V Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia

Opublikowano: 01-10-2010

sjoczow_karp089.jpgV Mistrzostwa Europy w przygotowaniu potraw  z karpia w Skoczowie przeszły już do historii. Znamy zwycięzców konkursów kulinarnych, za nami dwa dni pełne rybnych atrakcji.

Po raz kolejny  przy fantastycznej pogodzie Skoczowski rynek zamienił się w wielka kuchnię. Tym razem królowały potrawy z karpia przygotowane przez uczniów szkół gastronomicznych, gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich i profesjonalnych kucharzy rywalizujących w V. Mistrzostwach Europy w podawaniu Karpia.

Najlepszymi kucharzami Europy zostali Karel Drápal i Jan Jakeš ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, region Morawy i Śląsk. Drugie miejsce zajęli Zbigniew Łęgowski i Wiktor Stefaniak z Fabryki Nastrojów z Augustowa. Trzecie miejsce zdobyli Tomasz Nowak i Jarosław Liszka z restauracji „U Przewoźnika” w Tychach.

sjoczow_karp153.jpg   sjoczow_karp432.jpg

Swoich kulinarnych sił próbowali też uczniowie szkół gastronomicznych. W tej kategorii zwyciężała drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Wisły, drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomii i Hotelarstwa z Bielska Białej, trzecią lokatę zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych z Krakowa.

sjoczow_karp053.jpg

Z przygotowaniem potraw z karpia zmagały się również panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Najlepsze miejsce wywalczyły gospodynie z Kowali, drugie były panie z Zaborza, a na trzecim miejscu ulokowały się członkinie KGW z Ustronia.

sjoczow_karp110.jpg

Wszystkie  konkursy oceniało  jury  w składzie:  Krzysztof Gawlik , Jean Bos Waldemar Hołówka ,Wiesław Wróblewski, Grzegorz Komendarek , Mirosław Szajkowski,Jacek Dutka, Piotr Szczygielski.

sjoczow_karp430.jpg sjoczow_karp103.jpg

sjoczow_karp105.jpg

Rywalizacja była  zacięta, jednak wszystkie potrawy były na  wysokim i równym poziomie. Niewiele jest takich konkursów kulinarnych  w Polsce gdzie promujemy dania z karpia naszej typowej potrawy , którą to spożywamy głównie w okresie świąt.

sjoczow_karp161.jpg sjoczow_karp097.jpg

Prócz konkursów kulinarnych publiczność bawiły zespoły regionalne. Kulminacyjnym punktem była sobotnia degustacja specjalnie przygotowanej przez jury i młodzież z Zespołu szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Cieszynie zupy rybnej przygotowanej w 300 litrowym garnku. Zupa cieszyła się ogromnym powodzeniem i została wydana do ostatniej porcji.

sjoczow_karp130.jpg sjoczow_karp004.jpg

Oprócz dyplomów i nagród rzeczowych ekipa, która zajęła pierwsze miejsce otrzymała nominację na prestiżowy konkurs w  przygotowaniu potraw z karpia w grudniu w Republice Czeskiej. Nagrodę ufundowało RM GASTRO Polska i Retigo.

sjoczow_karp132.jpg

Organizatorami imprezy byli: Firma RM GASTRO z Ustronia przy współpracy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego  w Skoczowie. Zakład Doświadczalny Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu, Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział w Bielsku – Białej, Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Urząd Miejski w Skoczowie i Miejski Dom Kultury w Skoczowie.

Dziękujemy wszystkim którzy przyczynili się aby uświetnić naszą imprezę.

Krzysztof Gawlik

Ekspert Kulinarny RM Gastro.

Wiesław Wróblewski BKK