portal w regionie
  3. TVP Kielce

Serdeczne podziękowania należy złożyć organizatorom tj.  władzom miasta Sandomierza, szczególnie Pani Vice –Burmistrz Ewie Kondek , Panu dyrektorowi Hotelu Korona  Hubertowi Zając  za olbrzymie zaangażowanie i poczynienie wszelkich starań które uwieńczone zostały sukcesem  i przebieg zaplanowanych programowo wydarzeń odbył się bez najmniejszych zakłóceń!

Dziękujemy również uczestnikom zmagań kulinarnych, Jurorom oraz szczególnie  sponsorom i wszystkim zaangażowanym osobom  które przyczyniły się do realizacji tego przedsięwzięcia.

Na zakończenie imprezy odbył się koncert zespołów POPARZENI KAWĄ TRZY i  h.R.A.B.I.A.

 

Waldemar Hołówka