Wielki Finał Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Bielsko-Biała 2011
Opublikowano: 13-04-2011

7 kwietnia 2011 roku w stolicy Podkarpacia, Bielsko-Białej, odbył się wielki finał Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel z Markiem Widomskim, w kategorii Dania Bankietowo – Cateringowe. Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet, Lamb Weston oraz Festa Tech.
W konkursie wzięło udział 10 drużyn, które łącznie przygotowały 40 dań. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać cztery dania: mięsne, rybne, wegeteriańskie oraz deser, zachowując formułę dań bankietowo – cateringowych.
Zawodników oceniało jury w składzie:
– Marek Widomski – dyrektor Culinary Institute In Crakow, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, doradca kulinarny firmy Oerlemans
– Waldemar Hołówka – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i ekspert firmy Winterhalter
– Wiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
– Jonatan Kasprzak – przedstawiciel firmy Oerlemans
– Przemysław Wieloch – szef kuchni restauracji Jan w Bełchatowie
A oto WYNIKI Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel
Zwycięstwo wywalczyła drużyna reprezentująca Sanatorium Uzdrowiskowe MESKO w Kołobrzegu, w składzie Tomasz Stachowicz i Mariusz Waśków. Panowie oprócz nagrody ufundowanej przez sponsorów otrzymali kwalifikacje do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.
Drugie miejsce, a zarazem prawo udziału w konkursie l’Art de la cuisine Martell 2012 zdobyli Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki z Hotelu Aquarius Spa w Kołobrzegu.
Trzecie miejsce przypadło Wojciechowi Tunkiewiczowi oraz Bartoszowi Juszko z Park Hotel w Cieszynie
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!!
Poziom konkursu wg jury był bardzo wysoki, dlatego serdeczne gratulacje wraz z wyrazami podziwu i uznania należą się wszystkim zawodnikom, którzy włożyli wiele pracy w przygotowanie wspaniałych dań podczas konkursu.
– Katarzyna Giermaniuk i Katarzyna Borowska – Restauracja Centrum Astoria Białystok
– Marta Kloc i Marcin Gątarski – Hotel Ambasadorski Rzeszów
– Małgorzata Ślęzak i Dorota Barszczewska – Zespół Zamkowo-Parkowy Baranów Sandomierski
– Dariusz Ostojski i Dariusz Podsiad – Restauracja Azzum Barczewo
– Filip Rosa i Arkadiusz Kruszik – Hotel Verde Montana Welles & SPA Kudowa Zdrój
– Łukasz Grzesik i Piotr Arasymowicz – Restauracja ilGusto Wrocław
– Jacek Kordas i Kamil Korczyński – Hotel Restauracja Pod Borem