Wielkanoc z przyprawami Kotányi
Opublikowano: 31-03-2012

Podczas świąt wielkanocnych kuchnia pachnie słodką wanilią i skórką z cytrusów dodawaną do babki lub sernika. Zapachy, które unoszą się
w powietrzu, są jak pierwsza jaskółka zwiastująca nadejście wiosny. W 100 proc. naturalne przyprawy Kotányi nadadzą wypiekom wyjątkowy, świąteczny smak i aromat.
Wśród bogatej oferta austriackiego producenta przypraw, firmy Kotányi, znajduje się szereg w 100 proc. naturalnych przypraw, bez których trudno jest sobie wyobrazić wielkanocne menu. Do najbardziej polecanych należą: Cukier z prawdziwą wanilią, Skórka cytrynowa, Skórka pomarańczowa oraz Laski prawdziwej wanilii.
Cukier z prawdziwą wanilią – od święta i na co dzień
W kuchni zamiast wanilii w laskach najczęściej stosujemy cukier wanilinowy przyprawiony syntetyczną wanilią, przez co potrawy tracą swoją naturalność. Łatwo jest to jednak zmienić – wystarczy, że podczas zakupów zwrócimy szczególną uwagę na skład przyprawy. Cukier
z prawdziwą wanilią Kotányi jest połączeniem najlepszego cukru i miąższu z prawdziwej wanilii Bourbon. Jako dodatek do wielkanocnych ciast sprawdzi się rewelacyjnie. Zastosowanie przyprawy nie ogranicza się wyłącznie do ciast, możemy ją stosować również do bitej śmietany, budyniu czy deserów. To szybki sposób na bajecznie słodkie i aromatyczne potrawy w kilka chwil.
Skórka z cytryny i pomarańczy – kropka nad i
Skórka cytrynowa i pomarańczowa to dodatki, bez których nie możemy się obejść podczas Wielkanocy. Skórka cytrynowa Kotányi zawiera naturalny olejek eteryczny o intensywnym aromacie pasujący do każdego rodzaju wypieków. Sprawi on, że ciasta, ale również dania z ryb i drobiu nabiorą wyjątkowego smaku. Z kolei Skórka pomarańczowa Kotányi znajdzie zastosowanie w potrawach mięsnych, sosach oraz grzanym winie i herbacie. Posiada delikatny, słodko – gorzki posmak. Swój owocowy aromat uwalnia w połączeniu z płynami, a po zagotowaniu zaskakuje egzotycznym smakiem.
Wanilia w laskach – naturalny aromat
Prawdziwa wanilia w laskach występuje w postaci strączków wanilii płaskolistnej, która jest starannie zbierana w fazie średniego dojrzewania, następnie poddawana fermentacji i suszeniu. Lasek wanilii możemy używać do przeróżnych potraw, m.in. budyniów, mlecznych koktajli, kompotów, ciast i innych potraw mącznych. Aby wydobyć z aromatycznej pałeczki głębię smaku, należy przekroić ją wzdłuż i wyjąć miąższ, w którym znajdują się ziarna otoczone wysokoaromatycznym olejkiem. Wanilia w laskach Kotányi charakteryzuje się uwodzicielsko delikatnym i słodko – korzennym smakiem.