Wręczenie PLAKIET przewodnika MICHELIN Kraków
Opublikowano: 15-11-2018
8 listopada w Restauracji Pod Różą w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2018 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego – partnera Przewodnika Michelin.
Wspólnie z Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa Marzeną Paszkot, Prezydent Akademii Gastronomicznej wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym krakowskim lokalom gastronomicznym.
Po zakończeniu części oficjalnej goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Pod Różą – Miłosza Grabowskiego i jego zespół. Partnerami kolacji wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin były marki Ambition, Olivia Business Centre, Thermomix oraz Sobrevino.
Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz 2 w historii polskiej gastronomii, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2018 Main Cities of Europe. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona ponad 20.000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt „Michelin Plaques” wystartował
3 lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. W ubiegłym roku Plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski.
Podczas wyjątkowego wieczoru, 25 najlepszych restauracji z Krakowa odebrało swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2018 w słynnym czerwonym Przewodniku.
Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Copernicus oraz Trzy Rybki – obie wyróżnione symbolem 3 sztućców, a także Zazie, która otrzymała wyróżnienie Bib Gourmand, oznaczające wysoką jakość w dobrej cenie. Wśród najlepszych krakowskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Albertina, Leonardo oraz Karakter. Z krakowskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje Ed Red i Wentzl.
Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Lista nagrodzonych do pobrania
Autor zdjęć Daniel Miśko / Miśko Collective
www.facebook.com/miskocollective
https://www.instagram.com/misko_collective/
https://www.youtube.com/MISKOCOLLECTIVE