Villeroy&Boch Międzynarodowy Puchar Świata – Luxemburg 2010
Opublikowano: 07-12-2010


Zawsze jednak największym zainteresowaniem na targach cieszy się Villeroy&Boch Międzynarodowy Puchar Świata, organizowany przy wsparciu partnerów Vatel-Club Luxembourg i Stowarzyszenie Szefów Kuchni Luxemburga.
Kulinarny Puchar Świata jest międzynarodowym konkursem zarezerwowanym wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (WACS).
W tym roku Polskę reprezentowali:
– Reprezentacja Juniorów OSSKIC prezentował stół zawierający 4 elementy konkursowe.
– Indywidualnie Sebastian Krauzowicz– prezentował dwa zestawy menu w tym jeden wegetariański.
– Narodowa Drużyna Wojska Polskiego – prezentowała restaurację czyli 100 porcji tzw. Set menu i następnego dnia stół ekspozycyjny z 7 zestawami menu.
– Zespół CONSUS ART CULINARY TEAM z Bydgoszczy prezentował stół z kilkoma elementami obowiązkowymi (brąz)
– Indywidualnie Mirosław Borowski przygotował kompozycję rzeźb z owoców i warzyw
Do konkursu stanęły ekipy z ponad 40 krajów z całego świata.
Konkurs to właściwie pokaz fanatyków kulinarnych bo jak nazwać często miniaturowe dzieła dopracowane w najdrobniejszych szczegółach i nie różniące się niczym od biżuterii. Konkurs jest także informacją dla Nas kucharzy co będzie modne w nadchodzącym roku, zupełnie jak na pokazie mody. Wszak design, forma i smak to elementy, które składają się na modę i kuchni nie omijają. To również okazja do poznania się, wymiany doświadczeń i pomysłów.
Można podpatrywać kucharzy podczas pracy w przypadku kategorii – restauracja. Jedną z zalet tego konkursu jest możliwość uzyskania wszelkich informacji bezpośrednio od jednego z kilkudziesięciu sędziów na temat naszych prezentacji jeszcze przed podaniem oficjalnych wyników. To pozwala korygować, na następny oczywiście raz błędy i naprowadza na właściwy trop. Konkurencja, pomysłowość, kreatywność i formy to już niemal fantastyka.
Jestem kucharzem i wiem, że przygotowanie takich dzieł w choćby najlepszej ale ruchliwej restauracji byłoby niezwykle trudne i stresujące. To jest konkurs kunsztu kulinarnego, w zasadzie to dużo więcej niż po prostu konkurs. Ekipy pod wodzą trenerów przygotowują się nawet 2 lata do pucharu świata na Expogast. Tak, to praca, której nie da się zespołowo czy pojedynczo zrobić z marszu. Dzięki kreatywności zespołów i wspierających ich osób powstają projekty od menu po design stołów, zastawy czy dekoracje. Każdy szczegół musi być przemyślany, bo nic nie umknie wprawnemu oku Jurora. Wracając do reprezentacji Polski to należy się cieszyć że pomimo kiepskiej kondycji finansowej, że wystartowało tyle zespołów.
Zespół z Bydgoszczy zaprezentował potrawy niezwykłe, niemalże precjoza a otoczenie i aranżacja stołu wywarły ogromne wrażenie na zwiedzających i kucharzach. Zespół Reprezentacji Wojska Polskiego wystartował w dwóch dyscyplinach tj. restauracja oraz stół . Biorąc pod uwagę odległość, to naprawdę ogromne wyzwanie logistyczne i twórcze. Sebastian Krauzowicz – niespokojny duch smaków kuchni w pozytywnym tego słowa znaczeniu przedstawił także absolutny kunszt i podobnie jak w dyscyplinach sportowych od najwyższych not dzieliły Go tylko mili sekundy. Tak to właśnie jest gdy poziom jest niezwykle wysoki i jurorzy po prostu muszą wytypować najlepszych i dokonać podziału opierając się na kryteriach sobie tylko znanych.
Carving w wykonaniu Mirosława Borowskiego i złoty medal to suma zapału, talentu i miłości do tego co daje najwięcej radości i satysfakcji. Czasem przybiera kolor złota i cieszy do łez. Reprezentacja Juniorów z managerem drużyny Piotrem Kornetem i trenerem Grzegorzem Cieleckimna czele stanęła na wysokości zadania i biorąc pod uwagę fakt, że zawodnicy jak i trenerzy pierwszy raz mieli do czynienia z wydarzeniem takiego kalibru, to zdobyli brązowy medal.
