Wielkanocne przekąski w formule Black box

Opublikowano: 19-03-2010

start1001.jpg

18 marca w Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych. Organizatorami turnieju były: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie i Grupa Dora Metal – wyspecjalizowany producent urządzeń gastronomicznych ze stali nierdzewnej.

Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wielkanocnych przekąsek zimnych dla kuchni polskiej. Wzięli w nim udział reprezentanci 11 szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego. 

Na przygotowanie dania – zimnej przekąski wielkanocnej (podanej w trzech porcjach) uczestnicy mieli 60 minut. Obowiązkowo musieli  użyć każdego z produktów znajdujących się w pudełku. Dodatkowo korzystali z bufetu, natomiast o tym co konkretnie w nim się znajduje dowiedzieli się dopiero chwilę przed startem.

Komisja konkursowa:

Jerzy Pasikowski – przewodniczący

Jury Techniczne: Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk, Joseph Seeletso, Jarosław Uściński, Dariusz Zahorański

Jury Degustacyjne: Maria Burska, Zofia Zienkiewicz, Tomasz Gawarzyński

Widać poprawę w samym przygotowaniu i technikach. Uczniowie, którzy brali udział w dzisiejszym turnieju, mają troszeczkę więcej wiedzy. Wiedzą co to jest kreatywność, jak ją mądrze wykorzystać i wiedzą, że potrawa musi mieć wygląd. Są małe błędy, ale musimy pamiętać, że to są uczniowie, a nie szefowie kuchni. Proszę zauważyć, że dla uczniów kategoria Black box była pewnego rodzaju novum. Uczniowie wiedzieli jakie będą  mieli podstawowe produkty i mogli się tylko domyślać co będzie w pudełkach. Nie mogli więc tego zaplanować. I tu właśnie następuje pewna gra wyobraźni. Jakie mogą być składniki i jakie kolory – powiedział Dariusz Zahorański

jury001.jpg

Black box zawierał:

* gruszkę

* jajka przepiórcze

* jajka kurze

* łososia wędzonego

* łososia surowego

* śledzia

 

 

 

Zegar tykał nieubłaganie. Niektórych paraliżował stres inni świetnie sobie radzili pod presją czasu. To zapewne kwestia praktyki, szkoleń i takich właśnie doświadczeń na konkursach, turniejach. Oby było ich jak najwięcej.

Turniej został zorganizowany bardzo profesjonalnie, uczniowie prezentują coraz wyższy poziom. Jeślichodzi o smakowe doznania, to niektórzy wykazali się dużą kreatywnością – zauważył Mirosław Rzeszczyk   

Obserwując konkursy szkolne jako juror uważam, że poziom rośnie. Zauważam coraz większe zaangażowanie nauczycieli ze szkół gastronomicznych, to ma już znaczący wpływ. No i warunki w końcu są cywilizowane. Jeśli chodzi o samych uczestników, to z przykrością muszę stwierdzić, że są duże różnice między szkołami warszawskimi a tymi spoza. Chodzi mi o obycie z produktem i samo towaroznawstwo. To widać przy pracy – stwierdził Marcin Piotrowski   

Organizatorzy zapewnili również atrakcje w postaci popisów carvingowych dwóch młodych, zdolnych uczniów, ze szkoły z Poznańskiej. Efekty ich pracy były zadziwiające.

            arbuz__koniec001.jpg               kamil_bancerz_kura001.jpg

                        Marcin Zawadzki                                                      Kamil Bancerz 

Marcin i Kamil naprawdę robili furorę, nie tylko wśród damskiej publiczności. Zresztą wszyscy byli pod dużym wrażeniem umiejętności tych dwóch młodych mężczyzn. Gratulujemy uczniom i nauczycielom, że mają takie talenty pod swoimi skrzydłami.

