Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku

Opublikowano: 24-08-2010

zseg.otwock.jpgPierwsze szkolenie propagujące wśród uczniów zainteresowanie profesjonalną gastronomią odbyło się w ZSEG w Otwocku. Warsztaty poprowadzili pod patronatem Klubu Szefów Kuchni  Artur Pijanowski oraz Grzegorz Birek.

 

 


dsc00065.ok.jpg  dsc00055.ok.jpg  dsc00080.ok.jpg

Celem spotkania  było wspólne przygotowanie kilku klasycznych dań w profesjonalnym wydaniu.

dsc00145.jpg

Uczniowie pod okiem kucharzy mieli możliwość rozwijać własne umiejętności techniczne a także wysłuchać „cennych” informacji o realiach pracy w zawodzie kucharza.

dsc00153.jpg

Młodzi ludzie mogli dowiedzieć się między innymi jak wygląda praca kucharza w zespole zarządzanym przez szefa kuchni, hierarchia kuchenna, podział na departamenty oraz wszystko to czego nie spodziewa się młody kucharz przekraczając po raz pierwszy próg  profesjonalnej kuchni.

dsc00155.jpg

Wsparcia i pomocy udzieliły nam panie nauczycielki szkoły: Pani Teresa Orłowska , Aleksandra Lech-Strzyżewska , Elżbieta Piskała , Katarzyna Szeląg , Ewa Jedynak.

dsc00163.jpg

Dziękujemy Paniom za zaangażowanie w przygotowaniu spotkania oraz uczniom klas gastronomicznych za czynne uczestnictwo.