Wielkanocne przekąski w formule Black box
Opublikowano: 19-03-2010

18 marca w Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych. Organizatorami turnieju były: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie i Grupa Dora Metal – wyspecjalizowany producent urządzeń gastronomicznych ze stali nierdzewnej.
Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wielkanocnych przekąsek zimnych dla kuchni polskiej. Wzięli w nim udział reprezentanci 11 szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego.
Na przygotowanie dania – zimnej przekąski wielkanocnej (podanej w trzech porcjach) uczestnicy mieli 60 minut. Obowiązkowo musieli użyć każdego z produktów znajdujących się w pudełku. Dodatkowo korzystali z bufetu, natomiast o tym co konkretnie w nim się znajduje dowiedzieli się dopiero chwilę przed startem.
Komisja konkursowa:
Jerzy Pasikowski – przewodniczący
Jury Techniczne: Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk, Joseph Seeletso, Jarosław Uściński, Dariusz Zahorański
Jury Degustacyjne: Maria Burska, Zofia Zienkiewicz, Tomasz Gawarzyński
Widać poprawę w samym przygotowaniu i technikach. Uczniowie, którzy brali udział w dzisiejszym turnieju, mają troszeczkę więcej wiedzy. Wiedzą co to jest kreatywność, jak ją mądrze wykorzystać i wiedzą, że potrawa musi mieć wygląd. Są małe błędy, ale musimy pamiętać, że to są uczniowie, a nie szefowie kuchni. Proszę zauważyć, że dla uczniów kategoria Black box była pewnego rodzaju novum. Uczniowie wiedzieli jakie będą mieli podstawowe produkty i mogli się tylko domyślać co będzie w pudełkach. Nie mogli więc tego zaplanować. I tu właśnie następuje pewna gra wyobraźni. Jakie mogą być składniki i jakie kolory – powiedział Dariusz Zahorański
Black box zawierał:
* gruszkę
* jajka przepiórcze
* jajka kurze
* łososia wędzonego
* łososia surowego
* śledzia
Zegar tykał nieubłaganie. Niektórych paraliżował stres inni świetnie sobie radzili pod presją czasu. To zapewne kwestia praktyki, szkoleń i takich właśnie doświadczeń na konkursach, turniejach. Oby było ich jak najwięcej.
Turniej został zorganizowany bardzo profesjonalnie, uczniowie prezentują coraz wyższy poziom. Jeślichodzi o smakowe doznania, to niektórzy wykazali się dużą kreatywnością – zauważył Mirosław Rzeszczyk
Obserwując konkursy szkolne jako juror uważam, że poziom rośnie. Zauważam coraz większe zaangażowanie nauczycieli ze szkół gastronomicznych, to ma już znaczący wpływ. No i warunki w końcu są cywilizowane. Jeśli chodzi o samych uczestników, to z przykrością muszę stwierdzić, że są duże różnice między szkołami warszawskimi a tymi spoza. Chodzi mi o obycie z produktem i samo towaroznawstwo. To widać przy pracy – stwierdził Marcin Piotrowski
Organizatorzy zapewnili również atrakcje w postaci popisów carvingowych dwóch młodych, zdolnych uczniów, ze szkoły z Poznańskiej. Efekty ich pracy były zadziwiające.
Marcin Zawadzki Kamil Bancerz
Marcin i Kamil naprawdę robili furorę, nie tylko wśród damskiej publiczności. Zresztą wszyscy byli pod dużym wrażeniem umiejętności tych dwóch młodych mężczyzn. Gratulujemy uczniom i nauczycielom, że mają takie talenty pod swoimi skrzydłami.
Technicznie i organizacyjnie konkurs wypadł bardzo dobrze. Niestety przepaść jest wielka. Niektórzy są świetni na szkoleniach, wiemy bo sami ich szkolimy a na takich jak dziś turniejach dają ciała. Okazuje się, że mają za mało czasu, zjada ich trema. Ogólnie rzecz ujmując poziom uczestników jest dużo wyższy niż z poprzednich lat, mam na myśli różne kulinarne konkursy – stwierdził Jarosław Uściński
Ja jestem pierwszy raz na tego rodzaju konkursie. Uważam, że młodzież jest dobrze przygotowana. Widać różnicę wśród uczestników, którzy są bardziej zaawansowani technicznie. Ale ktoś musi być najlepszy i ktoś musi być gorszy, takie są zasady. Widać, że młodzież zna różne składniki, produkty, połączenia i zachowują równowagę na talerzu. Niektórzy wykazują się lepszym zmysłem estetycznym i artystycznym. Widać tę pasję, która jest bardzo ważna w tym zawodzie – zauważył Joseph Seeletso
Oto wielcy tego dnia :
Nagrodę w kategorii Osobowość otrzymała Patrycja Brodowska za wyjątkowy wdzięk, sympatyczne podejście do pracy. Zresztą nie pierwszy raz ta właśnie uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Gen. W. Sikorskiego w Pomiechówkuotrzymała to wyróżnienie. Oby jak najwięcej takich uśmiechniętych kucharzy nam gotowało!
I miejsce zajął Mateusz Wichrowski, który reprezentował Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie ul. Majdańska 30/36
Muszę przyznać, że obawiałem się nieco tej formuły Black box. Zastanawiałem się jak to wypadnie w wykonaniu uczniów, bo profesjonalistom nie najlepiej to wychodzi. Pierwszy konkurs był w grudniu o tematyce bożonarodzeniowej. Uważam, że dziś uczniowie wypadli lepiej niż kilka miesięcy temu. W grudniu największym problemem było luzowanie karpia, natomiast jak mają gotowy filet, tak jak to było w przypadku dzisiejszego łososia, to zupełnie inaczej to wyglądało. Oczywiście byli lepsi i gorsi jak na każdym konkursie, natomiast kilka dań było naprawdę ciekawych. I te najciekawsze propozycje wyszły spod rąk młodych ludzi przygotowywanych przez bardzo dobrych szefów kuchni. To tylko potwierdza powiedzenie, że trening czyni mistrza – podsumował Jerzy Pasikowski
II miejsce i I miejsce od jurorów degustacyjnych zajęła Monika Bielik z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8
III miejsce zajęła Kasia Kopeć z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Licealnych w Warszawie ul. Komorska 17/23
Serdecznie wszystkim gratulujemy i juz nie możemy doczekać się grudnia!
Organizatorzy: Grupa Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Sponsorzy: Grupa Dora Metal, Limito, Bonduelle Polska S.A., Haspol Sp. z o.o., Lawenda – Zofia Zienkiewicz
Partnerzy: Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Lista szkół, które wzięły udział:
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie, ul. Krasnołęcka 3, 00-734 Warszawa
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa
Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie, ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek
Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. E. Gierczak w Górze Kalwarii, ul. Dominikańska 9E, 05-530 Góra Kalwaria
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, Technikum nr 1, ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
Zespół Szkół im. B. Prusaw Pułtusku, ul. Marii Konopnickiej 9, 06-100 Pułtusk
Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J. Nowowiejskiego w Płocku, ul. Padlewskiego 2, 09-402 Płock
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Armii Ludowej 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. Mikołaja Kopernika w Rawie Mazowieckiej, ul. Zwolińskiego 46, 96-200 Rawa Mazowiecka