Świąteczne wypieki Martin Braun

Opublikowano: 03-12-2010


Martin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, przygotował na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia specjalne receptury. Świąteczne przepisy opracowane zostały przez polskich technologów z myślą o polskich Klientach. Łączą one w sobie europejską nowoczesność z polską tradycją.

switecznewypieki_martinbraun.jpg.jpg

Świąteczny Placek Korzenny Martin Braun

martinbraun_placekkorzenny.jpg

Blacha 40 x 60 cm

Spód kruchy

0, 80 kg Mieszanka ciasto kruche

0,24 kg tłuszcz

0,08 kg woda

 

Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkować na blachę i wypiekać w tem.180 przez około 20 minut.

Krem orzechowy z herbatnikami

1,70 kg  Krem Nuss Plus

0,16 kg  olej

0,24 kg  herbatniki

 

Krem Nuss Plus rozpuścić, dodać olej i herbatniki.

Delikatnie wymieszać i wylać na ostudzony spód kruchy.

Blat korzenny

0,85 kg mleko

0,20 kg jaja

0,30 kg olej

0,90 kg mąka

0,18 kg Koncentrat Ciasta Korzennego

0,65 kg cukier 

Mąkę i Koncentrat Ciasta Korzennego dobrze wymieszać.

Dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą.

Wylać do form wyłożonych papierem.

Piec w temp. 180 C przez 35-40 minut.

Ostudzony blat ułożyć na masie orzechowej

Krem cynamonowy

1,50 kg śmietana ubita bez cukru

0,30 kg Alaska Cynamon

0,37 kg  woda  

Alaskę Cynamon wymieszać z wodą następnie dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.

Wyłożyć na ciasto korzenne i rozsmarować.

Wierzch udekorować Kremem Covela.


Świąteczne Ciasteczka Korzenne

martinbraun_ciasteczkakorzenne.jpg.jpg

Produkty:

1,50 kg cukier puder

1,50 kg margaryna

0,60 kg jaja

3,00 kg mąka

0,53 kg Koncentrat Ciasta Korzennego

Wszystkie składniki wymieszać pod maszyną z hakiem (2-6 minut), bądź spiralą (2-3 minuty).

Dodatki do ciastek:

0,60 kg orzech, skórka pomarańczowa, migdały, czekolada do zapiekania

Sposób przygotowania:

• Po wymieszaniu ciasta podzielić je na kęsy po ok. 1 kg

• Do każdej części można dodać około 120 g proponowanych dodatków

• Z każdego kęsa formować rolki o średnicy 3 cm i dostawić do schłodzenia

• Po schłodzeniu pokroić na talarki o grubości ok. 0,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem

• Temperatura pieczenia 200°C

• Czas pieczenia ok. 15 minut


Więcej świątecznych receptur Martin Braun na stronie internetowej: www.martinbraun.pl

Użyte produkty Martin Braun dostępne są w świątecznej promocji. Przy zakupie zestawu: Koncentratu Ciasta Korzennego, Kremu Covela oraz Nuss Plus do 23 grudnia – polar z limitowanej edycji Martin Braun w prezencie.


***

Martin Braun KG należąca kapitałowo do Grupy Dr. Oetker jest liderem na rynku europejskim w produkcji mieszanek do ciast i aromatów. Na ofertę składa się ponad 500 produktów z asortymentu środków do pieczenia, nadzień na zimno i do zapiekania, polew, żeli i środków zagęszczających, stabilizatorów. Wysoka jakość na bazie najlepszych surowców, nowoczesna technologia produkcji oraz dobry serwis zapewniają firmie Martin Braun wieloletnie zaufanie klientów. W skład Martin Braun Gruppe wchodzą: Agrano AG, Martin Braun KG, C. Siebrecht Sohne KG, Arconsa, Wolf ButterBack, Cresco Spa. oraz Martin Braun Sp. z o.o. (Polska) i Martin Braun Kft. (Węgry). Martin Braun w Polsce sprzedaje swoje produkty od 15 lat. Klienci firmy mają do wyboru oprócz ponad 150 produktów z siedmiu grup asortymentowych takich jak: aromaty, stabilizatory, mieszanki do ciast i chlebów, nadzienia, żele i środki zgęszczające, polewy, dekoracje oraz włoskie pasty do lodów. Oprócz tego także kilkadziesiąt produktów firmy Dr. Oetker Polska. Martin Braun Sp. z .o.o. zdobyła wiele nagród i wyróżnień. W ostatnim czasie firmę nagrodzono m.in. prestiżową „Gazelą Biznesu 2007” oraz nagrodą specjalną za „Najciekawszą Nowość Targów” (Choco Frizzy) podczas targów ExpoSweet 2009.