VIII Kulinarne Prezentacje Regionów w Kudowie Zdrój
Opublikowano: 30-08-2010

Ostatnie dni lata 2010 należały bez wątpienia do kulinarnych smakoszy. Nawet obfite ulewy nie przeszkodziły w stworzeniu tak dużej imprezy. Organizatorzy stanęli na wysokości zadania i impreza odbyła się w Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój. W dniach 27-28 sierpnia, w samym sercu Gór Stołowych – w popularnym kurorcie w tamtejszym mieście spotkali się Mistrzowie Kuchni z różnych zakątków Polski. Przywieźli ze sobą regionalne potrawy i wielkie chęci na wypromowanie własnej, kulinarnej tradycji. Wszystko po to, aby pożegnać lato w najlepszy z możliwych sposobów – smacznie i wesoło.



Na VIII Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów pojawili się przedstawiciele regionów: Podkarpackiego, dwie ekipy regionu Śląskiego, oraz wielokrotni zwycięzcy poprzednich edycji regionu Zachodniopomorskiego, ekipa Unity Line.
Organizatorem tegorocznej edycji był Wiesław Bober & Łukasz Konik z Fundacji Klubu Szefów Kuchnioraz Urząd Miasta w Kudowie Zdrój.
Podczas trwania Prezentacji Kulinarnych wystąpił Zespół CAPRI New BEAT, a imprezę poprowadził Łukasz Konik,członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Dodatkową atrakcją była wspaniała wycieczka do Skalnego Miasta w Czechach.
Wszystkie ekipy miały za zadanie przygotować oryginalną prezentację własnego regionu, która w ciekawy sposób przedstawiałaby jego kulinarną historię i tradycję. To, jak wyglądać będzie stoisko i jakimi specjałami skusi do siebie gości, miało być decydujące dla wyników konkursu.
Powołano 14 osobowe Jury, w składzie którego zasiedli:
Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
Mirosław Drewniak, Wiesław Bober oraz Waldemar Hołówka, członkowie Klubu Szefów Kuchni,
Anna Harendarz, Dyrektor portalu Newsgastro.pl,
Matylda Stanowska, menedżer Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
Maciej Krzemiński, Centrum wdrażania Technologii Solingen
Janusz Profus – Wedel,
Mateusz Mularski – Zakład Ogrodniczy w Pszczynie,
Adam Spała – Fabryka Porcelany Ćmielów "AS"
Janusz Zemła Vinarius
Claudia i Paolo Pizzoni oraz Prezes Hotelu Verde Montana Jan Łapaj, którzy za zadanie mieli ocenę smaku i wyglądu potraw nawiązujących do danego regionu.
Nie tylko goście, ale i uczestnicy twierdzili zgodnie, że poziom konkursu był wysoki. Każda ekipa błyskawicznie przygotowywała i wydawała swoje potrawy. Szczęśliwcy mogli usłyszeć, jak Szefowie Kuchni zdradzali sekrety i opowiadali o oryginalnych recepturach.
Region Podkarpackiego z Zamku Dubiecko szczyci się przede wszystkim dziczyzną.
Nic dziwnego, że w całej klasyfikacji ekipa zdobyła zaszczytne I miejsce. Nagrodą główną dla każdego uczestnika z regionu Podkarpackiego był: Komplet garnków Marcin Krzemiński – Centrum wdrażania Technologii Solingen – sponsora głównego, Puchar ufundowany przez Burmistrza Miasta Kudowy Zdrój, Czesława Kręcichwosta, Puchar ufundowany przez Fabrykę Porcelany Ćmielów – Adam Spała, 3 dniowy wyjazd do winnic (kraj do wyboru: Hiszpania, Niemcy, Włochy) ufundowany przez firm Vinarius oraz znakomity fotel do masażu od firmy Pro-Wellness Józefa Saby.
fot. Zwycięzka ekipa Zamku Dubiecko Region Podkarpacki
Zdobywcy II miejsca– reprezentanci regionu Śląskiego z Restauracji pod Wieżami z Katowic także dali się poznać z wyjątkowo dobrej strony. Serwowali m.in. typowy dla tego regionu żurek śląski, którego zasmakować na co dzień można, rzekomo, tylko w Katowicach.
Nagrody za zajęcie II miejsca: Komplet noży ufundowany przez sponsora głównego firmę Marcin Krzemiński – Centrum wdrażania Technologii Solingen
, puchar burmistrza Kudowa Zdrój, Puchar od Fabryki porcelany Ćmielów AS oraz Pas anty-stres od firmy Pro Wellness.
Ekipa ze śląska z Hotelu Villa Verde z Zawiercia zaserwowała szeroki asortyment nalewek. Ciekawość wzbudzały wędzone udźce, za które zdobyła III Miejsce. Nagrody ufundowane za III miejsce od sponsora głównego: Komplet sztućców Marcin Krzemiński – Centrum wdrażania Technologii Solingen
, puchar Burmistrza Kudowa Zdrój, Puchar od Fabryki Porcelany Ćmielów "AS" oraz poduszka do masażu od firmy Pro-wellness.
fot. III miejsce Ekipa Villa Verde z Zawiercia
Nagrodę specjalną za najlepszy stół ufundowaną przez Firmę Ogrodniczą Mateusza Mularskiego pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni otrzymała ekipa UNITY LINE.
Tradycyjnie podczas Kulinarnego Pożegnania Lata przeprowadzana jest zbiórka funduszy na cele charytatywne. Jednak w powodu intensywnego deszczu, który uniemożliwił przeprowadzenie Konkursu Kulinarnego na Stadionie dla wszystkich mieszkańców Kudowy, nie doszło do kwestowania na rzecz dzieci. Z propozycją zbiórki pieniędzy na ten cel za pośrednictwem portalu NewsGastro.pl wyszła dyrektor portalu, Anna Harendarz.
Na portalu Newsgastro.pl będzie można również śledzić postęp zbiórki pieniędzy.
Datki prosimy wpłacać bezpośrednio na konto stowarzyszenia, zajmującego się dożywianiem dzieci z Gminy Kudowa Zdrój.
Podajemy numer konta Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Miasta Kudowy Zdrój:
Bank Spółdzielczy w Kłodzku
75 9523 1011 0314 3752 2003 0001
Pierwszm, który przekazał kwotę 1000zł. na ten szczytny cel był Marcin Hołubowicz z Grupy Marketingowo-Reklamowej Grupa EVENT z Poznania.
Z tego miejsca chcieliśmy zaprosić wszystkich do uczestniczenia w zbiórce pieniędzy dla dzieci z Kudowy Zdrój i zapewniamy, że będziemy informować na bieżąco o postępach zbiórki.
Specjalne podziękowania dla wszystkich sponsorów, bez których Kulinaria nie były by tak wspaniałe.
Jak zawsze mozna liczyć na Firmę Oerlemans
Nie ma to jak dobre narzędzia pracy!: Marcin Krzemiński – Centrum wdrażania Technologii Solingen
Sponsorzy: