Włoska pasta w kilku odsłonach
Opublikowano: 27-08-2010

Sałatka tortellini z szynką Serrano, Parmezanem i figami z dressingiem pesto i pieczonymi figami
Składniki:
tortellini z borowikami 30 g ( 5 szt.)
suszone pomidory 10 g
szynka Serrano 15 g
Parmezan 10 g
figa świeża 1 szt.
sos pesto 20 g
bagietka 1 kromka
rukola 20 g
masło czosnkowe 5 g
oliwa pomarańczowa 10 ml
cukier brązowy 5 g
Sposób wykonania:
Tortellini gotujemy al dente.
Z rukoli, szynki pociętej w paski, pomidora suszonego i parmezanu robimy sałatkę. Skrapiamy oliwą pomarańczową. Figę kroimy na pół obsypujemy cukrem brązowym i zapiekamy w piecu (górne pieczenie) 220 st. C przez 7 min.
Kromkę bagietki smarujemy i także zapiekamy aż się zrumieni. Na talerz wylewamy sos pesto, rozciągamy łyżką i układamy na nim ugotowane tortellini. Obok układamy sałatkę i upieczoną figę.
Rigatoni z suszonymi borowikami, bekonem i serem Pecorino w delikatnym sosie z Marsalą
Składniki:
Rigatoni 80 g
borowik suszony 2 g
cebula szalotka 30 g
czosnek 3 g
bekon 50 g
masło 30 g
wino Marsala 40 ml
natka pietruszki 1/2 pęczka
pomidor świeży bez skórki 40 g ( 1/2 )
ser tarty Pecorino 10 g
oliwa z oliwek 2 tłoczenie 10 ml
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Borowiki namaczamy w wodzie na 1 godz., następnie zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie cedzimy, kroimy na paski, bulion zostawiamy do podlania sosu. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojony bekon – 5 min. ciągle mieszając. Zdejmujemy z patelni, wrzucamy na nią posiekaną w piórka cebulę i szklimy. Następnie dodajemy czosnek i borowiki. Smażymy 1 min. Wlewamy wino Marsala i redukujemy o połowę. Na koniec dolewamy 50 ml bulionu grzybowego i także redukujemy o połowę. Dorzucamy makaron, pomidora, masło i natkę pietruszki. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy smażonym boczkiem i tartym serem Pecorino. Dekorujemy suszonym plastrem bekonu.
Smacznego!