Słodkie kreacje weselne Roberta Dzieniszewskiego
Opublikowano: 16-02-2012

Już niedługo sezon ślubny. Z tej okazji postanowiliśmy zaprezentować niezwykłe wyroby cukiernicze kunsztu Roberta Dzieniszewskiego- mistrza cukierniczego, który specjalizuje się m.in. w robieniu tortów weselnych.
Zapotrzebowanie na torty weselne jest ogromne. Robert Dzieniszewski stara się dostosować do życzeń i wymagań Pary Młodej, a w szczególności Panny Młodej, bo to właśnie do niej należy ostatnie słowo. Prawie każda Para Młoda przed zamówieniem tortu na swoje wesele bacznie przegląda Internet w poszukiwaniu inspiracji. Wtedy głównym zadaniem cukiernika jest sprowadzenie tej Pary na ziemię, gdyż większość wybranych przez nią tortów nadaje się jedynie do popatrzenia a nie do zjedzenia. Moim zadaniem jest wyprowadzić te osoby z błędu i zaproponować tort, który da się zjeść jednocześnie zachowując piękny wygląd- dodaje mistrz cukierniczy.
Każda Panna Młoda chce aby jej tort weselny był tym jedynym, wymarzonym. Robert Dzieniszewski idzie wtedy na kompromis i łączy kształt i dekoracje, tak aby efektem końcowym był lekki, ładny i smaczny tort. Głównym produktem, z których składam tort jest połączenie bitej śmietany i biszkoptu. Latem są to torty owocowe z dodatkiem owoców sezonowych takich jak truskawki, maliny, jagoda, borówka, poziomka. Natomiast w porze jesienno- zimowej są to torty cięższe, a mianowicie do bitej śmietany dodaję czekoladę, masę kajmakową, orzechową oraz różnego rodzaju pasty smakowe- wyjaśnia cukiernik.
Kształt tortu uwarunkowany jest jego wagą. Najbardziej popularne są torty piętrowe okrągłe, w stylu angielskim oraz tzw. księgi. Są to torty bardzo eleganckie, wykwintne i estetyczne, swoim wyglądem zachęcają do jedzenia. Zmieniające się trendy weselne sprawiły, że nie wystarczają już same owoce na wierzchu tortu i obsypanie go wiórkami kokosowymi, jak to było kiedyś. Kolorem przewodnich tortów weselnych jest teraz kolor biały, ecrue i bordo. Kolorystyka ta zmienia się jednak równie szybko jak panujące trendy. Robert Dzieniszewski pokrywa torty masą cukierniczą Petinice, która jest dostępna w wielu kolorach, nie tylko w kolorze białym. Torty pokrywa na gładko, marszczy masę lub wytłacza wzór. To właśnie z tej masy robi dekoracje, kwiaty, ornamenty i dostosowuje je do życzeń Młodej Pary. Jak mówi mistrz cukierniczy: Jest mi bardzo miło gdy po weselu zadzwonią do mnie Nowożeńcy z zachwytem, że ich tort wszystkim się podobał, był ładny i smaczny.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć!
M.D.