Włoska pasta w kilku odsłonach

Opublikowano: 27-08-2010

Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji Latino Brasserie@ferdy’s Hotelu Radisson Blu w Warszawie poleca interesujące dania inspirowane kuchnią włoską. Zapraszamy do gotowania i smakowania! 



Sałatka tortellini z szynką Serrano, Parmezanem i figami z dressingiem pesto i pieczonymi figami


salatka_tortellini049.jpg

Składniki:

tortellini z borowikami 30 g ( 5 szt.)

suszone pomidory 10 g

szynka Serrano 15 g

Parmezan 10 g

figa świeża 1 szt.

sos pesto 20 g

bagietka 1 kromka

rukola 20 g

masło czosnkowe 5 g

oliwa pomarańczowa 10 ml

cukier brązowy 5 g

Sposób wykonania:

Tortellini gotujemy al dente.

 Z rukoli, szynki pociętej w paski, pomidora suszonego i parmezanu robimy sałatkę. Skrapiamy oliwą pomarańczową. Figę kroimy na pół obsypujemy cukrem brązowym i zapiekamy w piecu (górne pieczenie) 220 st. C przez 7 min.  

Kromkę bagietki smarujemy i także zapiekamy aż się zrumieni. Na talerz wylewamy sos pesto, rozciągamy łyżką i układamy na nim ugotowane tortellini. Obok układamy sałatkę i upieczoną figę.

Rigatoni z suszonymi borowikami, bekonem i serem Pecorino w delikatnym sosie z Marsalą

makaron_borowiki050.jpg



Składniki:

Rigatoni 80 g

borowik suszony 2 g

cebula szalotka 30 g

czosnek 3 g

bekon 50 g

masło 30 g

wino Marsala 40 ml

natka pietruszki 1/2 pęczka

pomidor świeży bez skórki 40 g ( 1/2 )

ser tarty Pecorino 10 g

oliwa z oliwek 2 tłoczenie 10 ml

sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Borowiki namaczamy w wodzie na 1 godz., następnie zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie cedzimy, kroimy na paski, bulion zostawiamy do podlania sosu. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojony bekon – 5 min. ciągle mieszając. Zdejmujemy z patelni, wrzucamy na nią posiekaną w piórka cebulę i szklimy. Następnie dodajemy czosnek i borowiki. Smażymy 1 min. Wlewamy wino Marsala i redukujemy o połowę. Na koniec dolewamy 50 ml bulionu grzybowego i także redukujemy o połowę. Dorzucamy makaron, pomidora, masło i natkę pietruszki. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy smażonym boczkiem i tartym serem Pecorino. Dekorujemy suszonym plastrem bekonu.

Smacznego!