Wydarzenia zawodowe i sukcesy uczniów z łódzkiego gastronomika

Opublikowano: 18-01-2012

1. Zespół Szkół Gastronomicznych LIDEREM ZARZĄDZANIA PROCESEM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO w roku szkolnym 2010/2011

Puchar i Certyfikat potwierdzający przyznanie Tytułu LIDER ZARZĄDZANIA PROCESEM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO w roku szkolnym 2010/2011 otrzymał Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi. 

 

Szkolenia dla młodzieży i nauczycieli

2. Warsztaty szkoleniowe ” Co nowego za barem?”

24 października w naszej szkole gościli barmani z poznańskiej restauracji „Bellview”, którzy podzielili się swoimi umiejętnościami z zakresu sporządzania napojów mieszanych z wykorzystaniem naturalnych surowców roślinnych (owoców, warzyw, ziół) oraz wódek infuzowanych. Po prezentacji techniki wykonania ponad 20 propozycji drinków na bazie takich składników jak świeży imbir, papryczki chilli, liści kolendry i bazylii i wielu innych, uczniowie mieli możliwość spróbowania swoich sił w komponowaniu drinków. Na koniec warsztatów zaprezentowano drinki w postaci galaretki, pianki i sorbetu.

3. Łódzki Meeting Barmański

16 października w Art Book Museum w Łodzi odbył się Łódzki Meeting Barmański – konkurs barmański organizowany przez Agencję Cateringowo – Artystyczną „Długi Stół”, którego sponsorami były m.in. Firmy Sobieski Sp. z o. o., Marie Bizzard, Tymbark, Wild Grass.

Do udziału w konkurencji klasycznej zgłosiło się 21 uczestników z całej Polski, w tym pięcioro uczniów naszej szkoły: Łukasz Olczak (IV a), Sebastian Frontczak (IV f), Krzysztof Krzyżański (IV f), Marcin Trzcinka (IV f) i Sebastian Lotka (II TU). W eliminacjach, zadaniem uczestników było sporządzenie 1 porcji napoju mieszanego typu short drink własnej kompozycji na bazie produktów z portfolio firmy Sobieski ( min.4cl). Zmagania barmanów oceniało jury techniczne i degustacyjne. Do finału zakwalifikowało się 6 uczestników, w tym Sebastian Lotka. W występie finałowym Sebastian wykonał long drink na bazie wódki czystej i ginu z dodatkiem soku z cytryny i muddlerowanego świeżego ogórka.

W ogólnej klasyfikacji Sebastian zajął 5 miejsce!

Pozostali uczestnicy nie zdołali pokonać zawodowych barmanów i uplasowali się na dalszych pozycjach klasyfikacji.

Jury konkursu zwróciło szczególną uwagę na bardzo dobre przygotowanie techniczne uczestników naszej szkoły oraz trafnie dobrane dekoracje napojów. Warto również podkreślić, że dla uczniów z klasy IV f był to pierwszy konkurs barmański, a V miejsce Sebastiana jest doskonałym doskonałym wynikiem biorąc pod uwagę nieduże doświadczenie naszego ucznia.

4. Święto Młodego Wina

Dnia 17.11.2011 r w naszej szkole obchodziliśmy Święto Młodego Wina –

„Beaujolais nouveau”. Impreza ta składała się z kilku części. Po pierwsze na sali gimnastycznej miała miejsce ciekawa prezentacja multimedialna, której głównym tematem były informacje o winie francuskim. Na tę część złożył się również konkurs na prawidłowe odczytanie etykiety. Każda z klas wystawiła swoją drużynę, która wzięła udział w rywalizacji konkursowej. Wyniki tych zmagań były następujące:

  • dla klas II wygrała grupa z klasy 2 C T: Wojciech Sadowski, Oskar Wiewiórski, Cezary Nowacki
  • dla klas III wygrały grupy z klasy III B T: Maja Włodarska, Łukasz Szamrowicz, Jędrzej Kubczak
  • III TU: Paulina Stańczak, Piotr Biernacki, Ewa Boczulińska

W tym czasie na sali konsumenckiej odbywało się spotkaniem z somelierem (znawca wina), w którym uczestniczyły klasy czwarte. Somelier, pan Tomasz Czakiert, zdradził wiele tajników dotyczących charakteru wina oraz sposobu jego podawania.

