VII Gala Myśliwska Krasiczyn 2009
Opublikowano: 23-08-2009

23 sierpnia 2009 roku na dziedzińcu Zamku w Krasiczynie odbyło się doroczne cykliczne spotkanie z kuchnią myśliwską.
Po raz VII podczas Gali Myśliwskiej zaprezentowane były potrawy tej wspaniałej kuchni o bogatych polskich tradycjach i historii . Podczas Gali odbędzie się konkurs kulinarny w tematyce profesjonalnego przyrządzania potraw myśliwskich.
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie – Oddział w Krasiczynie, Polski Związek Łowiecki oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni dla wszystkich sympatyków myślistwa i koneserów myśliwskiej sztuki kulinarnej zorganizowali imprezie plenerową „Gala Myśliwska 2009”.
Celem imprezy jest kreowanie kultury łowieckiej w Polsce oraz propagowanie polskiej sztuki kulinarnej z ukierunkowaniem na kuchnie myśliwską.
Konkurs kulinarny odbył się w regule zwanej BLACK BOX – czyli uczestnicy przygotowywali potrawy z przypraw, ziół, owoców, warzyw i mięsa dostarczonych przez organizatora. Jednym słowem nie wiedzieli przed konkursem z czego konkretnie będą musieli stworzyć danie konkursowe.
Inwencja twórcza i kreatywność uczestników jak zawsze zaskoczyła i zadowoliła Szacowne Jury.
W tym roku Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym zdobyli:
Krzysztof Bracik i Łukasz Kozioł Restauracja "Rynek 29" Bielsko Biała
Drugie miejsce zdobyli:
Arkadiusz Kruszik i Marek Zub Hotel "Verde Montana" Kudowa Zdrój
Trzecie miejsce (zeszłoroczni triumfatorzy":
Dorota Pajęcka i Mariusz Nazimek "Hotel "Ambasador" Rzeszów
Miejsce czwarte:
Dariusz Ostojski i Dariusz Podsiadł "Hotel Azzun" Orientale SPA na Mazurach
Miejsce piąte:
Irena Brzeska i Zbigniew GrzejdaRestauracja "Willa Rossa" Włodzimierzów
Miejsce szóste:
Małgorzata Ślęzak i Dorota Barszczewska Restauracja "Magnacka" Baranów Sandomierski
Miejsce siódme:
Krzysztof Drost Restauracja "Nad Dachami" Bielsko Biała
Krzysztof Melon Hotel "Sahara" Bielsko Biała
Gala Myśliwska rozpoczęła się uroczystym wprowadzeniem sztandarów i Mszą Świętą.
Tegoroczną Galę Myśliwską uświetniły występu churu, kabaretu "Jurki", pokaz mody myśliwskiej.
Nie mogło też zabraknąć Obrońców Twierdzy Przemyśl, CK ( już nie dezerterzy, ale hasło "abu czysta gęba, abu pusty bańdzioch" nadal aktualne)
Zapraszamy za rok.
Z kulinarnym pozdrowieniem
a wszystkim myśliwym Darz Bór
Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni Bożena Holicka z-ca dyr.Zespół Zamkowo Parkowy
ARP Warszawa
Oddział w Krasiczynie
37-741 Krasiczyn tel. 016/6718316 wew. 502
www.krasiczyn.com.pl