Theo Vafidis prezentuje: Wiosennie i w klimatach Grecji
Opublikowano: 24-04-2010

Nasz niezawodny Theo Vafidis jak tylko ma okazję uracza nas nowymi smakami słonecznej Grecji. I tym razem w trakcie występu w TVP1 okrasił program "Kawa czy Herbata" doskonałymi daniami. Teraz przyszedł czas byśmy i my je spróbowali.
Ser Bazios Saganaki zapiekany z owocami i miodem• jabłka 2szt
• gruszki 2szt
• miód 2 łyżki
• cukier brązowy 2 łyżki
• ser Bazjos Saganaki 200g
• jogurt grecki 200g
• prażone pistacje 4 łyżki
• sok z 0,5 cytryny
• skórka z 1 pomarańczy
Jabłka i gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, posmarować sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować miodem, posypać brązowym cukrem i posiekanymi pistacjami. Zetrzeć ser Bazjos Saganaki na tarce o grubych oczkach i ułożyć na środku owoców. Posypać niewielką ilością skórki z pomarańczy, wlać na dno naczynia pół szklanki wody i całość nakryć folią aluminiową.
Piec w temp. 180?C przez 15 min, a następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10min w temp 200?C, aż ser nabierze złotego koloru.
Podawać gorące z greckim jogurtem.
Dolmadakia serowe z wiosennym sosem jogurtowym• liście winogron w zalewie 450g
• ser Manouri 200g
• ser Kaseri 50g
• ser Kefalograviera 50g
• jogurt grecki 200g
• pomidory suszone 10szt
• mięta świeża posiekana 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek Extra Virgin 3 łyżki
• sok z cytryny 1 łyżka
• pomidor drobno posiekany 2 łyżki
• ogórek drobno posiekany 2 łyżki
• Pepperoni macedońskie drobno posiekane 1szt
• Papryka Florinis drobno posiekana 1 łyżka
• Sól, pieprz do smaku
• Oliwki do dekoracji
Przygotować farsz: rozdrobnione sery połączyć z 1 łyżką oliwy i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na cienkie paseczki.
Za pomocą łyżki nakładać farsz i paseczki pomidorów na środek liścia winogron i zawijać jak małe „gołąbki”. Powtórzyć czynność z pozostałymi liśćmi i farszem.
Przygotować sos: wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane warzywa, doprawić sola i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie.
Polać sosem dolmadakia i udekorować oliwkami.
Wiosenne życzenia smacznego dla naszych czytelników