Całość obchodów upiększała wystawa w szkolnej witrynie, gdzie oprócz elementów jednoznacznie kojarzących się z winem, wystawione były prace konkursowe uczniów w postaci plakatów i albumów.

5. Uczniowie uczestniczą w pokazach kulinarnych

W dniach 10 i 17 listopada uczniowie klasy I E wraz z opiekunem- p. Jolantą Krześlak uczestniczyli w pokazach kulinarnych prowadzonych przez wybitych szefów kuchni. W programie zatytułowanym „karnawałowe inspiracje szefów kuchni” przedstawiono potrawy wigilijne, świąteczne oraz karnawałowe.

Ogromną atrakcją były pokazy kuchni molekularnej, pokaz barmański oraz somalierski.

6. Szkolenie dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych w firmir STALGAST

W dniach 15-16 listopada 2011 r. w siedzibie firmy STALGAST w Warszawie odbyło się szkolenie dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z regionu łódzkiego. Naszą szkołę reprezentowali Teresa Rzeźnik, Małgorzata Rochmińska i Tomasz Ziółkowski uczeń klasy IV E TG. Szkolenie prowadzili Pan Carlos Gonzalez -Tejera przedstawiciel Stalgastu i Pan Adam Michalski reprezentant firmy Perfecter – Doradztwo Szkoleniowe i Usługi z Zakresu Gastronomii.

Tematyka szkolenia obejmowała następujące zagadnienia:

  • Dzień pierwszy

    • rozwój technologii gastronomicznej i sztuki kulinarnej na przełomie ostatnich 200 lat
    • towaroznawstwo, układ pomieszczeń, organizacja produkcji, organizacja zaopatrzenia, przechowalnictwo produktów
    • tradycyjne techniki kulinarne
    • nazewnictwo (francuskie) technik krojenia i rozdrabniania warzyw
    • sałaty, bufet sałat, sosy zimne
    • rozbiór drobiu, wykonanie galantyny.

  • Dzień drugi

    • sprawdzenie produkcji galantyn i aranżacja potraw na talerzach
    • wywary, buliony, rosoły, bazy do sosów
    • sosy gorące
    • piec konwekcyjno-parowy, techniki obróbek termicznych
    • technika sous vide
    • syfony
    • podsumowanie szkolenia.

Uczestnicy szkolenia oprócz wiadomości teoretycznych wykonywali praktycznie potrawy z drobiu i ryb oraz aranżowali je na talerzu. Wszystkie potrawy były oceniane bardzo merytorycznie przez Adama Michalskiego. Nauczyciele jak i uczniowie byli bardzo zadowoleni z poziomu szkolenia i wysoko ocenili przygotowanie i wiedzę merytoryczną prowadzących.

7. Sukces naszych uczniów na IV Targach Naturalnej Żywności „NATURA food” w Łodzi

14. 10. 2011r. w ramach IV Targów Naturalnej Żywności „NATURA food” w Łodzi odbył się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa łódzkiego TRADYCYJNE SMAKI REGIONU. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski w Łodzi. W pierwszym etapie konkursu uczestnicy opracowali recepturę na danie główne z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu wpisanego na listę Produktów Regionalnych województwa łódzkiego, a w drugim etapie sporządzali zaproponowane danie. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 10 uczestników w tym Tomasz Ziółkowski i Paweł Wilamowski – uczniowie naszej szkoły.

Tomasz Ziółkowski wykonał „Comber jagnięcy na piance z ziemniaków i ćwikły z sosem rozmarynowym”. Paweł Wilamowski wykonał „Jagnięcinę na sałatce z soczewicy i puree z marchewki”. Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod kierunkiem nauczycielek p. Teresy Rzeźnik i Krystyny Brzezickiej.

Jury konkursowe w składzie: Przewodniczący Jerzy Pasikowski -Prezes Zarządu Fundacji klub Szefów Kuchni, członkowie: Carlos Gonzalez -Tajera, Adam Chrząstowski, Łukasz Pielak, Rafał Targosz oceniało kreatywność i estetykę podania, smak potrawy, czystość stanowiska pracy podczas wykonywania i po zakończeniu, odpowiednie użycie technik kulinarnych.

