Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku
Opublikowano: 24-08-2010

Pierwsze szkolenie propagujące wśród uczniów zainteresowanie profesjonalną gastronomią odbyło się w ZSEG w Otwocku. Warsztaty poprowadzili pod patronatem Klubu Szefów Kuchni Artur Pijanowski oraz Grzegorz Birek.
Celem spotkania było wspólne przygotowanie kilku klasycznych dań w profesjonalnym wydaniu.
Uczniowie pod okiem kucharzy mieli możliwość rozwijać własne umiejętności techniczne a także wysłuchać „cennych” informacji o realiach pracy w zawodzie kucharza.
Młodzi ludzie mogli dowiedzieć się między innymi jak wygląda praca kucharza w zespole zarządzanym przez szefa kuchni, hierarchia kuchenna, podział na departamenty oraz wszystko to czego nie spodziewa się młody kucharz przekraczając po raz pierwszy próg profesjonalnej kuchni.
Wsparcia i pomocy udzieliły nam panie nauczycielki szkoły: Pani Teresa Orłowska , Aleksandra Lech-Strzyżewska , Elżbieta Piskała , Katarzyna Szeląg , Ewa Jedynak.
Dziękujemy Paniom za zaangażowanie w przygotowaniu spotkania oraz uczniom klas gastronomicznych za czynne uczestnictwo.