Światowy przewodnik kulinarny Gault & Millau

Opublikowano: 24-09-2014

Światowy przewodnik kulinarny Gault & Millau już w listopadzie w Polsce!


katalog.gault.millau

 

Byliśmy w najbardziej ekskluzywnych hotelach i w karczmach zupełnie odciętych od świata, o których istnieniu wie niewielu. Z kilkuset restauracji z całej Polski wybraliśmy te zupełnie wyjątkowe i właśnie je opisujemy w przewodniku Gault & Millau Polska.

 

30 listopada odbędzie się uroczysta Gala dla szefów kuchni, którzy zostali w naszym przewodniku opisani. Będziemy wręczać nagrody dla najlepszych szefów w 5 kategoriach:
  • Szef Kuchni Tradycyjnej
  • Kobieta Szef
  • Młody Talent
  • Szef Przyszłości
  • Szef Roku

W każdej kategorii jest 5 nominowanych

Próbujemy, smakujemy, testujemy, by polecić wyłącznie te, które na prawdę warto odwiedzić.

P & Millau od 40 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Pierwsza polska edycja przewodnika trafi do księgarni – 1 grudnia. Tuż przed nią wydarzenie bez precedensu – 30 listopada odbędzie się gala Gault & Millau, na której będziemy gościć kilkuset najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wtedy też oficjalnie ogłosimy, które restauracje zostały wyróżnione przez nasz przewodnik.

Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Przewodnik Gault & Millau powstał w 1965 roku we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Obecnie obok Michelin jest jedną z najbardziej renomowanych i  wpływowych tego typu publikacji na świecie.

Poza restauracjami w przewodniku znajdują się również opisy dobrej jakości noclegów, wyróżniających się na tle innych nie tylko standardem, ale i oryginalnością. Przewodnik poleca również miejsca, w których można znaleźć produkty wysokiej jakości, nietuzinkowe, ekologiczne.

Inspektorzy Gault & Millau pojawiają się w restauracjach i hotelach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na symbolu czap kucharskich, w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Inspektorzy mogą przyznać od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów, są opisywane w przewodniku.  Na podstawie powyższej punktacji najlepszym są przyznawane czapki kucharskie (od 1 do 5).

Redaktorem naczelnym polskiej edycji Gault & Millau została Justyna Adamczyk  – członkini stowarzyszenia Slow Food, koneserka smaków i kuchni świata. W związku z jej osobą polska edycja będzie dość nietypowa, bo duży nacisk będzie w niej położony właśnie na kwestie dotyczące slow foodu, produktów naturalnych, ekologicznych i regionalnych.