Zwycięzcami konkursu zostali uczniowie naszej szkoły: Tomasz Ziółkowski – I miejsce, Paweł Wilamowski – II miejsce. Otrzymali dyplomy oraz cenne nagrody, w tym możliwość uczestniczenia w prestiżowym szkoleniu kulinarnym.

Gratulujemy naszym uczniom!

8. Finał IV edycji Konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”

W Centrum Rozwoju Firm MAKRO Cash and Carry Polska S.A. w Warszawie w dniach 16 – 18 listopada 2011 roku odbył się finał IV edycji Konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”. Spośród 86 zespołów z całej Polski wyłoniono 24 półfinalistów, którzy przygotowywali dania z użyciem combra z królika i ryby tilapia.

Finaliści reprezentowali wysoki kunszt sztuki kulinarnej tworząc wykwintne dania oraz umiejętności związane z organizacją pracy w kuchni. Najważniejszym elementem dań konkursowych był smak serwowanych dań.

Zespół reprezentujący naszą Szkołę w składzie Przemysław Szałczyński i Łukasz Łuczyński zakwalifikował się do finału (12 zespołów) co biorąc pod uwagę ilość uczniów startujących w Konkursie jest dużym sukcesem.

9. Kuchnia Polska na Mazowszu 2011″

Dnia 4 listopada br., w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał III edycji konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu.

Do konkursu zgłosiło się 64 drużyn, a do finału zakwalifikowało się drużyn 12 ze szkół gastronomicznych z całej Polski i jedna drużyna z Niemiec.

Rywalizacja odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim (w tym konkursie drużyna z Niemiec nie uczestniczyła).

W części kulinarnej każda drużyn przygotowała po 4 porcje:

– zakąski gorącej z fileta z suma, podgrzybków i świeżej kolendry,
– dania głównego piersi z kurczaka, dowolnej kaszy, marchwi i świeżego estragonu.

Wśród finalistów znaleźli się uczniowie Berlińskiej Szkoły Gastronomicznej, którzy zdobyli maksymalna ilość punktów za organizację pracy.

Wszyscy finaliści reprezentowali wysoki kunszt i umiejętności sztuki kulinarnej.

Zespół reprezentujący naszą szkołę: Tomasz Ziółkowski i Arkadiusz Stańczak zajął pierwsze miejsce.

W części kelnerskiej naszą szkołę reprezentowała Natalia Parylak z klasy IVE.

Konkurs kelnerski przebiegał w trzech etapach:

– test pisemny zawierający pytania z obsługi konsumenta, towaroznawstwa napojów alkoholowych
– część praktyczna, która polegała na zaprezentowaniu nakrycia dla jednej osoby wg. zaproponowanego menu.
Uczestnicy konkursu otrzymali zestaw potraw i napojów, z których układali menu. Do wybranych potraw dobierali napoje alkoholowe. – wykonanie nakrycia dla jednej osoby w stylu IMPROSTYL.

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący, prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
Jan Stawarz – manager
Paweł Gurszyński – manager
Magdalena Górska – nauczyciel
Cezary Skalski – nauczyciel

Natalka uzyskała 215pkt. i zajęła III miejsce.

Gratulujemy uczestnikom Konkursu wyniku w finale i zapraszamy chętnych uczniów do udziału w następnych edycjach tego Konkursu.

6 – 7 grudnia w naszej szkole odbyła się XXXVIII Wystawa Stołów Okolicznościowych podczas której odbyło się wiele pokazów i konkursów z udziałem uczniów naszej szkoły między innymi:

Pokaz sushi

06 grudnia 2011 roku podczas 38 Wystawy Stołów Okolicznościowych uczniowie klasy IV B wraz z opiekunem-p. Jolantą Krześlak przygotowali pokaz sporządzania sushi połączony z degustacją.

Japońską potrawę wykonywała Patrycja Zielińska, wspomagana przez Kamila Wiaderek.

Pokaz uzupełniała prezentacja multimedialna przygotowana przez Małgorzatę Majcher oraz Oliviera Kowalczyk, przedstawiająca pochodzenie, tajniki wykonania oraz sposób podania i spożywania sushi.

Aranżację stanowiska zaprojektowała i wykonała uczennica klasy I E – Jagoda Luter.

Pierniki świąteczne przygotowane przez naszych uczniów.