Wielki Piknik blogerów

Opublikowano: 27-06-2013

W ostatni weekend, miejscowość Łask pod Łodzią, zamieniła się w tętniące kulinarnym życiem miasteczko. W sobotę odbył się Finał konkursu BlogerChef, a w niedzielę Wielki Piknik blogerów. Dla pasjonatów gotowania przygotowano bardzo wiele atrakcji…

BC.piknik

 

Weekend z BlogerChef

Wielki Piknik BlogerChef’a to inicjatywa twórców konkursu BlogerChef, skierowana głównie do blogerów kulinarnych, ale otwarta dla wszystkich zainteresowanych gotowaniem. Jej pierwszą odsłonę mieliśmy okazję obserwować w niedzielę 23 czerwca br. w parku przed hotelem Columna Medica**** w Łasku pod Łodzią. Spotkanie obfitowało w szereg atrakcji – degustacji, konkursów, pokazów i warsztatów.

BC.piknik1

Warsztaty czekoladowe i wypieków

Rozpoczęło się bardzo słodko – od warsztatów czekoladowych. Blogerzy z wielkim zapałem formowali własne trufle, tabliczki i lizaki. Z niecodziennymi dodatkami – marynowanym czosnkiem, jadalnymi kwiatami, ostrymi przyprawami. Pod czujnym okiem doświadczonego cukiernika Piotra Chylareckiego, który poprowadził również warsztaty wypieków. Blogerzy upiekli m.in. biszkopty migdałowe z jeżynami oraz wytrawne brownies z fetą i suszonymi pomidorami. Ciasta zachwycały zarówno wyglądem, jak i smakiem, i znikały jeszcze ciepłe.

Zapomniane smaki lasu

Prócz nietypowych wypieków, goście Pikniku BlogerChef’a degustowali też dania i desery inspirowane smakami lasu. Szef kuchni restauracji przy centrum Columna Medica**** Paweł Pyra zaprezentował publiczności jak przygotować podwędzany tatar z dzika na trocinach z jabłoni, spaghetti z młodymi pędami sosny, jeżyną i piaskiem z pieczonego bakłażana oraz parfait z sosny.

BC.piknik2

1 słoiczek suszonych pomidorów

Miłośnicy suszonych pomidorów też znaleźli coś dla siebie. Szef kuchni Marek Mocny wraz z grupą blogerów udowodnił, że z jednego słoiczka pomidorów OLE! można przygotować całe grillowe menu! Podpowiedział też zebranym gościom, że produkt ten ma bardzo wiele zastosowań – świetnie nadaje się do jajecznicy, zupy pomidorowej, zapiekanek, i wielu innych potraw. Wśród odwiedzających Piknik największą furorę zrobiły roladki z cukinii nadziewane pastą z suszonych pomidorów i kremowego serka.

Wielkie grillowanie

Pogoda w weekend dopisała wspaniale, nie mogło więc zabraknąć grillowania. Gości częstowano tradycyjnymi drobiowymi szaszłykami z mięsa Nasz Kurczak oraz szaszłyczkami koftas. Ekipa Jana Niezbędnego oraz kucharzy z Columna Medica**** zorganizowała też konkurs przy grillu, a browar Amber zapraszał do próbowania doskonałych piw, które później znalazły również zastosowanie w daniach przyrządzanych w Hyde Parku, czyli strefie gotowania otwartej dla każdego.

BC.piknik3

Herbaciany konkurs

W strefie tej odbył się ponadto konkurs na najciekawszy deser stworzony na bazie jednego z 6-ciu letnich smaków herbat Teekanne. W ramach zabawy powstało cytrynowo-imbirowe tiramisu inspirowane herbatą Ginger&Lemon, dwa rodzaje herbacianych naleśników, mus czekoladowo-herbaciany oraz wyśmienite owocowe ptysie z kremem na bazie masy budyniowo-herbacianej. Ostatnia propozycja pobiła serca i podniebienia jury, a jej autorka i zwyciężczyni konkursu, Marta Pyzik otrzymała roczny zestaw letnich smaków herbaty Teekanne. Pozostali uczestnicy również wyjechali z pełnymi torbami herbat.

1000-litrowy kociołek

Dla strudzonych gotowaniem blogerów i wszystkich przybyłych gości przygotowano ciepły lunch. W ogromnym, 1000-litrowym, kociołku nawarzono bardzo pikantną pieczarkowo-mięsną zupę. – Przyprawy od Appetity okazały się bardzo aromatyczne, więc danie wyszło niesamowicie wyraziste w smaku. Może nawet odrobinę zbyt wyraziste – przyznał jeden z kucharzy.

BC.piknik4

Kuchnia polska Adama Chrząstowskiego

Zwieńczeniem pełnego smacznych atrakcji dnia były warsztaty kuchni polskiej mistrza kulinarnego Adama Chrząstowskiego. Uczestnicy pracowali na najwyższej jakości rodzimych produktach, przygotowując tradycyjne dania, lekko tylko unowocześnione. W warsztatowym menu znalazły się: okrasa z pstrąga, chłodnik litewski z jajkiem w koszulce, frykas z perliczki z wielkopolską babką ziemniaczaną, kulebiak z miętusa i młodej kapusty oraz słodka polska klasyka – pieczone naleśniki z twarogiem i leśnymi owocami.

adam.ch

„Kiedy druga edycja?”

Wrażeń było co nie miara. Atmosfera? Wspaniała! Pogoda cudowna, miejsce pobytu – bajeczne. Emocji w bród, rewelacyjne warsztaty, smakowite widoki i rozkoszne zapachy. Oby więcej takich imprez! – tak wydarzenie podsumowała jedna z uczestniczek Adrianna Łabenda. – Cieszymy się ogromnie z sukcesu i czujemy zmotywowani do organizowania podobnych eventów w przyszłości. Wszyscy pytają kiedy druga edycja BlogerChef’a! – dodaje Katarzyna Szatkowska, współtwórczyni projektu.

WIĘCEJ ZDJĘĆ pod adresem: https://www.facebook.com/blogerchefpl/photos_albums