Drużyna Juniorów powołana została w grudniu 2009 rokui początkowo liczyła 14 osób ale ostatecznie reprezentacja młodzików zamknęła się na liczbie 9. Początki były naprawdę trudne, przede wszystkim dlatego, że dwukrotnie zmieniali się trenerzy. W końcu czternastu młodych ludzi trafiło w ręce Piotra Korneta, którego po kilku tygodniach wsparł Grzegorz Cielecki.
Tych dwóch Panów zbudowało naprawdę dobry zespół, w którym każdy miał swoje miejsce i zadanie do wykonania. Treningi odbywały się regularnie co drugi weekend w Centrum Rozwoju Firm Makro. Nasi młodzi kucharze przepracowali 16 weekendów, w tym 8-9 godzin dziennie kreując różne kombinacje smakowe i wizualne. Używali do tego dosyć nietypowych narzędzi takich jak: strzykawki, igły, pincety, skalpele.
Treningi nie byłyby oczywiście możliwe gdyby nie pomoc Grzegorza Kazubskiego i Roberta Ciechomskiego, którzy z ramienia firmy Makro zapewnili profesjonalne miejsce do trenowania, udostępnili sprzęt i wsparli produktowo. Reszta zależała już tylko od kreatywności managera i trenera, precyzji wykonania i szczypty szczęścia, które jest nieodzowne w tego typu przedsięwzięciach.
20 listopada o godzinie 5:00 rano 12 osobowy zespół zjawił się w Sali LuxExpo w celu rozpoczęcia przygotowań do konkursu. Trzeba było ustawi ć stół wystawienniczy zrobiony specjalnie na tę okazję przez DoraMetal. Wykonany ze stali nierdzewnej, hartowanego szkła i rozświetlony ledami stół stanowił bardzo ładną oprawę dań, które się na nim znalazły.
Konkursowe dania podzielone były na trzy kategorie:
A – finger food
B – pełne menu (5 potraw + deser i 3 potrawy wegetariańskie + deser)
C – 4 rodzaje pralin, 3 ekskluzywne desery, rzeźba
Słodka kategoria, jak nietrudno zauważyć stanowiła znaczną część konkursowego menu. Dlatego przygotowaniem słodkości zajął się sam Tomasz Deker – mistrz sztuki cukierniczej.
Motywem przewodnim menu Polskiej Reprezentacji Juniorów był Fryderyk Chopin, stąd drobne elementy takie jak klucz wiolinowy i nuty zostały wplecione w poszczególne dania.
Ponieważ zasady konkursu zakładają zespół pięcioosobowy, oficjalnie na podium stanęło pięciu zawodników, pozostała czwórka pozostała zatem w rezerwie. Należy jednak podkreślić, że wszyscy zapracowali na ten brązowy sukces. A były to następujące osoby:
Piotr Kornet, Grzegorz Cielecki, Tomasz Dekeri zawodnicy wymienieni w kolejności alfabetycznej – Darek Burda, Marcin Chmieliński, Sebastian Czechowski, Daniel Makulski, Agata Nicpoń, Krystian Skwierz, Krzysiek Stempnowski, Adam Aladyn Szehidewicz i Arek Wilamowski.
Reprezentacja Juniorów OSSKiC Brązowy medal
Indywidualnie Sebastian Krauzowicz Brązowy medal
Narodowa Drużyna Wojska Polskiego dyplomy wyróżnienia
Zespół CONSUS ART CULINARY TEAM z Bydgoszczy Brązowy medal
Indywidualnie Mirosław Borowski Złoty medal
O transport do Luxemburga zadbały firmy: Catering Bracia Wiśniewscy i Janex.
Profesjonalne kucharskie kitle i zapaski uszyła dla Reprezentacji Juniorów firma Kitle.pl.
Merytorycznego i duchowego wsparcia wszystkim polskim zawodnikom udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Teraz przed nami konkurs w Erfurcie w 2012 roku. To kolejne wyzwanie, do którego by zająć czołowe miejsce wypadałoby już zacząć przygotowania.
Dziękujemy Wszystkim, którzy wspierali zawodników merytorycznie, logistycznie i duchowo.
Dziękujemy Sponsorom, bez których zespoły nie mogłyby zaistnieć na arenie międzynarodowej.
Zawodnikom gratulujemy kreatywności, precyzji i ducha walki!
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!