Wielkanocne gotowanie w Korbowej Kolibie w słusznej sprawie!
Opublikowano: 02-04-2012

Faszerowane jaja, żurek, sandacz w szpinaku, kaczka z sosem wiśniowym i kurczak pomarańczowy – takie dania znani lekarze i politycy z regionu świętokrzyskiego gotowali w niedzielę, w podkieleckim Sukowie. Pieczę nad całością imprezy od strony technicznej i kulinarnej sprawował Tomasz Pawlusek (Człłonek Fundacji Klubu Szefów Kuchni )wraz ze swoim zespołem z hotelu „Łysogóry”.
Cel był szlachetny – wsparcie dla Ośrodka Dializ przy Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach i propagowanie idei przeszczepów, czym zajęli się koordynatorzy lekarz neurochirurg Igor Szydłowski oraz magister pielęgniarstwa Wiesława Saladra.
Dużo szumu było wokół stanowiska posłanki Platformy Obywatelskiej Marzeny Okły – Drewnowicz, która wpadła spóźniona, lecz z gotowaniem nie szła na skróty. Ambitnie upiekła z synem Mikolajem kurczaka w sosie pomarańczowo-rodzynkowym, udał się tak, że palce lizać.
Faszerowane jaja na różne sposoby przyrządziła wicewojewoda Beata Oczkowicz oraz doktor nefrolog Krzysztof Bidas, którego dzielnie wspierała małżonka Jolanta. Burmistrz Daleszyc Wojciech Furmanek także jaja nadziewał, ale sam, żona z córką tylko mu asystowały. Zdradził jednak, że dzień wcześniej ćwiczył gotowanie w domu pod ich kierunkiem.
Na deser były mazurki czekoladowe przygotowane przez Agatę i Martę z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, które także dania wielkanocne gościom serwowały.