Światowy spisek żydowski od kuchni
Opublikowano: 16-07-2010

Newsgastro.pl objął patronat nad tym cyklem smakowitych wydarzeń. Dlatego co tydzień będziemy publikować relacje z warsztatów, przedstawiając przepisy na przygotowane dania wraz z dokładnym opisem ich przygotowania.
Poniżej prezentujemy receptury na dania z pierwszych warsztatów z kuchni aszkenazyjskiej (żydów północnoeuropejskich), które poprowadził Jaakow Skrzypczak.
Zapraszamy do gotowania, smakowania i podziwiania! 🙂
Czulent wegetariański
Bardzo popularne danie szabatowe żydów aszkenazyjskich (środkowo i północnoeuropejskich)
Składniki:
• 25 dag namoczonej przez noc białej fasoli
• 10 dag orzechów nerkowca
• 15 dag kaszy z całych ziaren lub łuskanych ziaren zboża
• 3 średnie całe cebule w skorupach (dokładnie umyte)
• 1 główka czosnku
• 4 ziemniaki krojone w ćwiartki
• 3 marchwie krojone w grube plastry,
• mała rzepa pokrojona w grubą kostkę
• 50 dag cukinii lub dyni krojonej w grubą kostkę
• 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka ostrej (według upodobań)
• 3 jaja surowe, w skorupkach (umyte i przelane wrzątkiem)
• 1,5 l wody,
• Sól i świeżo mielony pieprz, majeranek,
Przygotowanie:
Wcisnąć do środka cebule, na wierzch położyć jaja. Składniki nie powinny przekraczać 2/3 wysokości naczynia.
Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 1h.
Uzupełnić do końca wodą, przykryć szczelną pokrywką (brzegi garnka i pokrywki można obwinąć folią aluminiową) i wstawić na co najmniej 12 godzin do piekarnika na temperaturę 150C.
Tradycyjnie potrawę tą wstawia się do piekarnika na całą noc w piątek, a spożywa w sobotę po powrocie z synagogi.
Gehakte Ajer – siekane jajca
Danie szabatowe żydów aszkenazyjskich
Składniki:
• Jajka gotowane na twardo (1 na osobę)
• Dojrzałe, bardzo miękkie avokado ( ½ na osobę)
• Przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek na osobę)
• Szczypiorek, sól, pieprz wg uznania
• Sok z cytryny do skropienia awokado
Przygotowanie:
Obrane jajka zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach.
Awokado obrać, ugnieść widelcem i skropić cytryną, by nie sczerniało (w tym celu można też wrzucić do środka masy pestkę z owocu)
Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki zmieszać widelcem.
Sałata sefardyjska
Składniki:
• 1 sałata lodowa
• 10dag gotowanej cieciorki (może być również konserwowa)
• 1 pomidor krojony w ósemki
• 1 mały ogórek krojony w grubsze plastry
• 10dag orzechów włoskich
• 10dag prażonych płatków migdałów
• 10dag czarnych oliwek bez pestek
• 10dag rodzynek
• Pęczek grubego szczypioru pokrojony niezbyt drobno
Sos:
10 dag majonezu
Sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy w dużej misce, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Sosem polewamy tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu
Smacznego!
A już za tydzień przepisy z kuchni Maghrebu (Maroko, Tunezja, Egipt)! Spotkajmy się w kawiarni Tel-Aviv lub na łamach naszego portalu! Do zobaczenia! 😉