Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne 22 – 23 marca 2011 r.
Opublikowano: 05-04-2011

Już po raz czwarty Kierownik Centrum Innowacji belgijskiej Firmy Puratos – Paweł Figura szkolił 10 uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23, w zakresie wykonywania deserów z owoców, kremów, musów, czekolady i żelu.
Młodzież miała możliwość zapoznania się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w technologii cukierniczej oraz dekoracji wykonanych dań. Młodzi adepci cukiernictwa sporządzili deser Tiramisu, Dolce Vita z musem Amaretto i waniliowym sosem z dodatkiem rozmarynu, „Jabłkową Fantazję” z musem jabłkowo-czekoladowym oraz trio czekoladowe z musem z białej, mlecznej i ciemnej czekolady.
Dodatkowym walorem szkolenia była możliwość zwiedzania zakładu Firmy Puratos produkującego półprodukty dla cukierni i piekarni z zachowaniem najwyższych standardów higieny i kontroli. Szkolenie zostało dofinansowane przez Biuro Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych.