Świąteczny obiad z gęsi.[(…trochę po staropolsku… ,na święto gęsi)]

Opublikowano: 07-11-2012

…trzy dni przed

… a odnajdź w chlewiku, dorodnego ptaka. Jak już  go upatrzysz oglądnij czy tłusty wystarczająco jeszcze po zimie .Chudego ptaka nie ruszaj bo nie będziesz miał w czym kapusty modrej udusić. niech dalej jaja znosi…

ges

 

…zaznacz go i na dzień i noc całą od karmy odstaw. Głodny, spokojnym będzie i mięso innego lepszego posmaku dozna….

…na dwa dni wcześniej,

… ubij go na pieńku bacząc, aby krew całą dokładnie spuścić w misę, ni kropli nie uronić. Krew wymięszaj z  domowym(nie kupnym )jabłkowym octem i  odstaw w chłodne a bezpieczne przed gawiedzią i szkodnikami * miejsce. Nakryj lnianą czystą tkaniną

Po ubiciu powieś głową w dół by krew z do cna ściekła a pióra lekko popuściły.

jeden cały dzień niech wisi  w chłodnym a przewiewnym miejscu-tykać się jej nie godzi

…dzień przed … –nagrzej dużo wody polewaj ostrożnie aż pióra odłazić zaczną-oskub do czysta i opal resztki nad polanem płonącym, rozpruj brzuch i wyjmij  wnętrzności .Flaki wyrzuć .Pozostaw tylko żołądek ,którego oczyść, wątrobę i serce .Podroby dokładnie umyj zimną ,studnianą wodą .Z gęsi odrąb skrzydła i szyjkę .Zalej  je zimną wodą ,dodaj ośrodki* ,obrane marchew ,cebulę, pietruchę i kęs selera. Dodaj też garść suszonych  jabłek, szarych gruszek, kilka śliwek. Gotuj powoli na brzegu *.Odcedź  wywar, a wygotowane warzywa wyrzuć.

Oczyszczonego ptaka natrzej solą, majeranem i grubo tłuczonym pieprzem Przykryj lnem i odstaw.

…w  same święto – wstaw Gęś do glinianej ,a lepiej żeliwnej misy i wsadź do nagrzanej trąby* pod pokrywką . Zapomnij o niej na dobra godzinę .Na piecu postaw gar domowej kiszonej kapusty dodaj do niej kilka bobkowych listków, angielskiego ziela i garść kminkowych nasion.

Po godzinie zajrzyj do gęsi i dodaj jej parę kwaśnych zimowych jabłek. Wsuń nazad *do trąby .Po półgodzinie polej gęś powstałym tłuszczem.

Odlej wodę z kapusty .

Upieczoną gęś wyjmij z gęsiary* i połóż na pokrywce, wsadź  do nagrzanej jeszcze trąby by nie ostygła.

Do wytopionego z gęsi tłuszczu dodaj ugotowaną kapustę wszystko podduś, przypraw solą i pieprzem.

Do rosołu z … dnia przed… pokrój podroby, Odlej połowę zimnego i wymieszaj go z krwią Rosół z podrobami zgotuj i wlewaj powoli szybko mieszając drucianą trzepaczką, by nie powstały kłaki i zupa się nie zwarzyła. Pilnuj by zrobić to w ostatniej chwili gdy biesiadnicy siedzą już przy stole ,zupa musi być ciepła bo podgrzać jej nie wolno .Jak lubisz dopraw drogą ,białą solą i grubym pieprzem.

Gawiedź i szkodniki– zwierzęta domowe i gryzonie

trąba- piekarnik w piecu węglowym

nazad –ponownie, raz jeszcze

gęsiara- owalne naczynie do pieczenia lub duszenia Wielkanocny obiad z gęsiny, czyli staropolskie smaki

 Szef Mirek Drewniak na świętego Marcina proponuje gęś na rózne sposoby i smaki…

 Potrawka z żołądków w gęsim smalcu

(porcja dla 4–6 osób)

Składniki:

8–10 szt. gęsich żołądków
80 dag gęsiego tłuszczu
sól
4 ząbki czosnku
2 szklanki białego wina

Sposób przyrządzania:

Żołądki oczyścić, zalać zimną osoloną wodą, dodać czosnek, białe wino, gotować około 30 min. Jeżeli płyn odparuje, a żołądki będą twarde, dolać wody (wina dolewać już nie trzeba, jego aromat pozostanie w żołądkach). Gdy żołądki będą miękkie, dodać gęsi tłuszcz i tak długo dusić, aż woda całkowicie odparuje. Przelać do miski i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Można podawać na zimno lub podgrzane.

Balotyna z gęsi

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

1 duża gęś z podrobami
20 dag wątróbki z drobiu (najlepiej z gęsi)
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
½ szklanki rodzynek
2 czerstwe bułki
3 ząbki czosnku
pęczek świeżego majeranku

Sposób przyrządzania:

Gęś oczyścić z resztek piór i delikatnie zdjąć skórę, aby zachowała się w jak największym kawałku. Mięso obrać z kości i drobno zmielić, dodać mieloną wieprzowinę, wyrobić. Wymieszać z rodzynkami i pokruszonymi bułkami. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem, wyrobić na jednolitą masę. Na rozłożoną skórę wyłożyć masę mięsną, zwinąć i obwiązać mocnym sznurkiem. Ułożyć w naczyniu, zalać zimną, osoloną wodą i dusić około 90 min pod przykryciem. Pod koniec posypać posiekanym majerankiem. Podawać na gorąco, kroić w plastry i polać sosem z duszenia.

Gęś wielkanocna

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

1 duża oskubana i wypatroszona gęś z podrobami
2 łyżki majeranku
3 szare renety
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Gęś oczyścić, natrzeć solą i pieprzem. Do jamy brzusznej powkładać wymieszane z majerankiem ćwiartki jabłek ze skórą. Piec 40–50 min w piekarniku nagrzanym do 140°C, na blaszce obok gęsi położyć podroby ( serce, żołądek, wątróbka). Gęś wyjąć z piekarnika i pokroić w ćwiartki. Obrać mięso ze skrzydełek i z szyjki, dodać do uduszonych jabłek i podróbek. Zagotować, zmiksować na sos i polać nim porcje gęsi.

Smacznego!