VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół
Opublikowano: 11-10-2018
VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacji Klubu Szefów kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w dniu 6 października 2018 r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Klubu Szefów kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Dora Metal zapraszają na finał VII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Data i miejsce finału: 6 październik (sobota) br. w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal ul. Racjonalizacji 5, 02-673 Warszawa
Zwycięzcy VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS
W dniu 6 października 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL w Warszawie odbył się finał VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych szefów kuchni, Pana Jarosława Uścińskiego–Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Piotra Szczygielskiego – członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika – Wiceprezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych: Pana Zbigniewa Łęgowskiego członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Konrada Birka członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Pana Marcina Molik – członka klubu Szefów kuchni, Pana Pawła Kałuskiego Generalnego Szefa Kuchni Marriott Centrum.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce nagroda w kwocie 3200,00 zł – Daniel Bauer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jabłko/seler naciowy/truskawka/palona pszenica
II miejsce nagroda w kwocie 2600,00 zł– Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Miód polski
III miejsce nagroda w kwocie 2200,00 zł – Dominika Bonikowska oraz Radosław Hebel pod opieką Pani Bożeny Demytruk – Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni na przepis Sernik miodowy na kruszonce z fasoli, z curdem wiśniowym, miętową espumą oraz sezamkiem z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Piotr Kopcik oraz Robert Maks pod opieką Pani Izabeli Szczęsny nagroda w kwocie 1000,00 zł , Technikum nr 4 dla Niesłyszących i Slabosłyszących w SOS-W w Lublińcu na przepis Gąbka fasolowa w towarzystwie pianki jogurtowo-miętowej, „ziemi” andrutowo-czekoladowej oraz musujących truskawek
- Karolina Bielecka oraz Ola Wesołowska pod opieką Pani Anny Korzeń nagroda w kwocie 1000,00 zł, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, na przepis Soczyste polędwiczki wieprzowe z puree marchwiowo-imbirowym, sosem truskawkowym,, karmelizowanym jabłkiem grójeckim i jadalną gąbką z kopru
- Igor Płażewski pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 w Ełku nagroda w kwocie 1000,00 zł, na przepis pierś z kaczki/ puree z pietruszki z nutą białej czekolady/sos wiśniowy/sałatka z kiszonego jabłka i wędzonego sera korycińskiego
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
- Małgorzata Rutkiewicz oraz Jakub Modrzyński pod opieką Pani Teresy Rzeźnik nagroda w kwocie 250,00 zł, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi na przepis panna cotta z lodami na bazie octu balsamicznego z galaretką truskawkową i makaronikami francuskimi, bezą i puree truskawkowym
- Łukasz Woźniak pod opieką Pani Elżbiety Kurowskiej nagroda w kwocie 250,00 zł, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi na przepis Comber z jelenia z puree z bobu i groszku zielonego, żelem ze śliwki, pączkiem, karmelizowanym jabłkiem, chipsem z czerwonej kapusty, piklowaną cebulą i demi glacem z sosem żurawinowym
- Damian Durski oraz Sebastian Durski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk nagroda w kwocie 250,00 zł, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie na przepis Gołąbki w liściach winogron nadziewane farszem z kiełbasy i pora, podane na porowym sianie, z musem z czerwonej kapusty i wiśni, pure fasolowo-jabłkowym, sosem maślano-śmietanowym z ziarnami gorczycy, pieczonymi z miodem młodymi liśćmi brzozy oraz bezą orzechową.
- Urszula Jachimowicz oraz Weronika Rutkowska pod opieką Pani Małgorzaty Teresy Krajewskiej nagroda w kwocie 250,00 zł, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach na przepis Kociołek rolnika
Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!