Świąteczne wypieki Martin Braun
Opublikowano: 03-12-2010

Martin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, przygotował na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia specjalne receptury. Świąteczne przepisy opracowane zostały przez polskich technologów z myślą o polskich Klientach. Łączą one w sobie europejską nowoczesność z polską tradycją.
Świąteczny Placek Korzenny Martin Braun
Blacha 40 x 60 cm
Spód kruchy
0, 80 kg Mieszanka ciasto kruche
0,24 kg tłuszcz
0,08 kg woda
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na blachę i wypiekać w tem.180 przez około 20 minut.
Krem orzechowy z herbatnikami
1,70 kg Krem Nuss Plus
0,16 kg olej
0,24 kg herbatniki
Krem Nuss Plus rozpuścić, dodać olej i herbatniki.
Delikatnie wymieszać i wylać na ostudzony spód kruchy.
Blat korzenny
0,85 kg mleko
0,20 kg jaja
0,30 kg olej
0,90 kg mąka
0,18 kg Koncentrat Ciasta Korzennego
0,65 kg cukier
Mąkę i Koncentrat Ciasta Korzennego dobrze wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą.
Wylać do form wyłożonych papierem.
Piec w temp. 180 C przez 35-40 minut.
Ostudzony blat ułożyć na masie orzechowej
Krem cynamonowy
1,50 kg śmietana ubita bez cukru
0,30 kg Alaska Cynamon
0,37 kg woda
Alaskę Cynamon wymieszać z wodą następnie dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na ciasto korzenne i rozsmarować.
Wierzch udekorować Kremem Covela.
Świąteczne Ciasteczka Korzenne
Produkty:
1,50 kg cukier puder
1,50 kg margaryna
0,60 kg jaja
3,00 kg mąka
0,53 kg Koncentrat Ciasta Korzennego
Wszystkie składniki wymieszać pod maszyną z hakiem (2-6 minut), bądź spiralą (2-3 minuty).
Dodatki do ciastek:
0,60 kg orzech, skórka pomarańczowa, migdały, czekolada do zapiekania
Sposób przygotowania:
• Po wymieszaniu ciasta podzielić je na kęsy po ok. 1 kg
• Do każdej części można dodać około 120 g proponowanych dodatków
• Z każdego kęsa formować rolki o średnicy 3 cm i dostawić do schłodzenia
• Po schłodzeniu pokroić na talarki o grubości ok. 0,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem
• Temperatura pieczenia 200°C
• Czas pieczenia ok. 15 minut
Więcej świątecznych receptur Martin Braun na stronie internetowej: www.martinbraun.pl
Użyte produkty Martin Braun dostępne są w świątecznej promocji. Przy zakupie zestawu: Koncentratu Ciasta Korzennego, Kremu Covela oraz Nuss Plus do 23 grudnia – polar z limitowanej edycji Martin Braun w prezencie.
***
Martin Braun KG należąca kapitałowo do Grupy Dr. Oetker jest liderem na rynku europejskim w produkcji mieszanek do ciast i aromatów. Na ofertę składa się ponad 500 produktów z asortymentu środków do pieczenia, nadzień na zimno i do zapiekania, polew, żeli i środków zagęszczających, stabilizatorów. Wysoka jakość na bazie najlepszych surowców, nowoczesna technologia produkcji oraz dobry serwis zapewniają firmie Martin Braun wieloletnie zaufanie klientów. W skład Martin Braun Gruppe wchodzą: Agrano AG, Martin Braun KG, C. Siebrecht Sohne KG, Arconsa, Wolf ButterBack, Cresco Spa. oraz Martin Braun Sp. z o.o. (Polska) i Martin Braun Kft. (Węgry). Martin Braun w Polsce sprzedaje swoje produkty od 15 lat. Klienci firmy mają do wyboru oprócz ponad 150 produktów z siedmiu grup asortymentowych takich jak: aromaty, stabilizatory, mieszanki do ciast i chlebów, nadzienia, żele i środki zgęszczające, polewy, dekoracje oraz włoskie pasty do lodów. Oprócz tego także kilkadziesiąt produktów firmy Dr. Oetker Polska. Martin Braun Sp. z .o.o. zdobyła wiele nagród i wyróżnień. W ostatnim czasie firmę nagrodzono m.in. prestiżową „Gazelą Biznesu 2007” oraz nagrodą specjalną za „Najciekawszą Nowość Targów” (Choco Frizzy) podczas targów ExpoSweet 2009.