Walne Zebranie Członków OSSKiC w Hotelu Park Inn w Krakowie

Opublikowano: 15-09-2010

osskic.bmpNa podstawie Statutu OSSKiC, paragraf 27 punkt 1.1 Statutu, 27 sierpnia 2010roku odbyło się Walne Zebranie Członków OSSKiC w Hotelu Park Inn w Krakowie.

walne004.jpg  walne003.jpg

Ponieważ tego typu spotkania nie należą do szczególnie porywających choć niektóre poruszane kwestie budzić mogą duże emocje, to pozwolicie Państwo, że jednak nie będę się rozpisywać kwieciście na temat Walnego Zebrania Członków OSSKiC. Streszczę po prostu szczegółowo program zebrania, zwłaszcza osobom, którym nie dane było dotrzeć na to ważne spotkanie.

walne001.jpg  walne002.jpg  walne005.jpg

Według porządku obrad w pierwszej kolejności wybrano przewodniczącego, vice przewodniczącego i sekretarza obrad. I tak na wyżej wymienione funkcje zostali wybrani Artur Musztyfaga, Krzysztof Sławiński i Leszek Makulski.

walne009.jpg  walne007.jpg

Niestety już na początku Walne Zebranie zostało wstrzymane ze względu na brak kworum.

Kilkanaście minut później gdy Członków OSSKiC było już 51 powołana została Komisja Skrutacyjna, w której znaleźli się: Magdalena Botanik i Jacek Jakubowski.

walne012.jpg  zebranie006.jpg

Po odczytaniu i zatwierdzeniu planu obrad Leszek Staniszewski zreferował Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej z działalności OSSKiC, które zostało jednogłośnie przyjęte.

Kolejnym punktem Zebrania były wybory uzupełniające skład Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Podyktowane to było rezygnacją z funkcji Członka Zarządu dwóch Panów Roberta Ciechomskiego i Zenona Chołubowskiego. Obaj Panowie tłumaczyli swoją rezygnację względami osobistymi i zawodowymi.

walne013.jpg  walne017.jpg



Prezes Dariusz Zahorański
do składu Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zaproponował Henryka Pasternaka reprezentującego Wrocławskie Środowisko Kucharzy i Piotra Szczygielskiego, pracownika Szkoły Gastronomicznej na ul.Poznańskiej. Pierwszego kandydata poparło 50 osób, jedna osoba się wstrzymała. Drugiego kandydata poparło 47 członków i czterech się wstrzymało.

walne010.jpg  walne011.jpg

Następnie został zgłoszony wniosek by Andrzej Bryk otrzymał tytuł Honorowego Prezesa OSSKiC. Z uwagi na jego wcześniejsze działania jako faktycznego Prezesa OSSKiC, jak również czynny udział w rozwoju Stowarzyszenia i na rzecz Członków, propozycja tytułowania Andrzeja Bryka Honorowym Prezesem przyjęta została z aplauzem i poparciem 50 członków, jeden się wstrzymał od głosowania. Nowy Honorowy Prezes nie krył wzruszenia i bardzo dziękował za uznanie koleżankom i kolegom kucharzom.  

walne015.jpg  zebranie010.jpg

Kolejnym punktem programu Zebrania były wolne wnioski, w ramach których Rafał Lorenc wniósł o usunięcie ze Statutu OSSKiC z paragrafu nr 13 punktu 5, który brzmiał:

Członek zwyczajny Stowarzyszenia będący członkiem władz stowarzyszenia, który na skutek zmiany miejsca pracy uzyskuje status pracownika ( wszedł w jakikolwiek stosunek zatrudnienia przewidziany w Kodeksie Pracy ) w firmie wspierającej, sponsorującej lub członka wspierającego, traci prawo do zasiadania we władzach OSSKiC.Powyższy punkt został usunięty ze Statutu OSSKiC. 47 członków było za zaś trzech wstrzymało się od głosowania.

zebranie003.jpg  zebranie002.jpg

Następnym wolnym wnioskiem było wniesienie przez Krzysztofa Marciniaka o usunięcie ze Statutu punktu 2 zawartego w paragrafie 24, który brzmiał:

Członkowie wybrani do władz Stowarzyszenia mogą tę samą funkcję pełnić nie dłużej niż przez dwie kadencje.Powyższy punkt został usunięty ze Statutu OSSKiC 50 głosami i jednym wstrzymującym się.

zebranie005.jpg  zebranie006.jpg

Następnie głos zabrał Dariusz Zahorański. Prezes OSSKiC przedstawił osiągnięcia minionego roku z działalności Stowarzyszenia. Niestety wyraził również głębokie ubolewanie nad tak małą liczbą członków zgromadzonych na obecnym Zebraniu. Zwrócił uwagę na fakt, że siła przebicia płynie z osób. Im więcej tych osób jest zaangażowanych i czynnie działających, tym więcej Stowarzyszenie może osiągnąć i przeprowadzić. Zaznaczył, że Zarząd jest w Warszawie i niewiele sam może zdziałać. Stowarzyszenie to ludzie, którzy znajdują się w poszczególnych regionach Polski.

Teoretycznie na papierze figuruje około 700 członków OSSKiC. Dlaczego zatem w takich spotkaniach jak to zebranie stawiła się zaledwie garstka.

zebranie011.jpg  zebranie013.jpg

W związku ze słowami Prezesa Artur Musztyfaga wniósł o weryfikację stanu Członków poprzez zebranie statutowych składek.

Została zaproponowana abolicja tzn. Członkowie, którzy uiszczą do 1 grudnia 2010 roku składkę za bieżący rok nie zostaną skreśleni z listy Członków OSSKiC.Za przyjęciem wniosku o abolicji głosowało 50 członków, jeden wstrzymał się od głosu.

walne018.jpg  zebranie001.jpg

Następnie głos zabrała Joanna Ochniak czynnie reprezentująca Kobiety w WACS. Przewodnicząca Komisji Weryfikacyjnej zaprezentowała swoje działania i podkreśliła istotę zaangażowania kobiet w środowisku gastronomicznym. Gorąco zapraszała wszystkie Panie do współpracy i szczerze zachęcała płeć piękną do wymiany doświadczeń, doskonalenia swoich umiejętności i rozwoju ścieżki kariery.

Ponieważ nie zostały zgłoszone inne wolne wnioski, zgodnie z procedurą Przewodniczący Walnego Zebrania Artur Musztyfaga zakończył obrady.

walne040.jpg  walne028.jpg 

walne030.jpg  walne041.jpg

Chwilę później już w strojach nieoficjalnych Członkowie OSSKiC udali się na bankiet gdzie mogli poznać swoich krakowskich kolegów i koleżanki biorących udział w biciu Rekordu Guinnesa – Pizza w skali Makro, zaplanowanego na niedzielę. Wieczór upłynął pod znakiem wymiany doświadczeń, rozmów kuluarowych i dobrej zabawy.

walne034.jpg  walne039.jpg

walne036.jpg  walne037.jpg

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!