Warsztaty z Adamem Michalskim
Opublikowano: 25-05-2013

Już w najbliższą środę, 29 maja 2013 r., w ramach kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji, rozpocznie się seria warsztatów kulinarnych z tradycyjną polską wieprzowiną w roli głównej. Warsztaty są bezpłatne i mogą wziąć w nich udział restauratorzy, szefowie kuchni oraz pracownicy gastronomii. 5 czerwca natomiast odbędzie się specjalne spotkanie przeznaczone tylko dla blogerów kulinarnych.
Głównym celem kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa. Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.
Serdecznie zapraszamy!