Wigilijny Małopolski Smak
Opublikowano: 14-12-2011

Od piątku 16 grudnia do poniedziałku 19 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie można będzie kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Przez cztery dni potrwa tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Grudniowa odsłona największego kulinarnego święta w regionie już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski.
Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawią się małopolskie świąteczne produkty. Będzie można kupić tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (kapustę z grzybami, barszcz, uszka, pierogi), a także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Małopolski Festiwal Smaku i Wigilijny Małopolski Smak to imprezy promujące turystykę kulinarną. Na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano do tej pory 46 produktów. Aż dziesięć produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty.
Finał tegorocznej – siódmej już edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica. Grand Prix konkursu zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską. Wyróżnione zostały: sułkowicka krzonówka, salceson golonkowy Podstolego, a także jajecznica po królewsku, karp zatorski w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy i placki po andrychowsku. Niektóre z tych produktów będzie można kupić podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku.
Wigilijny Małopolski Smak jest jednym z wydarzeń towarzyszących tradycyjnym Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku. Organizatorem przedsięwzięcia jest Województwo Małopolskie.
Festiwal regionalnych specjałów
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie – coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski.
Festiwal powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności. W 2005 r. – podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał – w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć – w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 – w Wadowicach. Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.
To już siódma edycja
7. Małopolski Festiwal Smaku rozpoczął się 5 czerwca. Pierwszy półfinał odbył się w Oświęcimiu. Drugi z nich – 11 i 12 czerwca na placu Wolnica w Krakowie. 19 czerwca regionalni producenci żywności rywalizowali w Tarnowie, a 26 czerwca – w Wadowicach. 2 lipca półfinał odbył się w Nowym Sączu, 10 – w Nowym Targu, a 17 lipca w Miechowie. Zwycięzcy spotkali się podczas wielkiego finału 27 i 28 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
WIĘCEJ INFORMACJI O FESTIWALU:
KONTAKT:
Mariola Grabowska
Kierownik Zespołu ds. Koordynowania Działań Promocyjnych
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
tel. (012) 379 60 04, kom. 883 354 675