Technicznie i organizacyjnie konkurs wypadł bardzo dobrze. Niestety przepaść jest wielka. Niektórzy są świetni na szkoleniach, wiemy bo sami ich szkolimy a na takich jak dziś turniejach dają ciała. Okazuje się, że mają za mało czasu, zjada ich trema. Ogólnie rzecz ujmując poziom uczestników jest dużo wyższy niż z poprzednich lat, mam na myśli różne kulinarne konkursy – stwierdził Jarosław Uściński

Ja jestem pierwszy raz na tego rodzaju konkursie. Uważam, że młodzież jest dobrze przygotowana. Widać różnicę wśród uczestników, którzy są bardziej zaawansowani technicznie. Ale ktoś musi być najlepszy i ktoś musi być gorszy, takie są zasady. Widać, że młodzież zna różne składniki, produkty, połączenia i zachowują równowagę na talerzu. Niektórzy wykazują się lepszym zmysłem estetycznym i artystycznym. Widać tę pasję, która jest bardzo ważna w tym zawodzie – zauważył Joseph Seeletso  

Oto wielcy tego dnia :

Nagrodę w kategorii Osobowość otrzymała Patrycja Brodowska za wyjątkowy wdzięk, sympatyczne podejście do pracy. Zresztą nie pierwszy raz ta właśnie uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Gen. W. Sikorskiego w Pomiechówkuotrzymała to wyróżnienie. Oby jak najwięcej takich uśmiechniętych kucharzy nam gotowało!

patrycja_brodowska_osobowo001.jpg

I miejsce zajął Mateusz Wichrowski, który reprezentował Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie ul. Majdańska 30/36

mateusz_wichrowski_zwyciezca001.jpg   

Muszę przyznać, że obawiałem się nieco tej formuły Black box. Zastanawiałem się jak to wypadnie w wykonaniu uczniów, bo profesjonalistom nie najlepiej to wychodzi. Pierwszy konkurs był w grudniu o tematyce bożonarodzeniowej. Uważam, że dziś uczniowie wypadli lepiej niż kilka miesięcy temu. W grudniu największym problemem było luzowanie karpia, natomiast jak mają gotowy filet, tak jak to było w przypadku dzisiejszego łososia, to zupełnie inaczej to wyglądało. Oczywiście byli lepsi i gorsi jak na każdym konkursie, natomiast kilka dań było naprawdę ciekawych. I te najciekawsze propozycje wyszły spod rąk młodych ludzi przygotowywanych przez bardzo dobrych szefów kuchni. To tylko potwierdza powiedzenie, że trening czyni mistrza – podsumował Jerzy Pasikowski   

                                                                                

II miejsce i I miejsce od jurorów degustacyjnych zajęła Monika Bielik z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8

monika_bielik2miejsce001.jpg 

III miejsce zajęła Kasia Kopeć z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Licealnych  w Warszawie ul. Komorska 17/23

kasia_kopec3miejsce001.jpg

Serdecznie wszystkim gratulujemy i juz nie możemy doczekać się grudnia! 

Organizatorzy: Grupa Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Sponsorzy: Grupa Dora Metal,  Limito, Bonduelle Polska S.A., Haspol Sp. z o.o., Lawenda – Zofia Zienkiewicz

Partnerzy: Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

 

Lista szkół, które wzięły udział:

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego
w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie, ul. Krasnołęcka 3, 00-734 Warszawa

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa

Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie, ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek

Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. E. Gierczak w Górze Kalwarii, ul. Dominikańska 9E, 05-530 Góra Kalwaria

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, Technikum nr 1, ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki

Zespół Szkół im. B. Prusaw Pułtusku, ul. Marii Konopnickiej 9, 06-100 Pułtusk

Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J. Nowowiejskiego w Płocku, ul. Padlewskiego 2, 09-402 Płock

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Armii Ludowej 1, 26-600 Radom

Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. Mikołaja Kopernika w Rawie Mazowieckiej, ul. Zwolińskiego 46, 96-200 Rawa Mazowiecka